Русия се завръща в Африка! Путин заявява амбицията на страната си

Москва иска да затвърди образа си на сила от световна величина
21 окт 2019 21:08, Елка Василева
105
Русия се завръща в Африка! Путин заявява амбицията на страната си
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

След близо три десетилетия на отстъпление Москва иска да се завърне в Африка. За да подчертае тази амбиция пред Запада, но също и пред Китай, Владимир Путин ще председателства тази седмица първата си голяма среща на върха с африкански страни.

В последно време африканските лидери често посещават Москва. През август руският президент се срещна с президента на Мозамбик Филипе Нюси. Преди него с Путин се срещнаха президентът на Република Конго Дени Сасу-Нгесо и президентът на Ангола Жоау Лоуренсу. Що се отнася до египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, той е близък на Путин.

Общо десетина африкански президенти посетиха руската столица от 2017 година, пише Франс прес.

Всеки път едни и същи обещания: инвестиции в енергетиката и полезните изкопаеми и неизменните оръжейни договори, които винаги са били главният източник на търговски обмен между Русия и Африка.

Сега обаче Москва иска да засили отношенията си с Африка и вече не се задоволява да бъде възприемана като продавач на автомати "Калашников" - това емблематично оръжие, което присъства на националния флаг на Мозамбик.

В курортния град Сочи Владимир Путин и неговият египетски колега в сряда и четвъртък ще бъдат съпредседатели на първата "среща на върха Русия-Африка", на която се очаква да присъстват около 30 лидери.

На срещата ще присъстват както бивши "братски комунистически страни" като Етиопия и Ангола, така и държави, в които Москва едва наскоро прокарва своето влияние, като например Централноафриканската република и страните от Западна Африка.

В програмата са включени дискусии на политически и икономически теми, за да бъде показано, че Русия може, подобно на Китай и Европа, да бъде надежден партньор. "Русия има много да предложи в рамките на взаимноизгодното сътрудничество с африканските държави", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Наемници

След завръщането си в Близкия изток със сирийския конфликт Москва иска да затвърди образа си на сила от световна величина.

"Този форум служи за отбелязване на решителния завой на Русия към Африка", казва пред Франс прес Евгений Корендясов, бивш посланик и настоящ член на Институт за Африка в Москва.

Най-фрапиращият пример за руското завръщане в Африка е пристигането в началото на миналата година на оръжия и десетки "военни съветници" в Централноафриканската република, която по принцип е във френската зона на влияние.

В ЦАР руското влияние въобще не е дискретно: пример за това е, че руснакът Валерий Захаров е "съветник по въпросите на сигурността" на президента Фостен-Арканж Туадера.

Към това следва да добавим патрулите в Банги на наемници от групата "Вагнер", военна фирма, за която се твърди, че е финансирана от близкия до Путин Евгений Пригожин.

Тези хора, с които Москва отрича да има връзка, се появиха и на друго място: в Либия, като се твърди, че са съюзници на маршал Хафтар. В Северен Мозамбик те се сражаваха заедно с армията срещу бунтовници джихадисти, а западни медии забелязаха присъствието им в Мадагаскар и Судан.

Москва освен това подписа няколко договора за военно сътрудничество, последния от които с Мали през юни. Въпреки това Русия все още е далеч от това да се конкурира със западните сили.

"Не бива да свеждаме всичко това до историята за конфронтация (със Запада). Ние не сме Съветският съюз, нито имаме амбицията за това, нито възможностите, нито ресурсите", отбелязва Евгений Корендясов.

Арно Калика, асоцииран сътрудник във Френския институт за международни отношения, смята, че е "неточно" да се говори понастоящем за масивно руско присъствие в Африка.

Прагматизъм

Като цяло африканската политика на Русия е доста прагматична: Москва иска да се завърне на континента и е готова да работи с тези, които проявяват интерес.

В рамките на икономическата си дипломация "Москва се опитва, с променлив успех, да мобилизира връзките си от епохата на Студената война и да превърне старите идеологически симпатии в бизнес", твърди в материал по темата Арно Дюбиен от Френско-руския център за наблюдение.

Русия обаче идва късно на този икономическо-търговски терен. Независимо дали става дума за инфраструктура или природни ресурси, Китай постави своя отпечатък върху Африка и се превърна в конкурент номер едно на западните сили.

А понякога Москва греши от незнание. Арно Калика припомня как руският външен министър Сергей Лавров се е учудил миналата година в Етиопия, че тази страна, която исторически е партньор на Русия, вече се е ориентирала към Китай и Съединените щати.

