Западен печат: Тръмп направи подарък на Путин в Сирия

Русия излиза на сцената като единствен авторитет в Близкия изток
15 окт 2019 11:00, Елка Василева
34
Западен печат: Тръмп направи подарък на Путин в Сирия
Снимка: Reuters

С подписването на указ, налагащ санкции на турски министри заради офанзивата в Сирия, Доналд Тръмп смени тона си, но вече е закъснял, пише френският в. "Монд".

Твърдата позиция на САЩ е закъсняла, след като в началото на турската офанзива Вашингтон само се задоволи да отбележи, че това е "лоша идея" и вчера американският президент повтори в Тwitter, че желае да се изтегли от региона, без да крие желанието си да се концентрира върху границата между своята страна и Мексико.

Кюрдите се страхуват от Турция далеч повече, отколкото от "Ислямска държава", пише френският в. "Либерасион", припомняйки, че кюрдските бойци обявиха в неделя сключването на споразумение с Дамаск под егидата на Русия, за да се противопоставят на турската офанзива. В замяна на защитата на Дамаск няколко града отново ще развеят знамето на режима. Подробностите от това споразумение засега са неизвестни.

Светът се промени само за седмица след началото на операцията на Анкара, започната благодарение на изтеглянето на САЩ. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше обещал "зона за сигурност" на границата, за да отблъсква кюрдските сили, които Анкара смята за терористична организация. Офанзивата принуди най-малко 130 000 мирни граждани да напуснат домовете си, по данни на ООН, припомня вестникът, цитиран от БТА.

Още по темата

По време на сирийския конфликт кюрдите бяха успели да изградят в Сирия свой де факто автономен регион, без да прекъснат изцяло контактите си с Дамаск. Днес кюрдската администрация е на път да се срути, което може да означава края на този политически проект.

"Това, в което сме сигурни е, че режимът никога не е спирал да изисква пълна капитулация, без да дава нищо на кюрдите. А в момента те са много слаби, нямат средство за натиск", според анализа на Елизабет Цурков, научен сътрудник в Института за изследване на външната политика.

"Ключовият момент, за който трябва да следим, е дали Русия ще затвори за полети въздушното пространство над Сирия. До момента Турция се ползва от отказа на САЩ да затворят въздушното пространство над кюрдските райони, за да попречи на турските въздушни удари. За да работи споразумението, Русия ще трябва да затвори въздушното пространство за тези нападения", смята Никълъс Херас, анализатор в Центъра за нова американска сигурност. "В крайна сметка това споразумение е първият етап от един дълъг път към евентуалното интегриране на северната и източна част на Сирия в бъдеща сирийска държава, ръководена от Башар Асад", добавя той, цитиран от "Либерасион".

Принуждавайки кюрдите да сключат сделка с режима на Башар Асад, за да отблъснат турската офанзива, Доналд Тръмп направи истински подарък на Владимир Путин, пише британският в. "Индипендънт".

Сделката е била такава от самото начало, смята британското издание. Позволявайки навлизането на Турция, Тръмп всъщност разчистваше пътя пред Асад и Русия да си върнат контрола над Североизточна Сирия. Въпреки постоянните си приказки за провала на Барак Обама в Сирия, Тръмп току-що последва неговата политика. През 2015 г. Обама гледаше настрани, когато Русия реши да се намеси и да смаже съпротивата. Четири години по-късно сегашният президент на САЩ на практика даде на Москва разрешение да довърши кюрдите, използвайки турски сили.

Независимо дали това ви харесва или не, Русия излиза на сцената в Близкия изток като единствен авторитет при спорове и гарант за тези, които отчаяно се нуждаят от защита. Москва иска да бъде смятана за честен посредник, довел до бъдещата стабилност в Сирия. Тръмп услужливо насочи Путин към тази цел. Доктрината на американския президент сложи край на всякакво западно участие и съвпадна удобно с дългосрочната цел на руския му колега да прогони оттам американците и европейците, подчертава "Индипендънт".

Тръмп последва инстинкта си по въпроса за Сирия. Злощастният резултат не закъсня, пише в. "Ню Йорк таймс", подчертавайки, че мълчаливото съгласие на президента на САЩ за изпращането на турски войски на територията на Сирия доведе до клане само за една седмица.

Това донесе неочаквана победа за четирима противници на Вашингтон: Москва, Техеран, Дамаск и "Ислямска държава".

Рядко е имало случай американски президент да вземе решение, довело толкова бързо до последствия, определени от собствената му партия като катастрофални за американските съюзници и интереси. Как е било взето това решение вероятно ще бъде обсъждано в продължение на години от историци, експерти по Близкия изток и привърженици на теория на конспирацията.

Но едно е вече ясно: Тръмп пренебрегна месеци на предупреждения от своите съветници за това, което ще последва, ако се довери на инстинктите си да се изтегли от Сирия и да изостави кюрдите, отдавнашни съюзници на САЩ. Той нямаше резервен план, освен да се изтегли. Единствената изненада е колко бързо се срина всичко около президента на САЩ и неговия неопитен външнополитически екип.
Драмата далеч не е приключила. Пентагонът се бори да намери правилната реакция, ако турските сили, които са съюзници на САЩ в НАТО, отново обстрелят хилядата американци, готвещи се да напуснат позициите си в Сирия. В момента те не могат да го направят, защото Турция прекъсна пътищата.

В същото време експерти на Държавния департамент и министерството на енергетиката на САЩ тихомълком разглеждат планове за изтеглянето на около 50 американски тактически ядрени оръжия, намиращи се във военновъздушната база Инджирлик, на около 400 км от сирийската граница, съобщават американски представители. В момента тези оръжия де факто са заложници на Ердоган.

