ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци

Киев сигурен, че Кремъл се готви за война и иска още санкции срещу Москва
25 апр 2019 16:08,
190
ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия протестира остро срещу указа, с който руският президент Владимир Путин облекчи режима за кандидатстване за руско гражданство на украинци, живеещи в сепаратистките региони в източната част на страната.

В изявление на говорителя на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини той се определя като “атака срещу суверенитета на Украйна”.

“Времето за това решение веднага след президентските избори в Украйна, които демонстрираха силната привързаност на Украйна към демокрацията и върховенството на правото, показва намерението на Русия да продължи да дестабилизира Украйна и да изостри конфликта”, се казва в изявлението, разпространено днес.

Европа настоява Кремъл да се въздържа от нарушаване на Минските мирни споразумения и отправя призив към Русия да позволи регионите в Източна Украйна, които не са под контрола на Киев, да бъдат реинтегрирани към Украйна.

“Европейският съюз остава твърд в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, се казва в позицията на ЕС.

Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"

Вчера председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск разговаря по телефона с новия и със стария президент на Украйна Володимир Зеленски и Петро Порошенко, за да ги увери, че Европа твърдо подкрепя страната, включително нейната територия и цялост. Лидерите ЕС и Украйна ще се срещнат през юли.

Специалният представител на САЩ за Украйна Курт Волкер определи решението на Путин за “силно провокативно” и подкопаващо усилията за прилагане на Минските споразумения и връщането на Украйна на контрола върху Донбаския регион

“Независимо от предпочитания език Донбас и хората в него са украинци”, написа той в Twitter.

Междувременно шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов изрази съмнения, че актът на Путин означава, че Москва се готви за нова военна намеса, след като мирното споразумение беше сключено през 2015 г.

“Путин създава юридически условия за официално използване на въоръжените сили на Руската федерация срещу Украйна”, е цитиран да казва днес той.

Руското законодателство допуска използването на армията за защита на руски граждани и извън територията на федерацията.

Новоизбраният президент Зеленски, който още не е встъпил в длъжност, призова Западът да притисне Кремъл с още санкции.

Вчера руският президент подписа указ, с който на жителите на Донецка и Луганска област в Източна Украйна се разрешават да кандидатстват за руско гражданство по опростена процедура. Кремъл определя това като акт на “защита на правата и свободите на гражданите”.

Според процедурата украинците в двата региона ще могат да вземат руски паспорти в срок до 3 месеца срещу представяне на документ, че живеят постоянно в Донецка и Луганска област.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
2
 
! Отговори
Мене до брюксел преди 4 години
Не е ли суверенно право на всяка държава сама да решава на кой какво и как да дава. Другото е намеса във вътрешните и външните работи и политиката на тази държава.
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми ние защо не дадем паспорти на българите в Украйна.Красито Каракачанов ще им ги продава по-евтино.
150
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом ЕС е гневен, значи Путин е постъпил правилно.
149
1
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
В УКРАЙНА ИМА ПОВЕЧЕ РУСНАЦИ ОТ АМЕРИКАНЦИ - --ЗАЩО ТОГАВА В УКРАТА ИМА "ПРЕДСТАВИТЕЛ НА САЩ ЗА УКРАТА" , А НЯМА" РУСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА УКРАТА " ???? ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ,КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА ХАРКОВСКА И ОДЕСКА ОБЛАСТИ !?!? СПОРЕД МЕН ЩЕ ОСТАНЕ ЕДНА МАЛКА ПРОПОЛСКА ДЪРЖАВИЧКА СЪС СТОЛИЦА ТИРАСПОЛ И ПРОТЕКТОРАТ ЛВОВ - БЕЗ ДОХОДИ И ИКОНОМИКА !!! ЕХ ЦЪР-ЕР-УУУ -ЖАЛ МИ Е ЗА ВАС И ВИНС ФЛИН !?!?!?
148
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 164Без да имам за цел да се заяждам, искам да кажа, че Унгария също дава гражданство на украинци.Интересът е голям, избиват се направо!А главният мотив за повишения интерес е безвизовото пътуване из цяла Европа.Унгарците обаче са гадове и искат кандидатите да полагат изпит на унгарски!
147
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре стига европейски номера. Ами като не ви харесва какво прави Путин, давайте и вие паспорти на украинците. Пък те да избират дали да си вземат руски паспорт, или белгийски, холандски, френски и т.н.
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много мъ йе страх да не би ЕС да скочи и срещу БГ задето и ние даваме на украинците БГ-паспорти по облекчена процедура. Справка за ценоразписа - при ВМРО.
145
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук някои леят крокодилски сълзи, че видите ли от Донбас като вземели руски паспорти нямало да могат да вземат визи за Европа. А мислите ли ,че на тях им се стъпва в тази лицемерна Европа, която гледаше безмълвно как укрите обстрелват, взривяват или горят живи 13 000 души , които загинаха там?
144
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давайте да си пускаме ракетите всички ЕС САЩ Русия азиатците и да мирясаме а и братята араби и те да се затрием по бърже
143
0
 
