Любов Собол – новият лидер на демонстрациите в Москва

Тя е непоколебима, силна, винаги отстоява позицията си
20 авг 2019 20:00, Елка Василева
131
Любов Собол – новият лидер на демонстрациите в Москва
Снимка: архив, Reuters

Любов Собол полага усилие да постави ръцете си на бюрото за снимка. Всяко движение е трудно за изтощената и крехка 31-годишна политическа активистка, която наскоро сложи край на продължила един месец гладна стачка.

Вълната от демонстрации срещу правителството в Москва това лято я нареди сред лидерите на руското опозиционно движение. Името й бе скандирано по улиците на столицата, изпълнени с демонстранти, недоволни от отказа на изборните власти да разрешат на независими кандидати като Собол да участват в изборите за Московската градска дума, пише Асошиейтед прес.

Собол бе основната мишена за прокремълските медии и служителите от изборната администрация.

"Отношението към мен е различно, защото работя по-здраво от останалите и не позволявам хората да казват лъжи и да се измъкват. Не се страхувам да казвам в очите на хората какво мисля за тях", каза Собол пред Асошиейтед прес.

В Москва седмичните протести продължават вече повече от месец заради близо двете дузини кандидати от всички части на политическия спектър, на които не бе позволено да участват на изборите на 8 септември.

Броят на демонстрантите продължава да расте: демонстрацията на 10 август бе най-голямата в Русия от осем години и тактиката на твърдата ръка, която полицията използва срещу мирните демонстранти, илюстрира колко нервен е Кремъл по повод движението. Над 2000 души бяха задържани, като широка популярност добиха видеоклиповете как полицията бие демонстранти.

Още по темата

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков наруши един месец на мълчание миналия понеделник, като похвали полицията и заяви, че президентът Владимир Путин не е коментирал темата, тъй като според него демонстрациите са твърде маловажни, че да се тревожи заради тях.

Собол, която носи очила и е вързала на опашка платиненорусата си коса, изпъкна на фона на относителната липса на лидери на движението, което бе провокирано от пренебрежението на властите по отношение на правата на избирателите. Демонстрантите скандират името й по време на протестните прояви, а също така и игрословици с неговото значение.

Собол е възпитаник на най-престижния юридически факултет в Русия и стои зад едни от най-забележителните антикорупционни разследвания, провеждани от безспорния лидер на руската опозиция Алексей Навални.

Тя разкри връзките между руското правителство и олигарха от Санкт Петербург Евгений Пригожин, години преди американският специален прокурор Робърт Мълър да повдигне обвинения срещу него заради това, че предполагаемо е финансирал интернет троловете, намесили се в американските президентски избори през 2016 г .

Тя поведе кампания тази година срещу компаниите за кетъринг на Пригожин, свързани с бума на дезинтерия в московските училища. Пригожин отрече да е виновен по обвиненията за фермата за тролове, а компаниите му отричат да са отговорни за бума на дезинтерия.

Собол също така е един от основателите на изключително популярния канал на Навални в YouTube, който сега се хвали с аудитория, съперничеща си с тази на контролираните от Кремъл телевизии.

Леонид Волков, топ стратегът на Навални, който познава Собол от близо десетилетие, я описва като непоколебима, "силна и забележителна лидерка", която "винаги отстоява позицията си".

Собол е един от първите последователи на Навални и е работила с него по различни политически и антикорупционни проекти от 2011 г. насетне. В публикация в блога си от петък от затвора, където излежава присъда за организиране на неразрешена демонстрация, Навални каза, че е "щастлив заради това, че се е родил нов и завършен политически лидер".

Тя отхвърля предложенията за индивидуална кариера и казва, че е фокусирана повече върху общите цели на протестното движение, а не върху личните си амбиции.

"Това, което е важно за мен, е да реализирам идеите, за които дойдох да се боря тук", каза тя от офиса на Навални в Москва. "Искам да живея в страна, където се спазват правата и свободите и където съдилищата и медиите са независими".

При скорошните демонстрации Собол изглежда засенчи останалите опозиционни фигури, като обяви гладна стачка, участва в седяща стачка пред сградата на руската избирателна комисия и влизайки в разгорещен дебат с ръководителя на комисията.

