Да влезе в бой със САЩ? Владимир Путин предпочете мира!

Руснаците ще са му благодарни, че се е отдръпнал от ръба
16 апр 2018 22:00, Елка Василева
506
Да влезе в бой със САЩ? Владимир Путин предпочете мира!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Изправен пред очевидния избор дали да влезе в бой със САЩ, Великобритания и Франция, или пасивно да наблюдава как те удрят неговия съюзник, руският президент Владимир Путин предпочете мирния вариант.

Този предпазлив отговор може да накърни образа на руския лидер като силен човек, но няма да подкопае постигнатото от него в Сирия, нито ще навреди на властта му у дома, пише Асошиейтед прес.

Кремъл беше предупредил Вашингтон, че Русия ще парира всеки удар, който застрашава войниците й в Сирия. Западът уважи тази червена линия и предупреди за съботната атака, точно както направи преди година, когато удари сирийска военновъздушна база. Русия и тогава не реагира, но този път заплаши да отвърне на удара.

Подобен сблъсък може бързо да излезе от контрол - изключително опасен сценарий, който беше често сравняван с кубинската ракетна криза от 1962 г., когато светът избягна на косъм ядрен конфликт.

Още по темата

"Заедно със съюзниците ни направихме така, че руснаците да бъдат предупредени", каза френският министър на отбраната Флоранс Парли.

Водените от САЩ въздушни удари бяха отговор на предполагаема химическа атака срещу цивилни на 7 април в сирийския град Дума. Русия каза, че нейни експерти не са открили следи от химически агенти.

Високопоставен френски представител посочи, че президентът Еманюел Макрон не е казал на Путин за ударите, когато са говорили по телефона в петък, но вече са били задействани "определени механизми за избягване на конфликтите" и "двамата знаеха, че тази нова фаза ще започне скоро".

Путин осъди съботните удари като "акт на агресия", който ще влоши хуманитарната катастрофа в Сирия и ще има "разрушително въздействие върху цялата система на международни отношения". Той разкритикува Вашингтон и сюзниците му, че са нападнали, без да изчакат инспекторите от международната организация за забрана на химическите оръжия да посетят Дума, в непосредствена близост до Дамаск.

Руските военни казаха, че техните противовъздушни комплекси в двете бази в Сирия са проследили идващите ракети, но не са били използвани.

В събота в руски социални медии бушуваха гневни националистически коментари, осъждащи Путин, че не е успял да защити съюзника си. Но държавната телевизия се концентрира върху критика срещу Запада, че е действал въз основа на "фалшива химическа атака".

Строгият контрол на Кремъл върху медиите ще помогне на Путин да избегне всякакви съществени поражения върху грижливо култивирания му образ на силен лидер.

Всъщност предпазливата му позиция може да увеличи популярността му на фона на страхове за война, които обзеха Русия. В последните дни държавните медии предлагаха инструкции за поведение в случай на ядрен конфликт и какви запаси да се вземат в противобомбените убежища.

Повечето руснаци сега ще въздъхнат с облекчение и ще се чувстват благодарни на Путин, че се е отдръпнал от ръба. Държавните телевизионни канали сравниха описваните от тях като безразсъдни действия на президента на САЩ Доналд Тръмп с отговорната държавническа позиция на Путин.

Фьодор Лукянов - ръководител на Съвета за външна и отбранителна политика, организация на висши руски експерти по сигурността и външната политика, каза по държавната телевизия, че предупреждението на Москва да удари в отговор "очевидно не е пренебрегнато от Пентагона и ударът е бил твърде внимателен".

Кремъл ще използва кризата и за да продължи да развива тезата си за агресивния Запад, който хвърля света в хаос и не зачита международното право. Руски представители и законодатели го сравниха с ръководеното от САЩ през 2003 г. нахлуване в Ирак, което беше извършено въз основа на твърдения, че Багдад вероятно разработва химически оръжия - обвинения, които се оказаха фалшиви.

Коментаторите по държавната телевизия изтъкваха, че Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей са извършили нападението, за да отклонят вниманието от вътрешните си политически проблеми.

Засега Путин ограничи отговора си до призиви за извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Не бяха веднага оповестени никакви военни мерки, но като ясно предупреждение към САЩ и съюзниците им генерал-полковник Сергей Рудской от руския Генерален щаб каза, че Москва може да подсили сирийските противовъздушни комплекси от съветско време с най-модерните ракетни батареи С-300. Той посочи, че досега Москва се е вслушвала в западните молби да не снабдява Дамаск с такива ракети, но сега решението може да бъде преосмислено.

Рудской добави, че Москва може също да достави ракети с голям обсег на други държави, може би имайки предвид Иран, който в миналото е получавал С-300.

