Fake news за старта на сесията на Държавната дума на Русия

Ведомости: Сесията почва със стари и абсурдни инициативи
11 яну 2019 22:51,
14
Fake news за старта на сесията на Държавната дума на Русия
Снимка: архив Reuters

Работната сесия на Държавната дума в Русия започна с придвижването на стари абсурдни инициативи, отбелязва "Ведомости".

Изданието коментира нашумели законопроекти, предвиждащи административни наказания за умишлено медийно разпространение на лъжливи новини и информация, изразяваща в неприлична форма неуважение към обществото, държавата и държавните органи.

По данни на вестника руското министерство на съобщенията е реагирало с отрицателно становище на поправките за обида на властите. Според зам.-министъра Алексей Волин термините, използвани в проекта, може да се тълкуват твърде широко, а законодателството бездруго ограничава публичното използване на неприлична лексика.

Хората в Русия имат конституционното право свободно да изразяват мнения, напомня Волин: "Една от задачите на държавните органи е спокойно да изслушват критиките срещу дейността си. Не са от захар я".
Не се знае обаче дали руският парламент ще вземе предвид препоръките на министерството, посочва "Ведомости" и пояснява, че комисията за борба с корупцията вече е подкрепила законопроектите.

Експерти на комисията - главният редактор на "Московский комсомолец" Павел Гусев и колегата му от "Комсомолская правда" Владимир Сунгоркин, по-рано критикували пред всекидневника проектите с мотива, че медиите в Русия и без това прекомерно се регулират.

Поправките предвиждат разпространението на фалшиви новини, които застрашават живота и здравето на хората или обществения ред, да се наказва с глоби, достигащи за граждани 5000 рубли, за длъжностни лица - 50 000, юридически лица - 1 милион рубли, а сайтовете, публикували фейкове, да се блокират без съд с решение на прокуратурата.

Авторите искат още публично проявеното в неприлична форма неуважение към държавата да се приравни с дребното хулиганство, нарушителите да се наказват с глоби до 5000 рубли или арест до 15 денонощия, а сайтовете да се блокират по същата схема.

Измамни и опасни сайтове ще може вече да блокира и руската Централна банка. Съответният законопроект може да бъде приет още тази пролет, пише "Комерсант".

Фактически Банката на Русия получава правото да блокира определено съдържание, преди да се произнесе съдът, а също и да подава съдебни искове в такива случаи, се казва в статията, цитирана от Би Би Си.

В случаите с директни интернет измами - финансови пирамиди и сайтове на фирми-двойници, веригата от действия се свива до минимум, обяснява вестникът. Блокирането на такъв сайт ще отнема 24 часа - домейн адресът ще се включва в "черния списък" на ресорната държавна агенция Роскомнадзор. Така нежеланата информация ще бъде скрита от потребители, още преди съдът да разпореди пълното й изтегляне от световната мрежа.

Защото сега времето за разпращане на необходимите документи по различни ведомства е достатъчно, за да съберат мошениците максимално възможните средства и да "източат" пирамидата или пък да я раздуят с активен интернет маркетинг, посочва Централната банка на Русия.

Бързото блокиране силно ще намали броя на потенциалните жертви, защото "аудиторията на мошениците" общо взето не знае как да заобикаля забраните в интернет, прогнозира Владимир Дияков, собственик на Crypto Detectives - агенция за разследване на проекти с криптовалути.

Руските власти обаче няма как да спрат рекламата на пирамиди в социалните мрежи, убеден е експертът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
2
 
! Отговори
РАША НАША преди 5 години
до з анонимен.работя в москва получавам 120 000 руб .има руска поговорка *** и по- смотри и тогава говори има да догоните русия с светлинни години.это в болгария никогда не будет.това никога няма да го има в българия защото сте лъжци и продажници политици и медии
10
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 5 години
Пишете на български език ! Ние сме американски щат или част от Великобритания.
9
4
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Fake news ставя впечатлението че това е нещо Западно. Докато Фалшива новина предполага че идва от Исток.Върху руснаците не може да падне и прашинка
8
3
 
3
 
! Отговори
до всички преди 5 години
Следващ етап - ще горим книги....
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е разликата между Fake news и Фалшива новина?Има ли причина да се използва масово в България Fake news?
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да ги нахраним тогава?? Годишна вноска от всяка страна на еврогейския съюз би оправила положението
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ме е страх, че руският глад ще ни докара до война с тях, само за да заглушат къркоренето на червата си.
4
12
 
7
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Затъват в източната империя. Все по-надълбоко.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насила хубост не става .Българска поговорка .
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"лъжливи новини и информация, изразяваща в неприлична форма неуважение към обществото, държавата и държавните органи."Хахаха минималната заплата в Русия е 250 лева, властта не случайно иска да забрани със закон да я обиждат
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските *** сме най силни и най многобройни, никой няма шанс срещу нас