Собол привлече и негативни критики. Контролираните от Пригожин медии я описват като лош родител. Един служител на изборната администрация я сравни с дървеница.

Към настоящия момент Кремъл не е изразил охота за компромис за независимите кандидати и решителният, ако не и радикален, подход на Собол е естествен отговор на това, твърди Татяна Становая, нещатен учен в московския център "Карнеги" и ръководител на компанията за политически анализ "Р.Политик".

"От подобна решителност има нужда. Собол обаче може да отблъсне някои либерални избиратели заради емоционално заредения си и негативен стил", отбелязва Становая.

Волков изразява несъгласието си с това твърдение и отбелязва, че реториката на Собол е в съзвучие с протестното настроение: "Това е правилното нещо и от това имаме нужда сега".

Демонстрациите в Москва последваха големите протестни прояви в четвъртия най-голям руски град Екатеринбург, които принудиха правителството да се откаже от строителството на катедрален храм в популярен парк. Хиляди хора в градовете и селата на Северозападна Русия излязоха на демонстрации от зимата срещу план на правителството да извозва отпадъци от Москва в чистите им гори. Жителите на Сибир протестираха срещу начина, по който правителството се справя с бушуващите в региона горски пожари.

Московските демонстрации изглеждат доста по-необуздани от тези срещу изборните измами през 2011-12 г., които заглъхнаха след преизбирането на Путин и завеждането на наказателни дела срещу група демонстранти.

След скорошните демонстрации по-сериозни обвинения за нарушаване на обществения ред са повдигнати на 13 души, въпреки че те самите не са прибегнали до насилие и не са били нанесени почти никакви материални щети. Демонстранти съобщиха, че са влезли в полезрението на армията във връзка с това дали са служили в казармата, а също така и на службите по приходите, след като са били задържани.

"Виждам, че хората са недоволни. Те са на ръба, готови са да отстояват правата си и да продължат борбата", каза Собол.

Тя се разграничи от сравненията с демонстрациите в Хонконг, които са белязани от нарастващ брой случаи на насилие на демонстранти.

Собол прогнозира, че е възможна дори още по-сурова реакция на Кремъл, която може да включва спиране на достъпа до социалните мрежи, които помагат за организирането на протестните прояви. Тя не изключва повече насилие на досега мирните демонстрации, тъй като все по-безкомпромисните действия на полицията разколебават доверието към властта.

"Невъзможно е да се предвиди какво ще стане в Русия. Обществото е изтощено. Може да избухне".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: Любов Собол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
2
 
! Отговори
Лилов преди 4 години
Новата касичка за американски долари ,от които се плащат на родоизменниците ,както в Украйна ! Само че.е.е. -тук е Русия с Путин .
101
1
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ПОГЛЕДНЕТЕ И ЛИЦЕТО !!! НОРМАЛНИТЕ МЪЖЕ ЩЕ ВИДЯТ - "СЕКСУАЛНАТА ТИГРИЦА "...НЯМА ЗАДОВОЛАВАНЕ -ДОРИ ИСЛЕД "ВЛАЧЕНЕ И НАСИЛИЕ И МАЛТРЕТИРАНЕ " ПРИ КОИТО ВСЯКА "СТРЪВНИЦА " ЩЕ ПОЛУЧИ ПОНЕ ЕДИН СВРЪХ "о" !!!
100
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
След кратко търсене в нета излизат интересни неща. Най набиващото се и тя гладувала 27 дни вече и повече дори и повече. Да си спомняте едни 39 гладуващи против новата конституция на България. Те отказаха да я подпишат и излязоха на лагер и обявиха гладна стачка. Този гладуващ лагер не попречи после на една част от тези люде да бъдат няколко пъти посланици, председатели на народното събрание, дори един в момента е евро депутат.
99
0
 
3
 
! Отговори
Дон Чичо преди 4 години
На вързана коза сено не можете да сложите, тръгнали да коментират Русия. Колко сме големи, от мен нататък се е надоле
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е в разпад като сесесерето.естествен необратим процес за загнила империя
97
1
 
