"Кокаиновият полет" и Шопрад, при когото стажува Пескова

Според евродепутата Русия се завръща към ценностите на семейството
28 фев 2019 21:27, Елка Василева
74
"Кокаиновият полет" и Шопрад, при когото стажува Пескова
Елизавета Пескова. Снимка: архив, БТА

Дъщерята на Дмитрий Песков – говорител на президента Владимир Путин, е на стаж в Европейския парламент. И то при един френски депутат с твърде скандална репутация. Ето какво разкри за него Дойче веле.

В Европарламента работят 750 депутати - повечето от тях са  с умерени възгледи. Но Емрик Шопрад, при когото стажува Елизавета Пескова, не е сред тях. Дойче веле разкри, че френският народен представител има силна склонност към авантюри.

Емрик Шопрад е виден евродепутат: заместник-председател на фракцията "Европа на свободата и пряката демокрация", обединяваща малка група от евроскептици. Той е член на Комисията за външни отношения и на подкомисията за сигурност и отбрана. Шопрад е един от политиците, които пътуваха до Крим през 2014 година.

Заедно с други европейски политици той беше наблюдател на непризнатия от международната общност референдум, организиран от руските власти за отделянето на Крим от Украйна. "Никога не съм крил, че разглеждам Крим като историческа руска територия", заяви навремето Шопрад. Френският политик многократно се е възхищавал от действията на руското ръководство и е подчертавал, че смята идването на Владимир Путин на власт за най-важното политическо събитие след разпадането на Съветския съюз.

Още по темата

В Путинова Русия той вижда алтернативен антилиберален модел на съвременните европейски държави, който се противопоставя на глобализацията. В неговите представи "Русия се завръща към ценностите на семейството и патриотизма".

Любимата тема на Шопрад е геополитиката. Той е бил преподавател, професор по геополитика във военната академия в Париж. А неговата книга "Геополитика" е преиздавана няколко пъти. Емрик Шопрад е автор и на други книги. Често се изявява по радиото и телевизията. Бил е консултант на Марин Льо Пен по външнополитическите въпроси и член на нейната дяснопопулистка партия "Национален фронт". А случаят, след който Шопрад напуска партията и фракцията на Марин Льо Пен в Европарламента, е като сценарий за игрален филм.

"Кокаиновият полет" и авантюристът Шопрад

Историята, в която се оказва замесен Шопрад, се случва преди шест години, когато на доминиканското летище Пунта Кана са арестувани няколко души. На борда на частен самолет „Фалкон“, който извършвал полет до Сан Тропе, полицаите откриват близо 700 килограма кокаин на стойност 30 милиона евро. По обвинение за търговия с наркотици са осъдени на затвор и двама французи - бившите военни пилоти Брюно Одос и Паскал Форе.

Двамата твърдят, че не са знаели за съдържанието на 26-те куфара на борда на самолета и обжалват присъдите. И тогава на помощ им се притичва Емрик Шопрад, както сам признава в интервю за "Пари мач". Той твърди, че има „хиляди причини да не се вярва в тяхната вина“.

Явно с негова помощ е било организирано и бягството на двамата осъдени французи, които били пуснати под гаранция, но без право да напускат Доминиканската република. Шопрад се срещнал с тях в хотела, в който бил настанен, след което им помогнал с лодка да се доберат до Мартиника, откъдето Одос и Форе се завърнали във Франция.

Каква точно е ролята на Шопрад в тази история не се знае със сигурност, властите в Доминиканската република го обвиняват, че е помогнал на двамата французи нелегално да напуснат страната. Но преди няколко години искането за неговия арест е било официално отменено. Историята с кокаина обаче не е приключила. На 18 февруари 2019 във Франция започна процес срещу пилотите Одос и Форе. Очакват ги до 30 години затвор във връзка с кокаиновата афера от 2013 година.

Самият Шопрад твърди, че за него "било важно всички замесени в случая да бъдат съдени от справедлив съд във Франция". Той отрича срещу него да е била издавана заповед за арест, макар това да бе официално потвърдено от доминиканските власти. Според него цялата работа била "лъжа, измислена от моите политически противници".

Разривът с Льо Пен

Кокаиновият скандал има обаче политически последствия за Шопрад. Заради участието му в аферата с двамата френски пилоти отношенията му с Марин Льо Пен се влошиха драматично. "След кокаиновия полет разногласията ни с Шопрад станаха твърде сериозни, поради което за него стана невъзможно да остане в партията "Национален фронт", заяви Марин Льо Пен през 2015 година. Шопрад от своя страна не спира да сипи обвинения срещу лидерката на партията: "Тя има невероятната способност да лъже", заяви той.

