Руски печат: Русия дава на България последен шанс за АЕЦ "Белене"

София е изправена пред избор, в който всъщност избор няма!
Обновена: 20 авг 2019 11:11 | 20 авг 2019 09:06, Елка Василева
593
Руски печат: Русия дава на България последен шанс за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Булфото

България прие заявката на руската корпорация Росатом за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", отбелязват в заглавия руски издания. София вече инвестира в строежа на АЕЦ "Белене" 3 милиарда лева; днес централата разполага с два реактора и площадка, на която да бъде построен енергийният обект, пише специализираният сайт "Нефтегаз".

"Националната електрическа компания (НЕК) на България успешно прие заявката", съобщи вчера руската компания. Първият зам.-генерален директор на Росатом Кирил Комаров заяви по-рано, че корпорацията е готова да предостави на българското правителство цялата необходима подкрепа в проекта за възобновяване на строителството, отбелязва "Нефтегаз".

Още по темата

Общо пет компании изразиха желание да участват в конкурса за стратегически инвеститор за проекта - Китайската държавна ядрена корпорация, френско-германската Фраматом, Южнокорейската хидроатомна корпорация, руската Росатом и американската Дженерал Електрик. Но "АЕЦ "Белене" с мощност 2 гигавата поначало се предвиждаше да бъде строена именно с участието на Русия и по руски проект", изтъква електронният вестник, цитиран от БТА.

"Белене" се строи вече над 30 години, припомня "Нюз". През 90-те работата бе спряна заради протести на местното население. През 2006 г. руската компания Атомстройекспорт се залови "да възкреси" проекта, но през 2009 г. той отново бе замразен.

Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ "Белене", заявява "Економика сегодня". Енергийният експерт Антон Хлопков припомня "негативния прецедент" с участието на Атомстройекспорт в завършването на централата и спряното строителство на газопровода "Южен поток".

Ако Москва се реши на ново сътрудничество, тя ще постави на София максимално твърди условия за връщане на парите, в случай че правителството на страната отново "размисли" да строи АЕЦ в разгара на работата. Иначе Москва просто ще откаже да сътрудничи. За София това е последен шанс да довърши строежа, казва аналитикът.

Определеният ценови "таван" - 10 милиарда евро за АЕЦ с два енергоблока, е мощен фактор за "отбор" на инвеститори - малцина ще склонят да работят по проект, толкова стеснен финансово, смята Хлопков.

Според него освен евентуален интерес от страна на Китай руското участие просто няма алтернативи - "а технологиите на КНР далеч не са толкова съвършени като руските". "В проекта "Белене" България вече е изправена пред избор, в който всъщност избор няма", убеден е руският експерт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


593
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
472
0
 
1
 
! Отговори
Слуги, сър... преди 4 години
Русия дава шанс на България .Това е все едно по бай Тошово време САЩ да дава за нещо си шанс на България. Смях. Едно време имаше такива комунистически активисти , дето закичени със цветя вееха като обезумели знаменца на всяка манифестация .И пееха с пълно гърло съветцки революционни песни .Те щяха да ореват света ако тогава САЩ бяха поискали да направят нещо в България.Днес, палачинката се обърна и същите хора или техните наследници реват също така гръмогласно, но в обратната посока ...
471
2
 
2
 
! Отговори
асдф преди 4 години
До Тинтири МинтириИми други технологии, но те са само за избраните, плебей като тебе няма как да ме разбере.
470
3
 
1
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Бацето накрая ще нагази в собствения с гьол и Медведев ще го води през водата , за да не се удави!
469
2
 
3
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Еми май ще го пропуснем.
468
6
 
7
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Много ми се ще да видя всички вдлъбнати кратуни, дето фучат срещу АЕЦ и Русия, на какво ще си светят и топлят след 15-20 години, когато всички ТЕЦ и Козлодуй ще са затворени.
467
3
 