Изтеглянето им от Инджирлик би означавало фактически край на съюза между САЩ и Турция. Оставянето им там обаче би означавало запазването на ядрена уязвимост, която трябваше да бъде премахната още преди години. "Мисля, че това е безпрецедентен случай - една страна с американски ядрени оръжия, разположени на нейна територия, буквално обстрелва с артилерия американските войски", посочва пред вестника Джефри Люис от Центъра за изследване в областта на разоръжаването "Джеймс Мартин".

А от своя страна, турският президент заявява, че има собствени ядрени амбиции, подчертава в. "Ню Йорк таймс", припомняйки изявлението на Ердоган пред свои привърженици, че не може да приеме правила, които не позволяват на Турция да притежава собствени ядрени оръжия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Русия излиза на сцената като единствен авторитет в Близкия изток? Че как да е иначе, след като с помощта на атлантиците (НАТО) бяха разрушени сумати държави там с милиони затрити и прогонени: Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Либия, следва Иран...............
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп изтегли хората в услуга на Турция-тя се допитва до Русия, която и казва, че няма да се меси-Турция напада курдите - те се нас..рат - Русия (обещала на Турция да не се намесва) им предлага единствен вариант да клекнат на Асад - кюрдите клякат и се съюзяват с Асад - сирийците навлизат без бой в земи, до които драпаха години - Турците не смеат да ги барнат заради Русия:Турция - агресор, САЩ-аут, Русия-спасител и победител........Ако това е разработка на Путин, човекът е гений и шахматист
25
2
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
"...като единствен авторитет....." То пък да беше само в Близкия Изток..............
24
1
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До АнонименА можеше ли друго да направи? Преди него достатъчно *** са правели всичко възможно, за да се стигне до тая ситуация ,сега той бил виновен Има и нещо което се нарича реалност ,а реалноста е тази която принуждава Тръмп да постъпва така
23
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Кюрдите ,а и всички трябва да знаят и да не се обиждат ,че просто няма нищо лично Просто бизнес
22
10
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МНОГО СА ЗАКЪСНЕЛИ МЕДИИТЕ :DАЗ ТОВА ГО НАПИСАХ МИНАЛАТА ГОДИНА ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ КОГАТО ИЗТЕГЛИ ВОЙСКИТЕ НА ФАЩ ОТ СИРИЯ И Я ДАДЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ !ПОДАРИ ИМ И ВЕНЕЦУЕЛА И УКРАЙНА СЪЩО!
21
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откато е Президент Тъмп направи много подаръци на Путин:- анулира договора и наложи санкции на Иран и с това повиши цената на петрола, - въоръжаваше кюрдите докато се справиха с терористите, а сега Асад, Русия, Иран, Турция и СА ще си ги приберат от затворите им.- води търговска война с Китай, бутайки го в ръцете на Русия, за да й пощри икономиката- заплашва Европа с мита за да я отслаби- лицемерно се обяви против СП2 едвам когато стана необратим, за да прикрие пропутинската си политика
20
8
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Вари го ,печи го ,върти го все Путин и Русия им в междуушните кофи!
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая Тръмп я оцапа много яко, изостави една територия , която му позволяваше контрол в региона в замяна на едно нищо.
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога са били в Сирия европейците и американците? Кой ги е поканил там? Ердоган бил блязъл, а те сега излизали от там.
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада е шоп, който казва: "Я не сакам на Сирия да е добре, я сакам на Русия да е зле."Шопски манталитет на Европейския съюз, НАТО, Брюксел, Вашингтон, Берлин. Вече 8 години можеха да оправят Сирия, която хвърлиха в гражданска война. Неспособни са.
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешната ситуация в Североизточна Сирия сложи край на всякакво западно участие и съвпадна удобно с дългосрочната цел на Владимир Путин да прогони оттам американците и европейците, подчертава "Индипендънт".----------------Няма как да не се съгласим с "Индипендънт". Веднъж и запада да каже истината.
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на цялото занятие е:- за САЩ, Израел, ЕС, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет - да се създаде "независима" кюрдска държава, която да се протяга от Средиземно Море до границата с Иран, и тази държава да е втори Израел в региона.- за Сирия, Турция, Русия, Иран и Ирак - да се предотврати на всяка цена създаването на втори Израел в региона. Сега вие си сложете парчетата на местата си и ще разберете кой срещу кого воюва или ще воюва.
14
8
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Какъв подарък бе?Сирия да не му е бащиния?То тука ли ви стигат вижданията бе алкаши?
13
5
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
И на йордечките на калдаръма е вече пределно ясно, че Тръмп и Путин плюят в едно гърне.
12
0
 
14
 
! Отговори
бай Х преди 4 години
Един умен враг струва повече от един глупав приятел...
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв подарък бе?Сирия да не му е бащиния?
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само късоглед и безкрайно първосигнален човек може да предполага, че може да се стигне до война между Ердоган и Асад. В случая Русия, Сирия и Турция са съюзници, действащи в строго съответствие с договореностите на групата от Астана. Всеки един от тази група изпълнява действия, съответстващи на националните им интереси и способстващи за изгонването на Пиндостан от сирийска територия.
9
5
 
34
 
! Отговори
Лозан от БХК преди 4 години
САЩ се сгромолясаха първо в Близкият Изток. Следващото място са Балканите. Няма как да поддържаш огромна армия с куха валута каквато е долара. Предстои снишаване, снишаване...
8
4
 
26
 
! Отговори
Лицемерието е голямо преди 4 години
А този западен печат защо мълчи за военни от запада който се намират незаконно в Сирия и помагат на терористите?!