С други думи Елизавета Пескова стажува при политик с богат и твърде разнообразен опит. В действителност правомощията на Шопрад скоро приключват. Сегашният състав на Европарламента ще работи до новите избори през май. Дали той ще се кандидатира отново? На личния му сайт в интернет не се съобщава нищо по този въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има ..удри, удри, удри....май
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм се чудел как може рускините да са токова красиви, Кое точно и е красивото?Това, че се е намазала с грим, не може да слрие голямата уста и месестия нос. А и не се знае надолу как изглежда - всичките и снимки са в седнало положение. Шефката на Раша тудей е една мазна арменка, дето седнала изглежда горе-долу като човек, но като се изправи, изглежда като с отрязани крака и с огромен диференциал.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДарвинА и това е главно от гените които идват от скандинавските страни общо взето... за това не мязат на монголоидния си президент.
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДарвинТе рускините са хубаво до 30-та си годишнина после ...
40
3
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
До пенсионеркаЗащо не ни информирате толкова подробно и за дъщерята на Цв.Цв. ?това ли успя да измислиш ве каскет омачкан?Що не питаш за сина на ***? Той поне е същия като дъщерята на Песков.
39
4
 
4
 
! Отговори
- преди 5 години
И в *** и в Диор и в Шанел биха я взели. Какъв е тоз Шопрад? А по-добре ли е да я вземат в Северен поток?
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това момиче съм сигурен, че и в Белия дом ще я вземат за стажантка, хахаа....Там още от времето на Бил Клинтън уважават много стажантките. Защо е целия този шум не мога да разбера?
37
8
 
13
 
! Отговори
Дарвин преди 5 години
Винаги съм се чудел как може рускините да са токова красиви, а мъжете им да приличат на маймуни.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...Нека дойде при мен на платен стаж...За няколко дни ще я науча..НА КАКВО? ТЯ МОЖЕ ДА ТЕ НАУЧИ НА НЕЩО. НАПРИМЕР ДА СИ МИЕШ ЗЪБИТЕ ВЕЧЕР. АМА ТИ ДА Я НАУЧИШ НА НЕЩО- АБСУРД!
35
5
 
4
 
! Отговори
апрол преди 5 години
Тази статията показва на всички европейски депутати ,че не трябва да имат нищо общо с руснаците ,защото ще изкарат всичкото ти "мръсно бельо",това е предопреждение към всички европейци ,не си играейте с огъня"Русия",а то ще изгорите. Щом е депутат и и збран,то е чист,до доказването наобратното-нали това беше деокрация.А СЕГА какво ....Русия е в Европа и всякои себеуважаващ се политик,бизнесмен ...е имал срещи с руските среди в икономикатоа и политиката.Дааа !
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са европейските реднеци, но вместо с пикапи са с мерцедеси.
33
15
 
17
 
! Отговори
пенсионерка преди 5 години
Защо не ни информирате толкова подробно и за дъщерята на Цв.Цв. ?
32
2
 
17
 
! Отговори
... преди 5 години
Нека дойде при мен на платен стаж...За няколко дни ще я науча..
31
7
 
41
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Звъни Лавров на Шойгу и му казва: Слушай,Кожугетович, не бомбардирай Ню-Йорк,дъщеря ми живее там ! Шойгу отговаря възмутен : - Мамка му! Путин нареди да не се гърми по Амстердам, дъщеря му била там. Песков помоли да не бомбардирам Брюксел и Париж! Медведев помоли да не бомбардирам Берлин! Мизулина-да не бомбардирам Белгия! Жириновски - да не бомбардирам Швейцария!....И други наши звъняха,списъкът е голям... Лавров,къде да бомбардирам в случай,че нещо....? - Ммммм,ами,тресни по Воронеж,там наши няма -това е точно!"
30
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Девойката е добра
29
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера, защо на партиите, в чиито платформи се застъпва истината и искат да променят света към по добре им пришиха думата популистки. И то от популисти , които говорят едно , а правят друго. Популисти
28
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие какво? В България ли очаквахте да дойде?-:)
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тука нещата са ясни - наш човек в Европарламента обучава нашето момиче.Иначе запада си е много лицемерен, ние ще си налагаме санкции за Крим и кво ли не, ама тоя си е тоя, той е друга бира, нищо че фали Крим, да обучава момичето.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея в шуробаджанащината са по-зле и от нас.
25
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някак си не е нормално да си никой, но понеже баща ти е говорител на ченгето от ЧК и вече за теб да са отворени всички врати в държавата.