Жертвите на домашното насилие в Русия – над 14 000 умират годишно

Имат ли право на защита?
16 юли 2019 19:50,
94
Жертвите на домашното насилие в Русия – над 14 000 умират годишно
Снимка: pixaBay

В Русия изведнъж всички заговориха за домашно насилие - покрай случая със сестрите Хачатурян. Трите момичета са обвинени, че са убили собствения си баща, който ги контролирал, биел и изнасилвал. Руското общество буквално е разделено на две - едните осъждат сестрите, другите ги поддържат. Споровете за това дали 19-годишната Крестина, 18-годишната Ангелина и 17-годишната Мария са имали право на самозащита, след като са били насилвани от своя 57-годишен баща Михаил Хачатурян, продължава вече цяла година.

Още по темата

На 27 юли 2018 г. бащата беше намерен мъртъв с 36 прободни рани на стълбището на жилището си в Москва. За убийството бяха обвинени сестрите, които могат да получат от 8 до 20 години затвор. Те са обвинени в заговор.

Междувременно стана ясно, че деянието е било извършено, след като бащата напръскал с лютив спрей дъщерите си, понеже били изхарчили твърде много пари, а жилището било мръсно. Мнозина имат проблем с това, че деянието беше окачествено като предумишлено убийство - опозиционният политик Алексей Навални, блогърът Юрий Дуд, редица други известни личности, както и стотици обикновени хора в Русия, Армения и други страни. Те настояват убийството да бъде признато за самоотбрана, за да сложат край на оказваното от бащата сексуално и физическо насилие. Петиция, събрала над 200 000 подписа, призовава сестрите да бъдат напълно оправдани.

Не са само Хачатурян

В Русия темата за домашното насилие придобива все по-голяма актуалност. "Очевидно става дума за системен проблем - в страната е пълно със сходни случаи", казва правозащитничката Анна Ривина пред DW и дава следните примери: "Наскоро в Кострома жена беше убита от бившия си съпруг - от ревност, а преди това в Новосибирск мъж открадна бившата си съпруга, развела се с него заради домашно насилие". Имената на жертвите са толкова много, че няма как да бъдат изброени. При това в 90% от случаите те изобщо не се обръщат към полицията.

Убийствата на жени проблем и във Франция, Макрон със спешни мерки

По правило за случаите на домашно насилие се разбира само когато се стигне до смърт - независимо дали на жертвата или на насилника. През 2016 година 36-годишната Яна Савчук от град Орел потърсила помощ от полицията заради заплахите, отправяни от бившия ѝ партньор. Пристигналата на място полицайка я "успокоила" с думите: "Ако ви убият, непременно ще дойдем и ще опишем трупа, не се тревожете". Пет минути след тръгването на полицайката, бившият партньор пребил Яна Савчук до смърт.

Историята на Кристина Шидукова

Жертвите, дръзнали да се отбраняват от насилниците, много рядко получават подкрепа в съда, обясняват правозащитниците. На 4 юли в Геленджик съд призна младата 28-годишна майка Кристина Шидукова за виновна за това, че е нанесла смъртоносен удар с нож на мъжа си, който я биел. Обвинението пледира за предумишлено убийство, макар съдебно-медицинската експертиза да беше установила, че преди смъртта си мъжът е нанасял жестоки побои на Кристина. Жената е заплашена от 15 години затвор, а петицията в нейна защита вече е подписана от над 100 000 души.

Това, че делото на Кристина става обществено достояние, е голяма рядкост и късмет, смята правозащитничката Альона Попова. В Геленджик има немалко семейства, в които поне един от съпрузите е отраснал в Кавказ, поради което за побоищата в семейството изобщо не се говори. Мъжът на Кристина бил именно етнически кавказец. "Ако не се беше вдигнал шум, Кристина отдавна да е в затвора, призната за виновна, щом е провокирала съпруга си. При това той я биел години наред, включително когато е била бременна", казва Попова.

"Сама си е виновна"

Още един пример за това на какви опасности са изложени младите жени в Русия е случаят с 19-годишната Даря Агений. Преди година тя се прибирала през нощта към хотела си в черноморския град Туапсе, когато била нападната от пиян местен жител, искащ да я изнасили. Даря успяла да се защити с ножа за острене на моливи, който носела със себе си - тя рисувала много и затова носела ножа.

Туркиня протестира, от години не може да се разведе

Тя така и не подала оплакване в полицията - била сигурна, че с мъжа всичко е наред, тъй като по ножа нямало кръв. Месец по-късно я обвинили в "причиняване на тежки увреждания на здравето". Сега срещу нея се води дело и я заплашват до 9 години затвор.

"Това е класическата история за "сама си е виновна", казва актрисата-феминистка Даря Башкирова, която обяснява: "Полицаите разпитвали Даря как е била облечена и защо се е разхождала из Туапсе по нощите. Тя, разбира се, не си е виновна сама - просто съдът в Русия не взима под внимание опитите за изнасилване. Даря е имала две възможности - или да се отбранява, или да се остави да бъде изнасилена."

14 хиляди умират годишно

Още по темата
Присъдите по делата на сестрите Хачатурян, Кристина Шидукова и Даря Агений несъмнено ще повлияят на всички останали жертви на насилие в Русия, убедена е Альона Попова. "И трите дела са типични и много показателни. Те олицетворяват целия този ад в цялата страна . Затова сега трябва да се борим и за трите дела едновременно", уверява правозащитничката.

