Руската шпионка с афинитет към оръжията: Коя е Мария Бутина?

Възможно ли е 29-годишната рускиня да се е намесила в US вота
19 юли 2018 20:15,
78
Руската шпионка с афинитет към оръжията: Коя е Мария Бутина?
Снимка: БТА

Тази 29-годишна рускиня официално се води асистентка на зам.-управителя на руската Централна банка. Но сега я арестуваха в САЩ - по подозрение в шпионска дейност. Коя е тази жена и какви цели е преследвала в САЩ?

Тъкмо в деня, когато Тръмп и Путин се срещнаха в Хелзинки, във Вашингтон беше арестувана 29-годишната рускиня Мария Бутина. Обвиняват я, че е участвала в заговор на руското правителство за въздействие върху политиката на САЩ. Твърди се, че е работила в САЩ за руското правителство, без да го е декларирала официално. Според американските закони, чуждестранните лобисти и дипломати са длъжни да се регистрират в Министерството на правосъдието още преди да започнат дейността си. А Бутина пребивавала в САЩ със студентска виза.

Коя е Мария Бутина?

Трудно е да се каже дали моментът на нейното задържане е избран преднамерено или не. Но вече от доста време се знае, че тя може да си има ядове в САЩ. Защото името ѝ фигурира в списъка с хора, за които се твърди, че по един или друг начин са се намесили в президентските избори в САЩ през 2016 година, пише "Deutsche Welle".

Мария Бутина пише за себе си, че е съучредителка на руската организация "Право на оръжие", в чийто Управителен съвет членува. Профилите ѝ в социалните мрежи се пълни най-вече с "меме", вицове и статистики, чрез които се опитва да внуши, че правото да притежаваш оръжие е по-добро от всякакви ограничения. Бутина твърди, че е отраснала с оръжия - баща ѝ бил ловец и я научил да стреля още когато била дете.

Мария Бутина е родена в руския град Барнаул. Завършва политология в тамошния университет, след което се захваща с бизнес - продава мебели и дори успява да изгради малка мрежа от магазини. Участва и в местната политика: подкрепя кампаниите на депутати, а на едни предварителни избори сама влиза в листите на младежкото крило на кремълската партия "Единна Русия".

Скоро обаче Барнаул ѝ отеснява. На 22-годишна възраст Мария Бутина заминава за Москва, където бързо прави кариера. Успява да привлече хиляди членове за националната руска организация, която се застъпва за свободното притежаване на оръжие. После става асистентка на влиятелния политик Александър Торшин, който първо беше сенатор, а сега е заместник-гуверньор на руската Централна банка.

Торшин, който освен това е важна фигура в партията "Единна Русия", има с Бутина един общ интерес: легализирането на оръжията и разширяване на връзките с американските съмишленици от Националната оръжейна асоциация (НОА), смятана за най-могъщата лобистка организация в тази област. НОА отхвърля почти всички ограничения върху притежаването на оръжие и вече многократно е оказвала - с пари и с пропаганда - сериозно въздействие върху избори в САЩ. Само двама руски граждани са удостоени със специалния статут "безсрочно членство" в НОА: Торшин и Бутина.

Торшин познава Тръмп още от 2011 година

Тъкмо благодарение на членството си в НОА през 2011 година Торшин се запознава с милиардера Доналд Тръмп, който също членува в организацията. След срещата Торшин хвали Тръмп заради подкрепата му за "традиционните семейни ценности". Позовавайки се на своята асистентка Бутина, Торшин добавя, че Тръмп "реално се застъпва за сътрудничество с Русия". Смята се, че тъкмо Бутина е първият руски представител, задал на Тръмп въпроса как би развивал отношенията между САЩ и Русия. Питането е отправено още през 2015 година в рамките на публично мероприятие.

Мария Бутина попадна в полезрението на американските медии веднага след изборната победа на Тръмп. Според въпросните публикации, Бутина се изявявала в САЩ като сътрудничка на руската Централна банка, като лобистка за свободното притежаване на оръжие и като журналистка.

Рускинята привлича специално внимание, когато се опитва да установи контакт с водещи американски политици. По-късно медиите в САЩ съобщават, че ФБР се интересувало от дейността на Бутина и Торшин - и особено от въпроса дали с помощта на двамата руснаци НОА не е получила дарения, които косвено са били използвани за финансиране на кампанията на Доналд Тръмп. Защото НОА наистина подкрепи Тръмп и отпусна пари за неговата кампания. През април тази година САЩ наложиха санкции срещу Торшин.

