Бойкот на западни стоки в Русия, резултатът - скъпа храна с лошо качество

Големият губещ от санкциите на Путин е потребителят
Обновена: 23 сеп 2019 14:23 | 23 сеп 2019 14:20, Камелия Цветанова
548
Бойкот на западни стоки в Русия, резултатът - скъпа храна с лошо качество
Снимка: Pixabay

Вече пет години без френско сирене, полски ябълки и испански домати: през август 2014 Русия забрани вноса на месо, риба, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти от ЕС и други страни като контрамярка на западните санкции, наложени на Москва заради руската агресия в Украйна. В тази забрана Путин съзря шанс за Русия.

Миналия декември той обяви, че това е дало безпрецедентен тласък на родното земеделие, а продажбите на вътрешния пазар се били увеличили 16 пъти, пише Дойче веле.

И наистина - в търговската мрежа вече се предлагат много повече руски хранителни стоки, посочва по темата "Франкфуртер алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Някои от тях са с добро качество, като краставиците, морковите и червеното цвекло. Карфиол и броколи Русия внася междувременно от Иран и Ливан, ябълки - от Крим или Южна Америка, хубавите, скъпи домати идват от Азербайджан, а по-обикновените са руско производство.

Преди година Русия наложи забрана за внос на хранителни продукти от Запада. Много руснаци се гневят на този ход: те са принудени да плащат по-високи цени за по-ниско качество. Други обаче подкрепят линията на Кремъл.

Сирене от палмово масло?

При млечните продкути първоначално беше регистриран дефицит. Но впоследствие на пазара се появиха руски имитации на сирената Гауда и Пармезан. Основната им съставка обаче е палмово масло, тъй като Русия произвежда твърде малко мляко. Така производителите поддържат сравнително ниски цени на продуктите. Качеството им обаче е по-ниско, посочва ФАЦ.

"Мисля, че през тези пет години се промениха доста неща. Много от руските земеделски производители използваха санкциите, за да подобрят собствената си продукция", казва председателят на Руския съюз на млечните производители "Союзмолоко" Щефан Дюр, цитиран от германската телевизия n-tv.

Въпреки увеличеното собствено производство, експертите не потвърждават очакванията за пробив в земеделието. Едно проучване на консултантската компания KPMG, цитирано от ФАЦ, неотдавна показа, че след 2014 година единствено млечната промишленост се е разрастнала повече, отколкото ако не бяха въведени контрасанкциите. Що се отнася до месопреработвателната промишленост, в годините преди ембаргото тя е нараствала повече, отколкото след това, се казва в студията.

Според изследователи от Московския държавен университет "Ломоносов", не забраната за внос на хранителни стоки, а девалвацията на руската рубла през 2014 година е основната причина за драстичния спад на вноса до 2016 година. След като през 2017 рублата започна постепенно да се възстановява, вносът на хранителни продукти отново тръгна нагоре - макар и от страни, които не бяха засегнати от руските контрасанкции. Така например през 2017 Русия е внесла значително повече телешко месо, отколкото преди 2014 година. Като цяло обаче след 2014 Русия е повишила степента на самозадоволяване с месо до 93% от потребностите си, става ясно още от доклада на KPMG. При зърнените култури страната покрива със собствено производство дори 99% от нуждите си, а при захарта - 95%. Както преди ембаргото, така и днес Русия продължава да изнася зърнени и маслодайни култури. Всички останали продукции обаче не са конкурентни на международния пазар. Затова не е много ясно как Русия ще постигне зададената от президента Путин цел - до 2024 да се удвои износът на руска земеделска продукция, пише ФАЦ.

Руският потребител - големият губещ

Големият губещ от санкциите на Путин е руският потребител, четем на сайта на n-tv по същата тема. Гражданите са недоволни от растящите цени на хранителните стоки - при запазващо се или при някои дори спадащо ниво на доходите в страната. По данни на държавната статистическа служба "Росстат", месото и млечните продукти са поскъпнали с 30% през последните 5 години. Само за една година цената на яйцата и месото, вкл. птичето месо, се е увеличила с над 10%. Причината за поскъпването е липсващата конкуренция след въвеждането на вносното ембарго, посочва n-tv, цитирайки публикации в руските вестници "Известия" и "Независимая газета". Понеже вече нямат конкуренция от Европа, големите руски производители могат да диктуват цените на пазара, уточняват двете издания. При по-евтините хранителни стоки производителите са възприели друга тактика: вместо да вдигат цените, те намаляват грамажа, подчертава ФАЦ и допълва, че не става дума само за повишаване на цените, но и за влошаване на качеството.

Проучване на близък до властта социологически институт сочи, че 19% от руснаците смятат за грешка наложените контрасанкции срещу Запада - двойно повече, отколкото през 2016 година. Проф. Наталия Волчкова от Московското висше училище по икономика е изчислила, че от 2014 до 2016 година контрасанкциите са стрували на всеки руснак средно по около по 30 евро на година.

Авторите на изследването от KPMG си обясняват поскъпването с голямата зависимост на руските производители: оборудването и техниката, както и посевите и фуражът основно се внасят отвън. А без държавните субсидии земеделският сектор изобщо не би бил печеливш.