По официални данни (от 2013-а година), в Русия всяка година 12 000 жени са убивани от роднини - по една на всеки 40 минути. Други 2 хиляди жертви – деца и младежи - се самоубиват, защото са били изложени на домашно насилие. 97% от случаите не стигат до съда. През 2017 г. е приет закон, декриминализиращ побоищата в семейството, аргументиращ се с "традиционните ценности" - например правото на бащата да възпитава децата си.

Климат на безнаказаност

Всичко това неизбежно благоприятства климата на безнаказаност за мъжете и безпомощността за жените. Наскоро Европейският съд по правата на човека осъди Русия да плати 20 000 евро обезщетение и разноските по делото по случай с мъж, който в продължение на две години биел и заплашвал бившата си партньорка, а тя не можела да се оплаче в полицията. Становището на съдиите е, че механизмите за защита от домашно насилие в Русия не са достатъчни, а правителството не разбира сериозността на проблема.

По данни на новинарския портал "Медиазона", от 2 500 жени, осъдени между 2016 и 2018 г. за убийство, почти 2 000 са били жертви на домашно насилие. А в случая със сестрите Хачатурян нещата са ясни: "Ставало е дума или за техния, или за неговия живот. Друга възможност просто не е имало", както отбеляза една руска правозащитничка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия никой не се интерсува от тези проблеми , там се краде кат за световно .Бандата около царя се облагодетелстват на макс ,знаят 4е той е "безсмъртен" , ще се извъртат двойници още 20 години , АКО , народа не влезе в Кремля да ги изтрепи с камъни.
72
1
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
А колко са жертвите на юдео-масонската чума?
71
3
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
дойче уеле винаги се е интересувало и знае много повече за това, какво става в русия, отколкото от онова, което се случва в кварталите до които официозната власт официално няма достъп ("но го" зоните) в германия. очевидно е, че с помощта и ежедневните грижи за руснаците от медията дойче уеле русия може и да се оправи, но германия ще продължи да затъва... със същата тази "грижа" и "помощ".
70
0
 
8
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Руснаците се сблъскаха с извечната македонска дилема :Као люде сме девет, као лай..сме десет!
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин ще подпише Истамбулската конвенция преди путинофилите да са се усетили !
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в България колко са жертвите на един етнос за които не дават да се говори!Майсторите на покриви ме обраха по най брутален и долен начин и никои не ги закачаНяма такава държава където престъпниците да се ползват с такъв имунитет от държавата като тук.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жириновски пред руската ДУМА- Руският мъж е свикнал да бие жена си- прави го от любов, затова не трябва да се наказва.
66
10
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
До 73 БългаринОткога русофилите станахте българи?
65
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опозиционният "политик", либерacт, coрocoид и откровен крадец Алексей Навални, блогърът Юрий Дуд, редица други известни рускоезични либepacти настояват сестрите-арменки Хачатурян да бъдат освободени, защото убили баща си арменец Хачатурян, но имали право, защото живеели в ад и страдали. Виновен бил Путин.
64
8
 
15
 
! Отговори
Смърта е преди 4 години
Национален спорт в Русия.Само олигарсите са защитени , защото живеят в Лондон
63
11
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Жертвите на държавен геноцид в р. България - 6-7 мил. души!Оправихте вече държавата ни, че тръгнахте и на Русия да търсите кусури???!!!
62
7
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
във всички страни има насилие и престъпницино ключовото е в кои от тези страни има правосъдие само слабак може да посяга на жена само страхливец който не знае как да накара една жена да бъде с него такива ги има навсякъдено нима някой очаква на изток от централна европа да възтържествува правосъдие?първобитните славянски мозъци не разбират какво е това за разлика от западните такива
61
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а в САЩ над 50 000 годишно от огнестрелно оръжие, добавете и 20 000 от домашно насилие
60
2
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
До санкционерКой е тоя "санкциЙ", бе ***?
59
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са инсинуации,руснакът много пие,а който пие,няма сили да бие
58
8
 
8
 
! Отговори
В бяла преди 4 години
Държава , нямаше и да си помислят за вина на децата , но в Русия е друго.Там исляма властва
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе, Русия - империя на злото за пореден път.То мани Европа и Америка, я по-добре кажете как е в Азия, Африка...
56
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В русия са си обикновени пpимати. Жалко за нормалните жени живеещи там.
55
6
 
8
 
! Отговори
Fake News ... преди 4 години
Аре пак у пропагандата... 14 000 бройки нямат и Ислямаска държава.. Откъде изсмукахте цифрите?
54
14
 
16
 
! Отговори
българин преди 4 години
Това е статия пропаганда на "редакцията" За да подържа омразата на младото ни.Поамериканофилчено от 30 г вече младо поколение! Но ние по старото поколение Живяло през комунизма и Живеейки при новите Европейски глупости.Няма как да "намразим " Русия!!Смешни сте в нашите очи! Вън от България НАТО и Америка! Америка никого не "пази" Чрез сателита си НАТО в Европа! Тя КОНТРОЛИРА ЕВРОПА И НИКОГО НЕ "ПАЗИ"!