Радев: Русия винаги е била партньор в енергетиката ни!

Предстои посещение на Борисов в Русия в скоро време
21 май 2018 13:52, Елка Василева
150
Радев: Русия винаги е била партньор в енергетиката ни!
Дмитрий Медведев и Румен Радев. Снимка: БТА

Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Дома за приеми на правителството на Русия в Москва.

Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, каза Радев.

"В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие", добави Румен Радев.

"Нашите две държави имат едно огромно предимство - че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор", каза българският държавен глава.

Още по темата

По думите му стокообмен от 3,6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности, и затова е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията.

Румен Радев изтъкна също като много важно да продължават традиционно добрите отношения в туризма, науката, образованието и културата, където съществува интензивен обмен, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия е в Москва.

Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е изключително важна, защото възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище, прекъснат от много години. Той е важен за плодотворни отношения във всички останали области от взаимен интерес, каза българският президент.

Той отбеляза, че срещата се провежда и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Благодарим за поканата ви да отбележим този важен за всички славяни празник и тук. Заедно отбелязваме още една важна годишнина - 140 години от Освобождението на България от османско иго и възстановяването на България на картата на Европа благодарение на Руско-турската освободителна война, посочи Радев.

Премиерът Медведев поздрави президента Радев, който е на първото си посещение като президент в Русия. Той отбеляза, че двата народа са свързани със силни връзки на приятелство и духовна близост и в този контекст визитата на президента има особено значение.

Имаме широк дневен ред, включително свързан с необходимостта от активизиране на търговско-икономическата дейност, посочи Медведев и добави, че двустранният стокообмен напоследък по-скоро е намалявал.

Посещавате Русия в навечерието на Деня на славянската писменост и в годината на 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго, добави Медведев, отбелязвайки, че това също има особено значение в контекста на добрите отношения между страните.

Медведев изрази надежда интензивността на контактите да нараства, като се имат предвид визитата на президента, както и скорошна визита на премиера Борисов.

Разчитаме, че в резултат на вашата визита ще успеем да придвижим отношенията ни на друго ниво, каза Медведев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г- н Румен Радев е достоен български Президент и политик. Дано да имаме добри отношения с Русия. Не е нужно да разваляме отношения с Русия заради западняците. Прекалено много дадохме на ЕС,наглост е вече да ни казват от Брюксел с кого да бъдем. Наглост е и това,че ЕС ни казват какво и да мислим.
127
3
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Никакви духовни връзки нямам и не желая да имам с Путин, особено с Кадиров, Медведев, Жириновски, цига нето Гиви и гномът Моторола.Противни са ми, бе!
126
3
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
На мене ми омръзна да ми натякват за това освобождение. Откак съм се родил ми го набиват в главата, от децка градина, чавдарче, поонерче, ДКМС- ти си бил роб и братушките са те освободили!Ми не, не съм бил роб и вече ги мразя за тези манипулации. Отровиха ми целия живот с тия тапотии.
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям "партньор" е Русия. Годишно над 4 милиарда заминават в посока Москва.
124
3
 
9
 
! Отговори
Нищо руско преди 5 години
Не е нужно на България и българитеДокато северните азиатци се нуждаят от нашето позволение да пуснем тръбите им през нашата държаваНо трябва яко да си плащат!
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене - добрия Чернобил!
122
6
 
5
 
! Отговори
DEMOCLES преди 5 години
В Германия се пие най-много бира, във Франция - вино, в Русия - водка, а в България - когато някой черпи...
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЛукойл не е руска,бе,само е с участието на руснаци!Тя е западноевропейска фирма,на много високо ниво.Затова и се страхуват да им искат данъци.А ако вярваме на написаното в медиите,Газпром пък е на руски евреи,а и други имат участие.
120
5
 
13
 
! Отговори
8===o преди 5 години
русия винаги е ограбвала България ,чрез енергетиката.
119
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев: Русия винаги е била партньор в енергетиката ни!то затова и сме най-бедните в ЕС. ***, и тъй и тъй си там я ги питай няма ли да почнат да плащат некви пари от печалбите на Лукойл?
118
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прибирайте го тоя каскет със зелените чорапки. Досега ни излагаше в ЕС, сега и в Русия. То бива *** шапкар, ама тоя е уникат.
117
7
 
16
 
! Отговори
До 128 преди 5 години
"...нас ни е нужен руски газ, който не го разбира си е негов проблем..." Никога повече от скъпия руски газ!!! Никога повече заробване от 1 източник!!! Искаме диверсификация на доставчиците. От Русия вече се опарихме. Стига толкова! Приключихме с тях...Ще търсим други източници, които няма да ни рекетират.
116
15
 
11
 
! Отговори
омръзна ми преди 5 години
От азербайджанския газ след две години за нас няма да има повече от 1 милиард кубически метра годишно, за да се докара газ от Туркменистан ще трябват големи инвестиции и газопровод под Каспийско море - това няма да стане скоро. Същото е и с иранския газ, а втечненият газ е винаги по скъп от тръбопроводния с около една трета, така че на нас ни е нужен руски газ, който не го разбира си е негов проблем
115
14
 
12
 
! Отговори
много лъжи преди 5 години
Какъв скъп газ са ни продавали руснаците? Цената се определя от съществуващите международни цени, които се определят на големите световни борси. Във времето тия цени варират, само преди няколко години тон нефт струваше почти 1000 долара, сега цената му е някъде 450 долара за тон. Затова и цената на природния газ за България падна някъде на 3О0 долара за 1000 кубически метра. По евтин газ България можеше да получи, ако беше построен "Южен поток", при който се избягват посредниците с транзитни такси (Украйна, Румъния) и т.н. А догодина ще купуваме от Ердоган, това е положението.
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как же вы надоели!Да не нужны вы нам!
113
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наличие на газ от азербейджангербавата клика изби рибата- къдего тоя газмолим се на турците да ни свържат за турски поток спряха ни потока за сметка на украйна и това от краваршингтон си го казват в открит тексти нашата антибългарска гилдия цвили от удоволствие че украйна гушва по 3 милиарда на година от транзит а гербавите дупеда.вци начело с банкянската кратуна гушнаха 16 милиарда заем дето ще го плащат и внуците ви айде хаирлия на *** народ никой не може помогна затова го опъва герб
112
4
 
11
 
! Отговори
24/7 преди 5 години
Divide et Impera !!!...та такава е политиката на братушките спрямо Балканите от време оно...
111
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Черна вода-на 50 км от Силистра-най -добрия избор!Изберете румънското!
110
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене - по-добрия Чернобил!Изберете нашето!
109
2
 
4
 
! Отговори
до 120 преди 5 години
Последиците-Обезлюдяване,лишаване от работа и на държавния бюджет от приходи.