В Русия: Взимаш кредит от машинка, но с 365% лихва!

Нарасналият брой потребителски кредити безпокои властите
25 авг 2019 19:15, Елка Василева
155
В Русия: Взимаш кредит от машинка, но с 365% лихва!
Снимка: архив, Reuters

От няколко месеца в търговските центрове в Санкт-Петербург се появиха малки електронни машини. Достатъчно е да се вкарат паспортните данни, за да се получи микрокредит с прекомерно високата лихва от 365 процента годишно, съобщи Франс прес. Именно този симптом на трескаво задлъжняване безпокои властите в Москва.

Руското население, което е с все по-ниска покупателна способност, постоянно намаляваща от няколко години, взима все повече кредити за пазаруване или просто, за да изкара месеца.

Огромното увеличаване на кредитите, започнало преди 18 месеца, е достигнало до такова невероятно ниво, че министърът на икономическото развитие обяви, че се страхува от спукване на балон, което би могло да предизвика рецесия.

 е много чувствителна: да се ограничи отпускането на кредити би означавало да се лишат домакинствата от източник на доходи, които понякога са от жизненоважно значение за тях и да се създаде риск от допълнително забавяне на и без това слабия растеж.

"Ситуацията може да стане взривоопасна през 2021 година", предупреди министърът на икономическото развитие Максим Орешкин в края на юли пред радио "Ехото на Москва". Той обяви, че се подготвят мерки в помощ на населението, което се задушава от дългове.

Според него задлъжняването на домакинствата с потребителски кредити е скочило с 25 процента през последната година и сега е 1,8 милиарда рубли, което се равнява на близо 25 милиарда евро по сегашния обменен курс.

При една трета от задлъжнелите домакинства, уточни той, погасяването на кредитите "изяжда" над 60 процента от месечните им доходи. Това кара мнозина да теглят нови кредити, за да изплащат старите.

"Равнището на кредитите, които не са за недвижими имоти в момента достига 9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение той е 10-15 процента в Източна Европа. В Русия обаче това е по-обезпокоително, тъй като реалните доходи не са се увеличавали от три години". Това каза главният икономист в Алфа банк Наталия Орлова.

Според нея тревогата идва от платежоспособността на задлъжнелите домакинства. "Дълговете не са равномерно разпределени, те се трупат най-вече от домакинства с ниски доходи, които е по-малко вероятно да ги изплатят. Домакинствата с високи и средни доходи, които са добри кредитополучатели, избягват да задлъжняват", добави тя.

Икономическата активност в Русия вече рязко забави растежа си в началото на годината - след отчетеното възстановяване през 2017 и 2018 година - с увеличение на БВП от само 0,7 процента на годишна основа през първото полугодие.

Това е много по-ниско от заложената от президента на Русия Владимир Путин цел за растеж от около 4 процента годишно. Тя е трудно постижима, тъй като от 2014 година страната е засегната от безпрецедентните европейски и американски икономически санкции заради украинската криза, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

"Какво да се направи, ако балонът изведнъж се спука? Как ще реагират хората? Те ще останат без пари, докато властите планират например да построят изключително скъпа магистрала, чиято експлоатация неизбежно няма да е рентабилна", отправи критики политологът от център "Карнеги" Андрей Колесников.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПенчевВие комунистите хем дрънкате за фашистка чума, хем все евреи ограбващи света са ви в главите.
88
0
 
1
 
! Отговори
anon преди 4 години
типично. от 100 години насам руснаците не *** за населението си. всъщност, комичното е, че в щатите също има такива високо-лихвени заеми но са предимно за индианците в резерватите. един вид- заемите са за хора които... не са хора. и си идваме на думата.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия предпочита да инвестира ресурсите и умовете си в оръжуе, за това са така. Вместо да си оправят икономиката, и да станат световна сила с пари, те се опитват да плашат. Със заплахи не става, с пари става...
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази "машинка" като не стреля, минава за нещо положително в руския Гулаг !
85
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
Дано да фалира цялата им руска *** !!!!
84
5
 
10
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Абе има ли такава държава Русия ?Защото от Историята знаеме, че е имало Киевска Русь, която е днешна Украйна !Да не би империята на Злото, която е заграбила земите на повече от сто държави и народности да е откраднала и името на древна Украйна !?
83
9
 