Така че Сочи ще бъде повод за засилване на отношенията. "Вниманието ще бъде привлечено" от голям договор със страна, в която Москва няма силно влияние, твърди Калика.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 85Аз пък се връщам от Архангелск.И в Столипиново не е такава мизерия.Повче крака ми няма да стъпи в руската ***.
77
6
 
4
 
! Отговори
руските бляяди преди 4 години
мътят водата в целия свят. Преди чподпомагаха максистките терористи в целия свят, Африка, Централна и Южна Америка, Азия - наливаха пари от труда на пролетарските маси от Източна Европа за престъпници като Ортега, Че Гевара и подобна *** като същевременно помпиха банковите сметки на семействата си (децата им учеха назапад) в чужбина. Руските управници днес правят същото, само дето залагат на фашистки организации по света, на всякаква радикална *** по света, а краят на Путистан - като СССР!
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук пишат каква *** била Русия. Днес се връщам от Москва. Градът е по-подреден и поддържан от Цюрих. Хората са вежливи и културни. Въпреки санкциите бизнесът процъфтява. Всичко е модерно, но с вкус, а старите сгради са възстановени и навсякъде е приятно за окото. Бил съм в почти всички еропейски столици, но там ми се струва е най-близко до идеалът за западна култура.Ние просто се пукаме от яд че се очаровахме от дънките и макдоналдс навремето, а хорото на което се хванахме се оказа бардак.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия се стреми към световно господство от самото си създаване.Наивният запад и накои продажни западни страни,само помагат на Путин в това начинание.
74
7
 
7
 
! Отговори
кой знае преди 4 години
Русия е Нигерия със сняг. Може пък да започат да им изнасят сняг.Преди две години Путин твърдеше че най-добрите протитутки са рускините.А знаем че черните мечтаят за русо момиче.
73
4
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ПИШЕТЕ СИ "ПОСТФАКТУМ" !!! ПРЕДИ ГОДИНИ /3-4/- КИТАЙ И РУСИЯ СА ОПРЕДЕЛИЛИ СВЕРИ И ВЗАИМНИ СВЕРИ НА ИНТЕРЕСИТЕ СИ В АФРИКА И ВСИЧКИ ЗОНИ НА ДЕЙСТВИЕ СА УТОЧНЕНИ ПОМЕЖДУ ИМ !!!!!!!!!!!! ДНЕС НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СЕ ОРИЕНТИРА КЪМ САЩ -ПОРАДИ СТРАХ ОТ "САНКЦИИ " !?!?!?
72
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ХхххА Аляска има
71
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то русия си е баш африканска държава като стандарт продължителност на живота корупция манталитет и имфраструктура ...
70
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката: Лукавия от московската Орда.
69
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руская бръдня за африка, пардон руски ***, газ де за африка
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ БАРАЙ ПАРТНИОРИТЕ СИ, ЧАСТНА АРМИЯ ША ТЪ ПРАТА, САМО НЕ БАРАЙ ПАРТНИОРИТЕ СИ.....
67
13
 
17
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 74Ти още малко ще искаш да прокараш магистрала в тундрата...или искаш централен водопровод в селата в централен Сибир...а кой ще го подържа тоя водопровод като се спука при -50...дори в ЕС на населени места под определен брой жители не се строи централна канализация тъй като е икономически неизгодно...абе папагал...не излязал от България ама дрънка....излез на Запад и можеш такива дупки (в които живеят хора) да видиш които и в България ги няма
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74А то и ние сме потресени от английските мивки със студена и топла вода поотделно, че да ги смесваш в умивалника. Да не говорим за потреса от английските футболни запалянковци или пияните англ.курортисти и техния любим спорт балконинг.
65
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е зле преди да покоряват Африка, първо да прекарат водопроводи в селата в Русия, че 40% нямат. А, и тоалетни, че още копаят дупки, за тая цел. Един колега англичанин се ожени за рускиня, и отиде на гости на родителите и. Върна се, меко казано, потресен.
64
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време и България беше стъпила в Африка, на това беше преди демокрацията...
63
4
 
4
 
! Отговори
роб преди 4 години
Тук ли ще идва?
62
28
 
11
 
! Отговори
Си Дзинпин Дън Сяо П преди 4 години
АФРИКА Е СОБСТВЕНОСТ НА САЩ И КИТАЙ ..И НА ИСЛЯМА .АФРИКА Е 30 МИЛИОНА И 370 000 КВ. КМ + АРАБСКИЯ ПОЛУОСТРОВ (който всъщност е част от Африка , а не от Азия -- и културно и геологично , + СИРИЯ , ИРАК И ДЖОРДАНИЯ = ПРАВИ 34 милиона и 080 000 кв км !Рушкания няма никакъв шанс във сърцето на планетата ни = Африка .. Неслучайно и формата на целия континет е като на Сърце !
61
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия няма да стъпи в Африка и то не заради САЩ, а защото там вече стъпи Китай. Всъщност където стъпи Русия, навсякъде носи само мизерия и мракобесие. С Китай не е така. Китай СЪЗДАВА поминък - инвестира в земеделието, индустрията и то не само в добивната и осигурява пазар на продукцията.
60
23
 
21
 
! Отговори
не барай преди 4 години
москва е отличен партниор не е като коалицията сащ франция англия германия да изоставят своите партниори като на кюрдите и украйна
59
12
 
31
 
! Отговори
Време за промяна преди 4 години
Светът вече не е еднополюсен. Засега САЩ все още са на лидерска позиция, но Китай вече им диша във врата. А и Русия ще вземе своето.