Спасиха от разрушаване фабрика от обложка на Pink Floyd

Правят пространството около нея комплекс за богаташи
31 окт 2014 12:43, Александър Попов
3
Спасиха от разрушаване фабрика от обложка на Pink Floyd
Снимка: Facebook

Фабриката от обложката на албума Animals на Pink Floyd няма да бъде съборена, съобщава сп. "Фигаро, позовавайки се на информация в "Нюзуик".

Пространството около електроцентралата "Батърси", един от символите на индустриалната ера в Лондон, ще бъде превърнато в комплекс за заможна публика с хотел, офиси, кино и 250 луксозни апартамента.

Макар че старата лондонска електроцентрала ще бъде реставрирана в първоначалния й вид, тя няма да има нищо общо с работническия символ от обложката на албума на рок бандата, появил се през 1977. Изображението тогава беше изтълкувано като отзвук на икономическите проблеми във Великобритания.

Фабриката е била използвана за декор и на няколко филма, от "Help!" на The Beatles до "Черният Рицар" от 2008 г. на Кристофър Нолан.

Построена на брега на Темза, внушителната електроцентрала с интериор в стил ар деко е била изградена на два етапа - през 1920-та и през трийсетте години на миналия век. Архитект на оригиналната сграда е сър Джайлс Гилбърт Скот, проектирал централата в Саутуърк, в която в момента се помещава музеят Тейт Модърн и знаменитите червени лондонски телефонни кабини.

В последните трийсет години мястото е било обект на различни проекти. Хипермаркет, тематичен парк... През 2012 фабриката е откупена за 512 милиона евро от консорциум, оглавяван от малайзийската група SP Setia. Нов план за възраждане на града прави възможно оцеляването й.

По думите на Дейвид Тухиг, който наследява проекта, "централата е в основата на проекта". Концепцията му предвижда да бъде "построен град в града". Предварителният бюджет е на стойност 10 милиарда евро. Един милион тухли ще бъдат изработени ръчно, скъпите елементи в стил ар деко ще бъдат възстановени.

В отговор на въпрос на Би Би Си, световно известният архитект сър Тери Фарел, нарече проекта "тъжен". Той би предпочел "Батърси" да бъде превърната в публично пространство, състоящо се от паркове и градини. Една "иконична руина" според него би придала достойнство на мястото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Pink Floyd
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фабрика или електроцентрала? Това са различни неща.
2
2
 
2
 
! Отговори
До ингилизи прости преди 9 години
Много си прав, вместо като нашите червенотиквениковчета да се вземат в ръце и да направят нещо грандиозно, като да речем Захарна фабрика (не направила и 1 пакет захар заради комунистите) и от 44-та седяща в руини, те ще правят нови тухли за да я реновират, абе ***....си какво да ги правиш
1
3
 
4
 
! Отговори
ингилизи прости преди 9 години
Сър Жон и другите розови китки пак правят простотия след простотия