Пет години от свалянето на малайзийския самолет над Украйна

Москва отрича машината да е свалена от руски военни
17 юли 2019 21:15,
28
Пет години от свалянето на малайзийския самолет над Украйна
Снимка: Архив, БТА

Петата годишнина от трагедията със свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, при която загинаха всичките 298 души на борда, бе отбелязана с възпоменателна церемония в Холандия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Роднини и приятели на жертвите - повечето от тях холандски граждани, се събраха в град Вифхюйзен, където неотдавна бе открит мемориал на жертвите.

Имената на всички пътници и членове на екипажа, загинали на 17 юли 2014 г., бяха прочетени на церемония край мемориала. Паметникът се намира недалече от амстердамското летище "Схипхол", откъдето преди 5 години за Куала Лумпур излетя самолетът на Малайзийските авиолинии, но така и не пристигна там.

Самолетът бе свален с ракета земя-въздух над територия, контролирана от проруските бунтовници в Донбас, близо до руската граница. Международен екип под холандско ръководство миналия месец обяви заключението си, че самолетът е свален от руски военни, които смятали, че стрелят по военен самолет. Москва отрича обвинението.

В коментар на руското МВнР по случай 5-ата годишнината от трагедията, разпространен от ТАСС, се отбелязва, че "холандските власти все повече злоупотребяват с чувствата и скръбта на роднините на загиналите с полет МН17 над Украйна".

"Призовавайки за справедливост и за наказване на виновните, те използват техните асоциации и обединения като "таран" за прокарване в световното обществено мнение на тезата за причастността на Русия и за необходимостта да се стовари именно върху нашата страна отговорността за изплащане на съответни компенсации", посочва руското външно министерство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на днешния си редовен брифинг се затрудни да коментира публикуваното в медиите открито писмо до руското ръководство, изпратено от роднините на жертвите. В него се съдържа и призив към руските власти "да признаят своя дял от отговорността за унищожаването на МН17", предаде ТАСС.

"Аз, за съжаление, не съм запознат с това писмо и не мога да ви кажа нещо за него", каза Песков в отговор на журналистически въпрос дали в Кремъл знаят за него. Той припомни руската позиция, че водещото се в Холандия следствие за катастрофата със самолета е необективно и че Русия не е била допусната да участва в него.

Проруска бунтовническа група в Източна Украйна днес също организира церемония по повод годишнината от катастрофата и в памет на жертвите. На нея присъстваха около 500 души, включително сепаратисткият лидер Денис Пушилин, съобщи новинарската агенция на сепаратистите "Донецк нюз", цитирана от ДПА. Церемонията се е състояла около паметна плоча, посветена на 298-те "невинни жертви на гражданската война".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
32
 
! Отговори
Руско коварство преди 4 години
Те след като избиха интелигенцията на България, после си построиха паметници че са ни освободили за да прикрият престъпленията.
23
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и за Катин отричаха ,но истината излезе наяве.
22
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тези които са го поръчали, блокират истината, е какво повече да докажем не знам.
21
3
 
35
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Кои е изменил курса на пътническия самолет боинг777 да премине над фронтовата линия и защо? Имало ли е близо до пътническия самолет Мн777 когато е бил над Думбас украински военен самолет до него близо? Ако не се договори, това значи украинците презнават че е имало и какво е станало те да кажат?
20
7
 
37
 
! Отговори
Антон преди 4 години
АлкашитеСа в много деликатна ситуация. Ясно е станала е грешка, проблема е че няма как да обяснят какво е правил техния Бук на територията на Украйна.
19
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МенИма проведено разследване, придружено със сатилитни снимки. Доказано е, по минути, кога ракетната установка излиза от депото, къде се дислоцира, кога стреля и кога се прибира. Разследването е проведено от холандци и е достъпно в интернет.
18
5
 
38
 
! Отговори
Мен преди 4 години
И така не разбирам на базата на какви факти решиха че руснаците са свалили самолета. Освен ако пропагандата се смята за факт. Може и те да са но може и украински военни да са но според мен е сигурно че са армейски състав нито националисти нито опълченеци имат нужната подготовка
17
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали знаете къде е проблема,??!!!!обявиха, че Русия е свалила самолета до това, преди даже да е паднал, и всичко е фиксирано, американски спътник случайно е стоял над този квадрат, но снимките не се предоставят на никой. има нещо гнило в тоя заговор
16
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aла-бала , шинтири - минтири .Фашистите в Кремля са от 1917 г и до сега .
15
4
 
50
 
! Отговори
някой си преди 4 години
Те така украинците свалиха с ракета пътнически самолет над Черно море пълен с евреи. Признаха си ,че е грешка чак когато ги натиснаха отвън.
14
7
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Римляните са казали "Qui benе?". Товарищ Ленин го е казал по-достъпно: "Кому это выгодно?". Хайде сега, дайте ЕДНА смислена причина руснаците или проруските сепаратисти да им е било изгодно да свалят пътнически самолет! А? Ъ?Шах!
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12А координатите на Хага са нанесени в паметта на един "Ярс"."Гаага? Повторяю Гаага! Слушаюсь, товарищ генерал!". И через пять минут - пиздець котенку!
12
6
 
47
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
до 14Те и украинците отричат волинското клане,но фактите са налице.
11
6
 
52
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Поради цветовете украинците са помислили, че това е самолетът, на който е летял Путин и украински изтребител го е свалил отблизо с откос по кабината. Това, разбира се, не е изгодно на Запада да бъде признато...
10
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те така говореха и за Катин, после си признаха.
9
20
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Москва управляват престъпници.
8
21
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раираното костюмче наПутя за затвора в Хага вече е ушито. Даже вече са му запазили килията на Слобо. Имало е малък проблем със затворническите налъми (не се произвеждат детски) но от управата на затвора са намерили решение.
7
18
 
37
 
! Отговори
ХИТЛЕР БЕШЕ ПРАВ преди 4 години
СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДА РАЗТЪРСИ РАССИЯ И ФАЩ, А ДАНО!!!КАЗАХ!!!ТЕЗИ ДИВАЦИ НЯМАТ МЯСТО СРЕД НАС!!!
6
24
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато алкашТи каже Добър Ден обърни се и погледни къде е слънцето. Няма по-лъжливо племе (може би само индийците) отАлкашите. Още си спомняме смешните им твърдения за украинския С-25 свалил Боинга с картечница, фалшивата снимка на Миг-29 в района на катастрофата, историята със несъществуващия испанския диспечер Карлос....Гузни, гузниАлкашчета признайте си най-после
5
25
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че отричат.Та нали комунистите не лъжат, освен това, американците лъжат за Луната,трябвало е да добави Песков.