Надпревара във въоръжаването: Стрели между САЩ и Русия

Двете страни размениха обвинения за случаи от последните дни
23 авг 2019 07:00, Александър Попов
90
Надпревара във въоръжаването: Стрели между САЩ и Русия
Снимка: Reuters

Русия и САЩ си отправиха взаимни упреци по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, че със своите ракетни изпитания допринасят за нова надпревара във въоръжаването, предаде Франс прес.

Вашингтон освен това поиска Пекин да бъде включен в евентуални бъдещи преговори, целящи ограничаване на ракетните тестове.

Още по темата

С изпитанието си на 18 август на ракета със среден обсег Америка е готова за надпревара във въоръжаването, заяви постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски по време на извънредното заседание на Съвета, поискано от Москва. Той допълни, че Русия, напротив, е готова на сериозен диалог за контрол на въоръженията и изрази изумление от възприетата от европейците позиция, толерираща американските действия.

Русия и Китай искат един свят, в който САЩ да проявяват сдържаност, докато тези две страни продължават да трупат оръжия, пък заяви американският колега на Полянски - Джонатан Коен. Той допълни, че американските опити за развиване на конвенционален сухопътен капацитет не са нито провокативни, нито дестабилизиращи и Вашингтон няма да стои със скръстени ръце, докато Пекин и Москва продължават да разработват нови оръжия.

Какво точно се е случило на 8 август?, попита още Коен, визирайки тайнствената експлозия с ядрен характер, станала този ден в Русия. "Каква е била тестваната система?", добави той.

После американският представител увери, че САЩ остават на разположение за ефикасен и проверяем контрол на въоръженията, включващ Русия и Китай.

Китайският постоянен представител Чжан Цзюн пък подчерта, че оръжията на Китай са отбранителни и не представляват заплаха за никого. Той каза, че Китай е против надпреварата във въоръженията и че иска да се гарантира стратегическо равновесие.

Върховната представителка на ООН по въпросите на разоръжаването Идзуми Накамицу преди това разкритикува разработването на свръхзвукови оръжия, които могат да подкопаят сигурността и да предизвикат дестабилизираща надпревара във въоръжаването.

Тя каза, че има спешна нужда от нови международни подходи, в това число и многостранни и юридически обвързващи подходи, както и от консенсус и споразумение за различните аспекти на ракетите, представляващи проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: САЩРусиявъоръжаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен продЗащо Рашките направиха всичко това1. Су-57 ще има детски болести както Ф-22 и Ф-35 най-вече с програмиране(електроника) и СТЕЛТ покритие2. Индия или ще трябва сама да почне почти от нулата да прави СТЕЛТ или ще купи Су-57 вероятно с новите по-мощни двигатели изделие 303. Вероятно Ал-41Ф-А1 който ще се монтира на Су-57 при първи капитален ремонт(примерно след 5 год) ще се подмени с новите изделие 30 двигатели. А самите двигатели отиват като резерва за Су-35С и С-70 ОХОТНИК
64
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Остаряла ти е информацията. Поръчаните вече са 12 бр. 76 бяха преди това."ЧУКЧА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ПИСАТЕЛ А НЕ ЧИТАТЕЛ1. След няколко сблъсъка между Су-35С и Ф-22 над Сирия Руснаците са си направили някакви изводи2. Решиха че ще поръчат 12 самолета но с нови двигател Иделие 30(пълни възможности)3. Китай почна производствота на Дж-20 и Дж-30 СТЕЛТ изтребители(все още с руски двигатели), САЩ предложи Ф-21(Ф-16) на Индия но отказа Ф-354. РФ Поръча скопени 76 Су-57 с АЛ-41 от Су-35С
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Боби76 броя поръчани ли бре??? Остаряла ти е информацията. Поръчаните вече са 12 бр. 76 бяха преди това. Още по преди бяха 360 бр. а преди 5 г бяха "поръчали" 700 ")))
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е Китай, не Русия.
61
2
 
7
 
! Отговори
СМЕЕЕЕХ преди 4 години
А прехваленото американско дронче за 76млн. хутите го свалиха с прашки.
60
3
 
8
 
! Отговори
Херберт фон Караян преди 4 години
Чувам *** вой. Симфония прекрасна е той.
59
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Гръмкия проект ПАК ФА/Су 57 отдавна отиде в небитието. Нямат силички и познания алкохолиците за изтребител 5-то поколение."Анонимни ДИВАННИ ЕКСПЕРТЕТи както виждам си ПИСАТЕЛ а НЕ ЧИТАТЕЛ1. Произведени са 11 прототипа на Су-57(3 за наземни изпитания)2. Поръчани са 76 самолета с двигатели АЛ-41Ф-А1 миналата годинаСептември мисля първи сериен образец ще го предават на ВКС(за сведение след Удара на Урагана останаха 183 Ф-22 като 160 са модернизирани)
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам как е при рашките ама при нас започва да мирише много на лошо !
57
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво точно се е случило на 8 август?, попита още Коене как какво - голямо савецко ocиpaне!
56
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Янките поразили цел на 500км, а руснаците си избиха конструкторите на ракети след последния опит!Добре, че поне режисьорите са оцелели, че да има кой да снима нови филмчета на дребния пpъдльo!
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Толкова им е капацитета на мозъка.Тука има или крайни американофили или крайни русофили.Така и не видях българофили.Ония бил такъв, другия бил такъв, абе погледнете се в огледалото за да видите колко сте смешни.
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
F-35 след полет със скорост 1.3-1.4 км/ч му е набъбнало стелт-покритието и получава структурни повреди.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия успя да постигне спад в дела на долара в международните разплащания, докато дяловете на еврото, рублата и юана, напротив, се увеличават значително.
52
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за тяхната решимост да модернизират своята армия, чрез покупката на тези много способни, оперативно съвместими с НАТО самолети. Съединените щати приветстват решението на българското правителство за поръчката на 8 многоцелеви изтребители F-16, боеприпаси и свързано с тях оборудване и очакват с нетърпение съвместна работа с България по проекта за засилване на дългосрочното си стратегическо партньорство."
51
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Това е най-добрия начин да се изтощи докрай империята на злото. И без това едвам смогват да свържат двата края и да настъпи някаква промяна, като свалят Пу*лер"Ех експерте давам ти един елементарен пример Колко струва да си купиш:немската ракета Метеор - 4мил$САЩ Аим-120 - 2мил$РФ Р-77 - 1 мил$а колко струва Р-77 за вътрешния Руски пазар - Производствена цена + 5% за ДЪРЖАВНИЯ ЗАВОД производител
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С-400 е в състояние да унищожи всички възможни космически и въздушни средства за нападение разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число и невидими самолети на САЩ, разработени по технологията Стелт), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационнот
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България плати 1.2 милиарда долара за осем 50 годишни американски самолета.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България с F-16 стана освен най-бедна в ЕС и най-глупава.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Началото на доставките на Су-57Е зад граница ще разруши монопола на F-35.
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото килимче е това на Ердоган където консумира гей брака си с Путинчо