Москва не разреши бдение в памет на жертвите на Сталин

Бдението се извършва пред бившата централа на КГБ
20 окт 2018 20:27,
224
Москва не разреши бдение в памет на жертвите на Сталин
Снимкa: Reuters, архив

Властите в Москва отказаха да разрешат провеждането на традиционното бдение в памет на жертвите на сталинистките репресии на Лубянския площад пред бившата централа на КГБ, посочвайки като причина строителни дейности, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Организаторите от правозащитната група Мемориал отхвърлиха предложеното им алтернативно място.

През последните 10 години Мемориал организира на 29 октомври 12-часово бдение пред централата на КГБ и затвор на съветските тайни служби, придружено с четене на имената и кратки биографии на хората, убити от сталинисткия режим по политически причини.
Само в Москва преди 80 години са били убити 40 000 души, уточнява ДПА.

Политическите преследвания в Съветския съюз достигат апогея си през 1937 година. Около 1,5 милиона души са обявени за врагове на народа, предатели и шпиони, и са изпратени в затвори и лагери. Други около 700 000 са били екзекутирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
0
 
! Отговори
Бай у преди 5 години
Все пак самото заглавие на публикацията е фалшиво. Москва не разреши бдение за жертвите на Сталин. Това противоречи на съдържанието което обяснява, че не е разрешено събитието да става пред Лублянския площад, а на алтернативно място и организаторите са отказали. Следователно организаторите не искат да почетат жертвите, а да проведат нещо друго. Някога с ужас четох Солженицин. Неговата книга "Един ден на Иван Денисович" бе наградена с Ленинска награда най-голямата награда в СССР.
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да откажеш митинг в памет на 23 милиона избити руснаци от Сталин... Кой може да направи това - само фашист-болшевик, т.е. другаря Путин.
154
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КУХА ПРОПАГАНДА.
153
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ако ги питаш руснаците, са били и много мили, като да прегазели Полша повторно, след нацистите...
152
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двама чекисти копат дупка пред ЦК на КПСС да забият стълб за знаме.Дупката изкопана стълба изправен...*** останала доста пръст.Кво да правят - копат друга дупка - да зарият пръста...и пак ... остава им пръст...копат нова...по едно време , на прозореца Сталин:- Абе, другари ...може ли да сте толкова npости?Копайте по-дълбоко!
151
3
 
4
 
! Отговори
P.s172/173 преди 5 години
...и победите на нашата социалистическа отечественост. отново ще вдигне знамето на техните бащи и дядовци ще ни дават пълна почит. Бъдещето ни те ще се основава на нашето минало. Сталин.
150
6
 
5
 
! Отговори
Казано от Сталин преди 5 години
"Много от делата на нашата партия и народа ще бъдат изкривени и плюскани преди всичко в чужбина, а и в нашата страна." Ционизмът, стремящ се към световно господство, ще ни отмъсти за наши успехи и постижения, все още Русия като варварска страна като примес за суровини. И името ми също ще бъде клеветно, клеветно, многобройни жестокости ще ми бъдат приписани. И въпреки това, каквото и да се развие, няма да мине време, а очите на новите поколения ще се обърнат към депата и победите на нашата ...
149
9
 
10
 
! Отговори
до 170 преди 5 години
Така ли бе Груьо ?За 3 копейки от Решетников - и майка си ще продадеш!
148
12
 
13
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Враговете на Сталин не могат да му простят,че той изведе крепостна Русия с ралото до модерна държава оборудвана с ядрено оръжие ! Това е ! А приказките за стотиците хиляди избити идват от ,,Козяк ,,16 !!!
147
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да разрешат бдение като самия Путин е казвал че ако е можел е щял да предотврати разпада на СССР
146
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо ?Защото на путин дедо му е бил главния готвач на Сталин ?
145
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам да организирам бдение за жертвите на Чингис хан и конкистадорите ! И на колониалистите въобще .
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо... 163Ако си на сели си произвеждаш всичко, идват един ден, казват ти, *** не може така и те забиват в панделка, до някой завод на 100 километра от селото ти.. Прекрасно направо...
143
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 163Някой хор имаха пари и не исках да работят... Ама им ги взеха после...
142
2
 
6
 
! Отговори
ювиги преди 5 години
БАМ се строи по времето на Брежнев. Четете малко, като искате да пишете!
141
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I V BALGARIA IMASHE BELENE,NO TAM BEHA NASTANENI ZA LECENIE NARKOMANI,ALKOHOLIZI I DRUGI,KOITO BEHA MARZELIVI I NE ISKAHA DA RABOTYAT,A PO VREMETO NA SOZA IMASHE RABOTA,KOLKOTO SHTESH,A NE KATO SEGA.
140
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сталин е спечелил втората световна война във времена на световен терор. Съюзници са му били Рузвелт и Чърчил. Седяли са на една маса. Мигар не са знаели ако е имало терор в СССР. Или просто терора е бил навсякъде по света по онова време. Запечатали ми се е в съзнанието как Хитлер отваря шампанско в Райхстага мислейки си че е победил Русия. В същото време Сталин провежда великият парад на Червения площад. От парада войските отиват право на фронта отблъскват вермахта на 200 км от Москва. Направо .
139
13
 
9
 
! Отговори
До ушанката преди 5 години
С удоволствие отивам. Би ли дала име на книга, или автор, или историк в които са описани "жертвите" на Сталин. Благодаря предварително?.Заповядай. Търси "Великият терор" от Робърт Конкуест. Приятно четене!
138
24
 
18
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 5 години
СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ !!! ЕДИНСТВЕНАТА СИЛА КОЯТО СЕ БОРИ СЪС САТАНАТА - сащ . ПОКЛОН НА НЕПОБЕДИМА РУСИЯ КОЯТО Е ТРЪН В ОЧИТЕ НА ДЖЕНДЪРИТЕ.ЕДИН ОГРОМЕН ФАКТОР НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ,КОЙТО ЩЕ ВЛАСТВА В СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА. КРАВАРИТЕ ОТИВАТ В НЕБИТИЕТО.
137
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Тошо е най-великия и беше патриот,няма друг като него,без значение дали на изток или на запад,той работеше за благото на България и населението.И с две-три целувки с Брежев,ни осигуряваше евтин нефт и газ,Бай Тошо обикаляше цял свят,беше възхитен от японското чудо и искаше модел подобен на Китайския.