Целта на това изявление явно бе да се накара Запада да не извършва нови нападения срещу Сирия, които може да застрашат спечеленото от президента Башар Асад на бойното поле, където руската подкрепа му помогна да си осигури контрол върху повечето стратегически райони.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната в Сирия приключи. Християнска Сирия победи благодарение на християнска Рус и на светски Иран/древна Персия/.
263
0
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
раша си е наша доказаха на света че са за мир.путин цяла русия каза спасибо путин. мы их обучали дольше сами.и сирия сама се отбранява докрая на седмицата сирия ще има отбранителен чадър това трябва да е ясно на тези драсачи и натовски келемета по незаконен път със измама унищожават развитите страни.коалицията стана за смях 103 рак. хванати 71 рак. със ссср стари от 1971 г ракети
262
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 242Не се бой, рожбице! Нанкай си спокойно! Комунистите лоши, изтрепаха сумата е главорези, но самите не станаха главорези. Като тези, които получаваха по 50000 лв за отрязана глава и ги разнасяха , набучени на колове по селата! Комунистите нямаха своите "ястребинчета", бесеха само дърти фашаги, на деца не посягаха! И сега няма да има ексцеси, ама наказани ще има! Със сигурност!
261
0
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
А, какво трябваше да направи Путин според вас ?Да отвърне на удара и да унищожат света ?
260
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За руснаците има няколко свещени неща-родината, майката и армията!!!!Затова руския дух е несломим !!!! Затова Русия е била велика и винаги ще бъде велика!!!
259
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям човек и голям политик е Владимир Владимирович Путин!!!!
258
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вова им преподава уроци по международна политика, а те са го зяпнали и си записват...
257
5
 
28
 
! Отговори
Неутрален преди 6 години
Пак сме от обратната страна на желязната завеса. Някой виждал ли е в You tube филми правени с дрон от Москва, Moscow city, Санкт Петербург, Казан, Грозни, Владивосток, Екатиринбург и много други. Уникални градове в небивал икономически възход. Нищо общо с градовете от страните от Източна Европа. В много отношения изпреварват западните столици. Гледайте, не е анимация. После пак ще говорим :)
256
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново среден пръст за "демократичния" свят. Сега ще си наврат отзад това, което доскоро показваха.
255
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Молодец. Следующий кандидат Нобелевской премии для мир. Дано спечели та със средствата да подпомогне затуналата им икономика
254
12
 
10
 
! Отговори
вова преди 6 години
Изборите му минаха. Анимациите на "супер оръжията" му бяха показани. Сега е време да я кара по-тихичко.
253
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колос ... на глинени крака.
252
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той и с Турция предпочете "мирът" след като му свалиха СУ-то. :)
251
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да се сравнява икономиката на пРосия и САЩ!? Та БВП на Италия е по-голям от тоя на пРосия близо два пъти....
250
23
 
11
 
! Отговори
BetriebssicherheitsV преди 6 години
Ой,какой такой.....Да не повярваш,Путин миротворец!?!
249
10
 
36
 
! Отговори
пророка Олег преди 6 години
Путин спаси Перчема от позор а света от конфликт. Руснаците за сега все още имат морал и задръжки, но до кога не знам.Слава
248
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесвам Путин повече от Тръмп.
247
28
 
9
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Мале, мале?! Днес БГ? Не истински ИТАР ТАСС. Някакви опълченци виждат в нищото което Володя направи при удара направо нов Мусаши. Не, направо Сун Дзъ. Не съм виждал новите анимации, където старите руски железа свалят по три-четири крилати ракети наведнъж, предполагам в момента Рос Филм ги твори. Но, очевидно в мишето покриване на Володя се вижда Гигантски подвиг. Други опълченци им "вярват" подхващат темата и предъвкват. Аргументи и факти няма, но лозунги в стил Павлик Морозов - мнооого. Яко.
246
9
 
27
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
До Анонимен русия ако беше се намесила досега нямаше да остане от планетата нищо.русия без да се намеси в това нападение много спечели .незаконно нападение на сирия без доказателства за хим.атака.на следдващият ден руснаците изгониха от сирииското море ангииската подводница.такива като теб умеят да дрскат без да разберат нищо коалицията стана за смях в света че мисията е завършена успешно от 103 р. 71 бяха унищожени със старо ссср с 120 производство 1971 год. много знайко не пиши глупости
245
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако руското правителство беше гледало американските телевизионни медии днес, то щеше да разбере безсмислеността от допускането на провокациите на Вашингтон. Не само, че руското правителство щеше да види лъжите от Вашингтон за невероятния успех на не-мероприятието, но то щеше да види и това, че, от една страна, се обявява велика Американска победа, но от друга, съюзниците на Джон Болтън сред неоконсерваторите обясниха, че атаките са недостатъчни за поставянето на Сирия и Русия на колене.