5
 
! Отговори
Митко Банцера преди 4 години
Напоследък светът е станал доста неприятно място, като тъмно петно зад някой селски бар. Американския лидер се изявява като уличен дилър и прави оферти за национални територии, като че ще си купува колело, а пък руския лидер се държи като побойника на бара и ако го погледнеш накриво или изразиш мнение различно от неговото ще те запомни и ще те бие после като си тръгнеш. Направо светът е полудял и с такива лидери не е ясно бъдещето никак.
466
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много смешно
465
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 526 Хан Крум - Какъв хан Крум си ти, бе, зад ник. Ти си Мето от Факултето. Никой нормален българин не ще каже за Русия това, което дрънкаш, защото тя нас българите ни освободи , за разлика от вас дето сте дошли тук от хиндустан. Не им преписвай собствните си родови качества, чергарче и собствения си произ ход. Къде в Азия има хора с руси коси със си ни очи, кючек смотан
464
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последен шанс да ни дадете 10 млрд евро, за да получите самовар :)
463
12
 
11
 
! Отговори
Русия капут! преди 4 години
Крадливите руснаци (фино-угрийски племена) обратно по родните им места: руснак -> чемодан -> вокзал -> Сибир!Руски *** не трябва да се допуска да припари в НАТО-вска България, камо ли бизнес да прави. Руснака е крадлив и глупав народ, крепостни пролетарски зомбита, дай му водка и го пусни да краде цивилизовани държави, той дрого не знае а и не може.Шут в мръсния сибирски ...., никакво централи, не желаем нов Чернобил на българска територия!
462
10
 
13
 
! Отговори
Русия ВЪН! преди 4 години
Руските плячкаджии нямат място в България, дори в Европа. Тези разбойници без да крадат от други народи не могат да съществуват. Териториите на които се простира Русия са крадени по едно или друг време от други народи включително от българите - Кримски полуостров, Волжка България и прРуските блядолики пак се опитват да ни крадат, не им стига обира на източна Европа от бандите на СССР, крадливите олигарси на *** са ненаситни. Жалко че БГ се управлява от руски слуги като СИК-аджията Боко Тикван
461
10
 
13
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Рашките пак са прекалили със "Боярыщника" - ако не им беше изгодно щяха ли да се натискат да стават инвеститори? Къ`ф шанс, к`ви пет лева бе "ордински кочевники" ? Наврете си шанса между глутеусите на бащицата император.Стойте по далеч от тук за да ни е мирна главата. може да пращате от мреме на време по някоя хубава русначка - нищо повече. Пияндурници проклети.
460
13
 
12
 
! Отговори
КВО ДА ИЗБИРАМЕ, БЕ преди 4 години
БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА Е ИЗБРАЛА ДА Е НЕЗАВИСИМА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА , А, НЕ "ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ"!ВСЕКИ ГАДЕН ОПИТ ЗА НОВ ЯДРЕНРУСКИ РЕКЕТ, ЩЕ ДОВЕДЕ ДО РАЗРИВ В БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ПАДАНЕТО НА ГЕРБ ОТ ВЛАСТ.ДОЛУ РУСКАТА РОБИЯ, СОЦ-ТЪПОТИЯ И ПРОСТОТИЯ.БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!!!!
459
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София е изправена пред избор, в който всъщност избор няма!е какво има да избира София? На референдума българите казаха НЕ на АЕЦ Белене!
458
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е в дървата от Сибир!
457
18
 
23
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Абе я разгур бе, алкохолици долни, ултаматуми ще поставят. Хващайте си Вожда *** под ръка и се изпарявайте с него в Сибир, при китайците дето ще ви го вземат до няколко години.
456
15
 
13
 
! Отговори
Борисов зависим? преди 4 години
Дали Борисов е зависим от Путин ще разберем от проекта за АЕЦ "БЕЛЕНЕ". Ако позволи проектът да започне да се строи ще приключи много бързо като червения Орешарски...
455
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 Нали нямало такава държава Украйна бе ватнешко олгинче как ще им гърмят централите ...А ре подредете си опорките знаем че руснаците сте прос народ
454
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бля,дове с такова отношение и поске се чудят що цял свят им мрази руската ***
453
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До евролъжа и измамаАма вие опиканите русофили си пращате децата в Америка, нали бляддки?Лицемери.