Спорът за Курилските острови – все още без решение

Не може да бъде сложена точка на конфликта Русия-Япония
18 сеп 2018 22:12,
27

Териториалният спор за стратегическите земи на Курилските острови остава без разрешение. Все още не може да бъде сложена точка на конфликта от Втората световна война между Русия и Япония.

"Аз съм привърженик на умерения реализъм в международните отношения и смятам, че връщането на Курилските острови на Япония е изключено в краткосрочен и средносрочен план. Няма причина Русия да се откаже от стратегически територии във време, в което светът отива към доста по-несигурна и изостряща обстановка". Това каза проф. Любомир Топалов, гост-преподавател в Бостън колидж и преподавател по политически науки в престижния японски университет "Мейджи" в Токио в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

По думите на Топалов решението няма да бъде никак лесно. Руският държавен глава Владимир Путин предложи на премиера на Япония Шиндзо Абе да се подпише мирен договор между двете страни, но Япония отказа, а това според проф. Топалов твърди, че това не е изненада за никого.

Дали има или не формално мирно споразумение между Япония и Русия е със символично значение, по-голямо за Русия, отколкото за Япония. Липсата на такова споразумение не пречи на икономическите отношения между двете държави, уточни професорът.

"От октомври 1956 година има споразумение за прекратяване на войната между двете държави, така че Япония държи на практическата страна на въпроса – дали може да се пребори и да си върне четирите острова от Русия".
Японското общество чувства умора по решаването на въпроса за Курилите – както японците ги наричат „северните територии“, което не се случва вече 73 години, порф.Топалов изясни позицията на двете страни:

"Още в началото на Втората световна война Вячеслав Молотов сключва споразумение с японското имперско правителство за ненападение, по този начин Сталин си осигурява да не бъде нападнат в гръб. Въпреки, че са от другата страна във войната не нападат Русия, но в края на войната, когато е очевидно, че Русия и Америка са победителите и се състезават кой ще вземе повече от Тихоокеанския регион, в момента, в който САЩ пускат атомната бомба над Хирошима Русия обявява война на Япония, но не успява да стигне, за да си поделят Япония

както са се споразумяли и остава само с тези 4 острова".
После Русия депортира над 17 000 японскоговорящи от островите и заселват там свои жители, уточни гостът.
Вън от историческите спорове, става ясно от коментара на госта, въпросът за островите е чисто стратегически и от двете страни.

Нещата вървят към развитие на взаимни икономически проекти за ползване на тези острови, посочи Топалов и сподели очакванията си за изостряне на напрежението относно начина за използване и експлоатиране на природните ресурси на самите острови и около тях.

Още бизнес новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Русия иска да си го начука сама да им върне островите. Само че в една война пак ще трябва да ги превзема. Излишно е. Това е компенсация за порт "АРТУР" изгубен във войната 1905 година.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хора я се съвземете!! Всяка държава се е образувала на гърба на друга или народ забравен вече
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19 и 21Така пише в руската история. Нямаше да ви наричат русофили-предатели, ако не цитирате руската история, която е написана специално за вас.Нали наскоро ви казаха, че съвеЦката армия ви е спасила евреите, а писмеността им отишла при тях от северомакедонските земи !
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Така пише в руската история. Нямаше да ви наричат русофили-предатели, ако не цитирате руската история, която е написана специално за вас.Нали наскоро ви казаха, че съвеЦката армия ви е спасила евреите, а писмеността им отишла при тях от северомакедонските земи !
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахах, преди три години руснеците направиха нова военна база на Курилите, самураите за връщане се размечтали...
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато руснаците са превзели град Казан, той от повече от 300 години не е бил столица на Волжска България, а е бил главен град на татарсия хаганат. Волжска България е нападната и унищожена с неописуема жестокост през 1237-8 гг от Бату - внук на Чингисхан. Волжските българи се бият храбро срещу ордите на Бату, но биват ликвидирани и асимилирани от монголо-татарите.
16
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато руснаците са взели Вложка България, там от няколко века не е имало вложки българи. Териториите са били собственост на татарсия хаганат. Наистина, учете история, драги русофоби, че иначе е смешно и жалко ;))) Или поне се научете да ползвате гугъл, че е трагично... ;)))
15
7
 
11
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Анонимен 14Откога научи за "нашата Волжка България", бе ***! Аз имам поне петима приятели - казански татари, все изтъкнати учени, единият беше ректор на...Великолепни хора, интелигентни и гостоприемни. Между тях и руснаците няма никакви противоречия и приказки един срещу друг. За разлика от някои евреи. Някои! В Татарстан са най-технологичните заводи, строят от Ту-160 до малките опасни ракетни катери клас "Буян".газови турбини, хеликоптери и двигатели за тях, КАМАЗ, фармацевтика.
14
7
 
13
 
! Отговори
продължние на 15 преди 5 години
..има вулкан, който бълва пари от чист рений и е единственото място в света, където става това. А реният е много ценен и скъп и една несложна инсталация за кондензация на тези пари ще носи много пари (money). Том са и единствените два дълбоководни протока към Охотско море. Да пуснат американците там? Нивга!
13
8
 
13
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Сигурността на Русия се крепи на три К - Калининград, Крим и Курилите. Никога няма да дадат някое от тези К! Курилите стават късно японски - джапките са лоши мореплаватели, а след като завземат Курилите, фактически ликвидират местното население - айните. След ВСВ Русия взема всички острови от Камчатка до Хокайдо. Като законна военна плячка по Сан-францисканския мирен договор, който СССР ...не подписва. Няма да ги върне, защото така Охотско море остава вътрешно руско море. И защото на о.Итуруп
12
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Нашата Волжка България също е заграбена с неописуема жестокост от "московеца" (Русия) !Българи, учете си ИСТОРИЯТА !Така ви завеща Паисий Хилендарски.Не слушайте русофилите, те са ин витро заченати недоносчета на "вечната дружба" !
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макар че харесвам донякъде руснаците като народ каквото и да си говорим и вън от историческия ни дълг към тях, Русия е единствената страна която си запази колониалната империя.Нищо на изток от Урал, на юг от Волга и север от южната граница на автономна република ако и никога преди 18 век не е било руско.За курилските острови дали Япония ще си ги върне не, дали са изконна руска територия естествено че не, колкото Камерун е изконна немска територия.
10
10
 
6
 
! Отговори
Жужу продава рассия преди 5 години
Ако Сталин беше. жив щеше да го разстреля...Мдаа
9
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано или късно всички народи ще се освободят от руско владичество и всики ще си възвърне заграбените територии от империята на злото !
8
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
никога руснаците няма да ги върнат на самурайте защото веднага американците ще си направят военна база под носа на руснаците.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този спор е като разговор между глухонеми
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да направят референдум и народът да си каже думата!
5
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са скромни японците. Преди искаха жизнено пространство половин Китай и целия Тихи океан. Сега се излагат за 4 келяви острова. По-добре да си мълчат на своите келяви и земетръсни и цунамни острови. Тесничко им е, но да обвиняват имератора си. Само *** могат да построят ядрена централа на брега на океана, като Фукушима.
4
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самураите измряха,няма го тоя дух вече така че ще трябва да почакат доста годинки ако изобщо някога си ги върнат.
3
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 Япония може да си върне островите - въпрос на време !