И ако вносното ембарго отпадне, много местни производства ще се окажат неконкурентоспособни - и най-вече това важи за руската млечна промишленост, посочват още експертите от международната консултантска компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Още по темата: хранарусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 470ЕС е един от най-големите потребители на палмово масло в светаПък Русия е най-големия
443
2
 
2
 
! Отговори
Сеяч с Голф 2 преди 4 години
*** и манипулативна статия. Навсякъде в ЕвропЪтЪ земеделието е супсидирано, защо в Русия да не е ?!?! Имало недостиг на телешко и свинско месо, щото Раша не внасяла от Европътъ - пак глупост - най-големите производители на телешко и свинско са Аржентина, Бразилия и о чудо ... Китай. Та рашките си внасят преспокойно меса от Чайна и Аржентина. Нямало домати от Европътъ - че при нас в България доматите да не идват от Белгия и Германия?!? И рашите ги взимат от Турция.
442
0
 
0
 
! Отговори
Ооо преди 4 години
До АнонименМалоумен ***.
441
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Европа хубава храна имат само в Турция, Унгария, Гърция и Сърбия (може би и в Албания). Допускам, че в Иран и Централна Азия храната е подобна на турската. Каквото Русия внася от там, вероятно е чудесно. От онези храни, които сама си произвежда, може да са хубави, може и да са както европейските.И още нещо - шоколадите ROSHEN са на Порошенко. Аз от тях не купувам, вие - както искате!
440
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е един от най-големите потребители на палмово масло в света.
439
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин да ограничиш вноса и да не се вдигнат цените и да падне качеството.Путин с тия санкции просто ограничи конкуренцията и сами се на е баха.
438
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кокоЗащото ако "падне" мита за добруването на руснаците, пада и причината да искаме да сме като тях (въпреки че има опити от почитателите на матушка да пробутват идейно "разнообразие" вместо просперитет. Гигантска ирония, като се има предвид колко идейно разнообразие се допуска в Русия и как върховния лидер Путин е почитател на "западния" лукс).
437
3
 
4
 
! Отговори
БайКольо преди 4 години
Нека Путин да анексира и западната европа и ще си произвежда гауда и бри Работа като за седмица-две
436
3
 
14
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Ако западните стоки са такива каквито се продават в големите вериги вБългария,може да се каже,че руснаците са спечелили.Нали има цяла комисияв ЕС,която уж разследва разликата в качеството и цените на едни и същистоки в "белите държави"от западна Европа и страните от ИзточноЕвропа.Сигурно в Русия тази разлика в качеството е още по-голяма.В източна Европа не само са по-скъпи,но в замяна на това качеството е по-лошо
435
21
 
8
 
! Отговори
коко преди 4 години
Защо, драги дебилни путинофили пишете измишльотини? Бил съм в Русия и мога да ви кажа че млякото е от палма, само в скъпо то има и сухо мляко, месото за руснаците е лукс. Първо отидете и поживейте там а после защитавайте възлюблената си страна, а по-добре там останете, дупедавци такива!
434
16
 
5
 
! Отговори
коко преди 4 години
Защо, драги дебилни путинофили пишете измишльотини? Бил съм в Русия и мога да ви кажа че млякото е от палма, само в скъпо то има и сухо мляко, месото за руснаците е лукс. Първо отидете и поживейте там а после защитавайте възлюблената си страна, а по-добре там останете, дупедавци такива!
433
2
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Муахахахах...е па ние сме на Запад и всичко си е *** както навсякаде...хубавата храна си е скъпа и на Запад...200г. бяло сирене от мляко най-евтино може да се намери за около 1.2-1.50 пауда..т.е. килограма е около 6 паунда това са 13 лева...саламите да не говорим баснословни цени....така че по-полека с поръчковите статийки...и си яжте палмовите *** в България.
432
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 485Купете си храна от магазин Берьозка и ще разберете за какво иде реч.....Като погледна етикетите в Берьозка разбирам, че всичко е от Литва.
431
3
 
16
 
! Отговори
алоууу преди 4 години
ВСИЧКО има в Русия, лично бях в Екатеринбург - супермаркетите са същите. Кого лъжете, бе?!
430
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз незнам какво е качеството на западните стоки в Русия ама ако е същото като при нас напълно ги разбирам,сирене без мляко,салами без месо и т.н и т.н
429
2
 
25
 
! Отговори
Кендуал преди 4 години
В България пък си имаме пък западни стоки специално произведени за нас с ниско качество но в оригиналните опаковки...
428
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам сега как е,но преди година сме пазарували в Русия храна за кораба и ни се изсмяха като искахме да купим свинско замразено след като имаше само прясно охладено,ходил съм и по пазарите пълни са със стока,само за яйцата съм съгласен,че са скъпи останалото е като в България,но истинско като едно време когато в София имаше всичко,а в Русе си беше дефицит.Купете си храна от магазин Берьозка и ще разберете за какво иде реч.....
427
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ее вече и ние ядем млечни продукти от палмово масло а преди като хората имаха крави и земеделие продавахме на необятния руски пазар но земеделието вече беше унищожено у нас сега всичко е внос благодарение на нашите управници продажници
426
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година Русия разорава нови земеделски полщи, защото земята в Русия е огромна и необятна. ---------Е, и кво?Ние като нямаме толкова земя, какво да правим? Да им се кланяме ли?
425
2
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Няколко поредни години почиваме на Ставрос- Гърция. Всяка година огромен руски кораб акостира на пристанището. Три дни се разтоварва и три дни се товари, а полицията ги пази. След това си заминава с развято руско знаме. Само за тъпия Баце има санкции.