7
 
! Отговори
джо преди 4 години
Дежурната статия на този автор. Ко пише накрая "Карнеги" ? Защо не драснете няколко реда за аферата "ЕНРОН" Където потънаха повечето вложения на Американските пенсионери и за техния балон за недвижимо имущество. Това е капитализма, няма значение в коя страна е , бедните по - бедни, богатите все по - богати.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А СЕ ЧУДЯ ЗАЩО СЕ РЕКЛАМИРА ПО ТВ ТАТА РУ ЛИХВА ОТ 10%.... БОГАТИ СА ХОРАТА- Я ИМ ВИЖТЕ МИЛИОНЕРИТЕ, ЕЙ ТАКА ОТ НИЩОТО- ДО ВЧЕРА В КОМУНАЛКА, ДНЕС МИЛИОНЕР И СВЕТЪТ СМАЯН ОТ ВИСОКИЯ СТАНДАРТ- НЯКАКВА АНАЛОГИЯ АКО СЛУЧАЙНО СЪЗИРАТЕ С НАШИТЕ МИЛИОНЕРИ- ТО ТЯ Е СЛУЧАЙНА.
81
6
 
14
 
! Отговори
До Пенчев преди 4 години
Никой не е молил или искал немците да бъдат победени! България щеше да е много по-добро и развито място,ако немците бяха спечелили.Най-малкото тук нямаше да има комунизъм и щяхме да сме развити и със стандарт на нивото на европейските държави,а то какво стана...Победените германци водят 100 пъти по-добър и напреднал живот от руските "победители".
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вова, почвай да теглиш заеми от китайците!
79
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
............Огромното увеличаване на кредитите, започнало преди 18 месеца, е достигнало до такова невероятно ниво, че министърът на икономическото развитие обяви, че се страхува от спукване на балон, което би могло да предизвика рецесия...........Хахахахахахха, не ... нимоа :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
78
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България да не е по-добре? Къде ви е материалът за българските кредити с невъзможни лихви, в които са затънали масово бедните хора, и ЧСИ-тата - изедници, които ги тормозят и тероризират? Какво сте се затъжили за руснаците? Нас какво ни интересуват те?
77
7
 
27
 
! Отговори
Ердоган чука путин ! преди 4 години
*** народ слаба държава това е русия днес !!!!
76
5
 
21
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 4 години
*** народ слаба държава това е русия днес !!!!
75
2
 
5
 
! Отговори
Сирил преди 4 години
1.8 ТРИЛИОНА РУБЛИ
74
0
 
4
 
! Отговори
Сирил преди 4 години
1.8 ТРИЛИОНА РУБЛИ
73
5
 
22
 
! Отговори
IQ-то преди 4 години
До др.Пенчев.А вие не забравяйте че ВСВ започна от един пакт между Сталин и Хитлер.Две години преди войната бяха ортаци и съюзници,и после се скараха за баницата.И друго да ти кажа.България не бе във вийна със СССР,но беше окупирана.За да влязат червената армия като окупатори,един от министрите на своя глава им обявява война когато идват на Дунав.После се оказва че този министър е зет на едно от червените светила.Предателство срещу родината се нарича това.Имаше геноцид над интелигенцията.
72
26
 
10
 
! Отговори
Пенчев преди 4 години
До IQ-то: Много бързо забравихте историята и 30 милиона загинали за Освобождението на Европа /България/ от фашистката чума през Втората Световна Война ! Сега ,начело със симпатягата ви , Борисов, пак се "откриват" златни Български находища и демонстративно се подаряват на новите ви господари за да обират парсата. Народът нека гладува и си прави демонстрации.
71
6
 
24
 
! Отговори
IQ-то преди 4 години
Защо се учудвате на тази 365% лихва не мога да разбера?Съвсем нормална руска лихва.Вие колко лихва мислите че платихме за да ни исвободят от чисто българското ни правителство,и да си сложат тяхно,назначено от КоминИнтерна,начело с най-големите българоубийци.Значи България не е била във война със СССР,но ни окупирават,вземат всичкото злато от трезорите,товарят на вагоните,и право в Москва.После им плащахме десетки години и репарации,за това не отиде нито един българин да гърми по тях.
70
23
 
8
 
! Отговори
Ванков преди 4 години
До БГ мрази ръсия !!!! Този "АМЕРИКАНЕЦ",КОЙТО НИ "ОСВОБОДИ" ОТ КОМУНИЗМА ,май се казваше Горбачов и американското му е само белега на главата ,който прилича на една част от америка ! Така ни освободи ,че вече 32 години тук има само разруха и ликвидация на сътвореното от Народа ! Голяма демокрация , голяма пазарна икономика - чак свят ни се вие.