Американските следователи смятат, че чрез НОА Бутина се е опитала да отвори комуникационни канали между руските власти и водещи представители на една партия в САЩ. Въпросната партия не е посочена изрично, но най-вероятно се има предвид Републиканската партия на президента Тръмп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
До Хан Крум преди 5 години
И друг път съм ти писал - не мръси светлото име на Ювиги Хана! Речникът ти ме дразни, изказът - също! Но толкова са ви възможностите! От мисловните похвати сте усвоили донякъде само един - аналогията. Но при вас е ***-логия! Нито един про-руски пишещ не получава и копейка! Русия няма пари за глупости - използва ги за Авангард, Пересвет, Сармат, Кинжал, Циркон, анаеробни подводници, ядрени Хаски, самолет 6-то поколение...И милитаризира Арктика! Пазете си гласните струни за по-нататък!
57
1
 
1
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Искали да се декларира дейността ѝ при влизане в страната! Декларирам че ще шпионирам като вляза в държавата ви! Тези янки съвсем изпростяли!
56
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите са селяни-миришат. Тази е за Гуантанамо-веднага!
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под волът теле. Макартизъм.Ако вземем да съдим Американските лобисти в България, за истинските вмешателства трябва всичките да ги опандизим. А такива изсмукани от пръстите обвинения са смешни.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз имам шпионка... на вратата.
53
17
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
Поредната отвратителна РУСКА *** за съжаление и в България е пълно със такива
52
8
 
1
 
! Отговори
:) преди 5 години
51, мое да излезе и интересен ХХХ сериал. :)Руската агентура с дупето напред. :)))
51
6
 
16
 
! Отговори
Един преди 5 години
Я съм сигурен, че ако си напънaт въображението, че я изкарат виновна и за отравянията с Дурачок.
50
1
 
9
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Изборите в САЩ стават все по-интересни.Сигурен съм,че сценаристите на филми по целия свят,в т.ч. и Холивуд следят със затаен дъх развитието на събитията.От тази сага може да произлeзе страхотен . сериал нещо като Game of Thrones
49
5
 
12
 
! Отговори
jj преди 5 години
Тази рускиня пребивава в САЩ със студентска виза...Интересно при такава бурна дейност кога чете за изпити???
48
5
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Юес и Юкей взеха да дават фира и спретват нови кьорфишеци за да очернят Русия. Това показва слабост от тяхна страна. От километри се вижда че лъжат за много неща.
47
1
 
4
 
! Отговори
Граматик преди 5 години
До к 39 "Мария Бутина е прецедател" - Сега вече ми е ясно.
46
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Прасе с каскаНаистина ловът е на вещици, прав си.
45
14
 
37
 
! Отговори
Прасе с каска преди 5 години
Времето на маккартизъма се върна и започна лова на вещици. Който е неудобен е враги трябва да се унищожи.
44
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От това крехко девойче ли се страхуват американците???Да я духнеш, ще падне.............толкова безобидно е това момиче!!!
43
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният кьорфишек на ФБР. Тази госпожица със студентска виза във Вашингтон развива съвсем открито забележителна активност, среща се с куп американски политици, членува в техни организации и клубове, пише и в медиите. И сега обвинението срещу нея е, че не се била регистрирала като руски агент , защото по американските закони всички шпиони трябва да са надлежно регистрирани.Междувременно за неизвестната досега Бутина вече има цял роман в Уикипедия.
42
0
 
16
 
! Отговори
ахахаха преди 5 години
ами при нас кога ще се спази такъв закон!?
41
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Много е страшна и ако не я бяха хванали, можеше да изколи половин Америка!"---Абе, чак да изколи, не знам ... Виж, да из**е, половин Америка да! :)
40
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... пише "Deutsche Welle"." (край на цитата) :)
39
11
 
5
 
! Отговори
Шалом знае как преди 5 години
Шалом си знаят работата. Путин и той е Шалом.За пред хората се ритат, обаче зад гърба им стават работите.Предлога за грабежа са санкциите. Усато налага санкции, Шалом изнасят капиталите със "патриотични подбуди". Докато свършат мандатите на Шалом, мужиците съвсем ще се озъбят.