Срещата Тръмп-Путин не целеше международни споразумения

Двамата лидери по-скоро направиха преглед на проблемите
19 юли 2018 15:52, Екип на Bloomberg
4
Срещата Тръмп-Путин не целеше международни споразумения
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

На срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин се случи това, което беше възможното на този етап. Тази среща нямаше за цел да постига международни споразумения. Лидерите на двете държави направиха по-скоро преглед на международните проблеми, инвентаризация на основните теми. Важно е дали тази среща ще даде старт на процес на диалог между двете страни, който да води към постепенно връщане на доверието между тях и чак след това би могло да се говори за евентуално сключване на конкретни споразумения. Това каза Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според Кючуков не е учудващ фактът, че няма разминавания между мненията на лидерите на двете страни по темата дали е имало руска намеса на изборите в САЩ през 2016 г. Той добави, че на практика Тръмп няма друг избор и какво по-различно да каже по въпроса, освен да отрече.

Гостът посочи като основен акцент от разговора между Путин и Тръмп темата за ядреното разоръжаване. Той коментира конкретно два договора. Единият от тях е за неразпространение на ядрено оръжие от 1968 г., в който се включват и страни като Иран и Северна Корея, които нямат право да разработват такива оръжия. Вторият договор, който гостът коментира, е т. нар. договор „Нов СТАРТ“ за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия, чийто срок за действие изтича през 2021 г. Именно подобни договори и възможностите за удължаването им гостът определи от съществено значение и основна причина за продължаване на диалога между САЩ и Русия.

„Важно да се проследи дали тази среща ще даде старт на процес на диалог между двете държави. Ядреното разоръжаване далеч не е единствената тема. Става дума и за взаимодействието между САЩ и Русия в Сирия, в Иран, ситуацията в Украйна и др.“

Експертът посочи, че Европа всъщност е останала единствената тема, която не е повдигана по време на разговорите между Тръмп и Путин.

„Европа не просто беше изолирана, Европа беше в неведение какви бяха темите по време на срещата в Хелзинки. Има практика преди подобен тип срещи съюзниците да се информират за предстоящите разговори и каква ще бъде насоката им. Преди тази среща това не се случи“.

Кючуков посочи, че се наблюдава отдалечаване на САЩ от Европа и за това е довела не само срещата на Тръмп с Путин, а и посещението му в Европа, както и исканията му към европейските държави в рамките на НАТО.

„Исканията на Тръмп към европейските държави в НАТО за увеличаване на бюджетите им за сигурност означават както съвместно разпределение на отговорността, така и закупуване на повече американския оръжия от Европа. Темата не може да бъде разглеждана еднозначно“.

Според Кючуков Европа губи от конфронтацията и остава в зависимо положение от САЩ.

„Европа е третирана от САЩ като наличност и отношението на Тръмп я поставя в роля на второстепенен партньор. Европа в геополитически план трябва да запази балансирано партньорството си със САЩ, но да излезе от сянката им“. 

Още по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
ВСЕ ясно преди 5 години
Путин шпионин на ЦРУ. Предал Русия за денги
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига целувахте пос.рания *** на Путин! Най- влиятелен колкото аз съм марсианец. А пък такива партийни коментатори като този не ми се слушат.
2
4
 
1
 
! Отговори
Целта беше преди 5 години
Оранжевият пудел да обещае източна Европа на кремълския кавалНе е ясно за колко ни е изтъргувал само
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е поне 4 класи над всички световни лидери, отиде като пич в Русия стисна ръката на най-влиятелният човек на планетата и сега знае кои врякаха най-много срещу тази визита и кои искат да го импийчнът. Тези хора ги чака уволнение ,после Марк Помпейо ще си купи малко Новичок от Тереза Мей и ще ги намерят парфюмирани с някакъв странен дезодарант.