20
 
! Отговори
Нн преди 4 години
ЕС да се оправи първо с добре дошлите на Меркел танганайци джихадисти без никакви документи и тогава да се грижи за Украйна и Русия
142
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суверенно право на всяка държава е сама да решава на кого да дава гражданство.Правото на държавата обаче да използва армията си да "защитава" свои граждани в чужбина е износ на държавен тероризъм и военна агресия!!!
141
1
 
27
 
! Отговори
джо преди 4 години
До 143 Анонимен. Русия не е Югославия. Не бъркай понятията, всички видяхме как им се изпари мерака на Американците , когато над Долад Кук прелетяха Руски самолети. ЕС реве с крокодилски сълзи , но е безсилен да спре военните действия от страна на Украйна.Лошото е , че гинат хора , а никого не го е Еня.
140
1
 
8
 
! Отговори
Едо преди 4 години
ДОСТА ВРЕМЕ ВЕЧЕ ОБЯСНЯВАМ, ЧЕ ДУХОВНОТО Е НЕСРАВНИМО ПО-ВАЖНО ОТ БИОЛОГИЧНОТО! ТОВА ГО КАЗВАМ НА ДУХОВНО ПРОСТИТЕ,ЗАЩОТО ДУХОВНО ЗРЕЛИТЕ ЗНАЯТ ТОВА! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ,ЗАБЕЛЯЗВАМ,КАК ДУХОВНО ПРОСТИТЕ Я КАРАТ СПОРЕД ДУМАТА: ,,Едно знае баба,едно бае"! - НИЩО НОВО НЕ СА НАУЧИЛИ, НИЩО СТАРО НЕ СА ЗАБРАВИЛИ! А,ИНАЧЕ КАЗАНО ОТ ПАМТИ ВЕКА: ,,Всичко тече, всичко се изменя"! ТОЕСТ, НЯМА КАК ДА СИ АДЕКВАТЕН,АКО НЕ СИ АКТУАЛЕН! НЕ МОЖЕ ДА СТОИШ НА ПОЗИЦИЯ ОТ ПРЕДИ 30-40 ГОДИНИ И ДА СИ ТУК И СЕГА!НАРОДЕ????
139
1
 
19
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Ето за такива неща,като тази реакция на ръководството на ЕС се подрива доверието в него и нараства скептицизма към политиката му!Според съобщенията от пресата Унгария,Полша,Румъния раздават паспорти на украинци и никой не обелва и дума,че това е лошо!?Украйна също издава паспорти на руски граждани-проблемът разбира се е ,че за 2018 г.около 100 души руснаци са получили украински паспорти,а около 80000 украинци -руски!И защо ЕС си затваря очите за това какви ги върши киевската власт в Донбас!?
138
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от ЕС такава параноя ги гони,че чак стават смешни.Е,какво като има облекчен режим за украински граждани.Никой не ги кара насила.Ако искат,ще отидат в Русия,ако ли не,ще си останат в Украйна.Що ги боли западните европейци?
137
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименвие написахте че-Просия с нищо не е заслужила да и се прощават такива нарушения.<НАТО има достатъчно ресурс да ги навре в миша дупка и е редно да го направи.---ако държи нато да пробва майче живейш в 18 век света говори за разоружаване а ти искаш воина
136
0
 
9
 
! Отговори
авс преди 4 години
До Хан Тервел тези хора които са руснаци и се приемат за руснаци а вие казвате че са украинци и ги защитавате и то смело казвате че са украинци и са сепаратисти а бг турци те са си турци не са българи-макар че са имат за българи предимно са българи а произхода няма значение.умеите да приемате човека за какъв си има той
135
2
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и аз съм гневна на ес меркел и мигрантите ама какво от това хаиде да не сезанимават с русия от сутрин до вечер безделници 750 на брои
134
1
 
36
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Нещо не разбирам, значи Москва улеснява издаването на паспорти, а ЕС негодува. И защо? Какво нередно има тук. Ако Путин беше затегнал режима за паспорти щяха да кажат обратното, ето, ограничава им правата. Не знаят какво искат тея еврогеове, като чуят за Русия и ги обзема една параноя и правят и говорят едни глупости, ум да ти зайде. Ами ние как имаме облекчен режим за паспорти на македонци, това също ли е незаконно.
133
0
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Интересно ще е да се наблюдават Гневни Пудели.