5
 
! Отговори
Любов Сопол преди 4 години
Много ми е интересно за какво протестират на *** и НАВАЛНИ хилядата човека. Кой искат на власт . Навални ли? ХахахаАко не беше Путин до сега да бяха като бивша Югославия. Това беше западният сценарий за Русия.Тия дето протестират са едни лигльовци платени от сащ, същите продажници като Горбачов.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние 1989 вдигахме двата пръста. А то какво стана?Номенклатурата си разпредели общонародното като бащино наследство. И понеже сървулите си остават *** , това което според тях не им беше нужно предадоха във вторични суровини.Де факто, от високо развита индустриална държава, станахме бананова република!"Демокрация" която изгони читавите, а болните без работа и пари неможат да се лекуват.
95
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина стойностен човек е тази жена!! Ако в руският ке. *** имаше повече като нея, Русия щеше да е държава за пример!
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правата на мужика в руския Гулаг са химера, а задълженията са му да служи за пушечно месо !
93
1
 
6
 
! Отговори
Няша преди 4 години
Не е кой знае какво, но за един път става.
92
1
 
3
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 4 години
Никой не може да упрекнат,ако има различно или противоположно мнение!Никой не може да бъде упрекнат,ако иска да изрази мнението си,ако го изразява цивилизовано и в границите на допустимите норми и приетите закони!?Но ако някои се държат като неуправляема тълпа,като сборище на *** и откачалки,естествено ще получат малко или повече бой от полицията!Смешно е една групичка хора да се опитва да налага мнението си на огромното болшинство!?И също е смешно,когато групичката се обявява за фактор...
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не познавам тази жена и не знам дали е с чисто сърце. Обаче, хипотетично да предположим, че е от "добрите". В такава ситуация, най-жалкото би било, че има едни хора скандиращи името и... А всъщност са такива, че половината от тях са страхливци и просто наливат масло в огъня - като обикновени зрители, които искат на сцената за бис да излезне певецът още веднъж и да им направи шоуто. Не случайно е казано, "Народът иска хляб и зрелища!". А тя си вехне и гасне за тях...
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека им е на руснаците като путин 20г не може да ги сложи у ред. В Франция полицията излиза с палките и гумените куршуми и смила всичко което мръдне.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога разбера защо стачкуват по 1 месец... Да се пробва да не яде поне 6 месеца...
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любов Собол новият лидер на демонстрациите в Москва. Тя е непоколебима, силна, винаги отстоява позицията си...Дрън, дрън ... поредната пропагандна тъпня.Тази Собол е абсолютна гад, преди време в едно студио нападна бременна журналистка, която не и одобрила гадното и нахално поведение. Жената влезе в болница.Това е едно изключително тъпо, злобно парче, което наричат ловното куче на Навални - безпрекословен изпълнител на щенията му. Навални изпрал 1 млрд и го затвор, тази ще му топли стола.
87
2
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
2000 протестират от 10 милионна Москва голямо недоволство станало. За толкова краварите са отделили средства да им платят. И защо протестират? Защото Русия няма за лидер пияницата Елцин или продажника Горбачов на които САЩ им нареждаха какво да правят с Русия. Кога сте чули Тръмп да стане с часове и да отговаря на всякакви въпроси от журналисти от цял свят както го прави Путин? Но Путин изгони от Русия всякакви НПО-та на Сорос и това не е добре за краварите.
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сетих се за Едвин Сугарев. Къде е този радетел за демокрация?
85
2
 
14
 
! Отговори
РУССКИИ ОККУПАНТ преди 4 години
Стува ли си за няколко цента да ядеш шамарите от руската полиция, а след време , когато се окажеш употребен да бъдеш грумнат от тези които ти плащат, като Немцов ?
84
3
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Намирисва ми на хАмериканска обратна работа с цветовете на дъгата ! Ама никой няма да каже за тяхната намеса иначе в устите им освен оная работа има само "Руска намеса, Русия е виновна Русия това Русия онова" Палячовци !
83
1
 
22
 
! Отговори
джо преди 4 години
Сценариите по които се разиграват действията на ОПОЗИЦИЯТА са едни и същи, и толкова зле скроени, че няма как да не ги припознаеш като подтикнати от запада. Същите "гладни" стачки, много борби и всякакви перипетии. Но журналистите не описват от къде се препитават тези хора, и има защо. Любов Собол е адвокат, свързана е с фонд "Карнеги" т.е. на директна хранилка при големия брат. Те това е демокрацията важно е протеста да върви, останалото си е "бош лаф" .