Путин за срещата с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения!

Двамата президенти обсъдиха положението в Сирия
22 окт 2019 21:37, Петя Славова
49
Путин за срещата с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения!
Снимка: БТА

Преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган позволиха да се постигнат съдбоносни решения в Сирия, съобщи руският лидер на пресконференция в Сочи след днешната си многочасова среща с турския си гост в руския черноморски курорт.

"Не мога да не изразя удовлетворение, че в резултат на доста дълга и напрегната работа успяхме да намерим решения, които след нашите изявления ще бъдат огласени от външните министри на двете страни. Тези решения, според мене, са много важни, ако не и съдбоносни, и ще позволят да се намери изход от твърде острата ситуация, създала се днес на сирийско-турската граница", каза Путин, предаде ТАСС.

По думите на руския президент Москва и Анкара смятат за необходимо да се помага на сирийските бежанци да се върнат в родината си, което ще позволи видимо да се облекчи социално-икономическото бреме на страните, приели бежанци. Призоваваме международната общност, особено специализираните агенции на ООН, да оказват по-ефективно хуманитарно съдействие на всички връщащи се сирийци без дискриминация, политизация и предварителни условия, добави той, цитиран от БТА.

Същевременно стана ясно, че руски и турски военни ще извършват общо патрулиране в Северна Сирия, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференцията в Сочи след преговорите си с руския лидер Владимир Путин, предаде ТАСС.

Бойците на кюрдските формирования от "Силите за защита на народа" (СЗН) ще се изтеглят от сирийските градове Тел-Рифат и Манбидж, съобщи той. "В течение на 150 часа терористите от СЗН и техните оръжия ще напуснат Тел Рифат и Манбидж и ще излязат извън пределите на 30-километровата зона от нашата граница.

Този срок ще започне да тече от 12:00 ч. утре. Укрепените съоръжения и позиции на групировката ще бъдат разрушени. След отредените за целта 150 часа ще започне турско-руско патрулиране на запад и на изток от мястото на провеждане на операцията "Извор на мира", заяви Ердоган, цитиран от ТАСС и ДПА.
Той обясни, че съвместното патрулиране ще се осъществява на сирийска територия, в ивица широка 10 км по протежение на границата с Турция.

Според ДПА това е фактически продължение на предишното примирие, което трябваше да приключи в 19 ч. по Гринуич тази вечер, но не става ясно дали то ще продължи и през нощта до 12 ч. утре, когато започне да тече новият срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 4 години
След България обичам Русия !
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дядо Горийо"Суперприродоресурсна". Това е целия гръбнак на руското "величие" и за него те нямат никаква заслуга. За сметка на това имат засуга за прахосването му докато се занимават с това да се правят на всемогъщи. Човечеството прогресира на базата на използването на ресурсите с акъл. Руснаците го регресират.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дядо ГорийоТОЧНО ТАКА, МНОГО СИ ПРАВ ЗА ПРЕВЗЕМАНЕТО ОТ ВЪТРЕ- НЕКОЙ Е ИНСТАЛИРАЛ АВТОМАТИ ЗА ПРОДАВАНЕ НА ГЕЛ ЗА ВАНА, ТА ОТ КАК МИЗЕРИЯТА ГИ Е НАТИСНАЛА/230ЛВ МИН ЗАПЛАТА/ И НЕ МОГАТ ДА СИ КУПЯТ АЛКОХОЛ ПИЯТ ГЕЛ ЗА ВАНА- ЕЙ ТУК ВИЖДАМ АЗ ПРЕВЗЕМАНЕ ОТ ВЪТРЕ, ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ВСЯКА ГОДИНА В РУСИЯ УМИРАТ ПО 30 000 ЧОВЕКА ОТ ХЕРОИН И КРОКОДИЛЧИК, А НАРКОТИЦИТЕ И АЛКОХОЛА НЕ ПРИЗНАВАТ ТЕРИТОРИИ И ГРАНИЦИ.
35
5
 
10
 
! Отговори
Дядо Горийо преди 4 години
- Русия ке я бъде и кат орлица ще бди над света.. баба Ванга ! - Винаги с Германия, никога против Русия.. чар Борис ! - Русия е непревземаема отвън, можеш да я превземеш само отвътре... Бисмарк! /между другото така се опита да направи социалдемократа Парвус чрез Ленин и до някъде успя, но сега при Путин, изглежда невероятно/. Така че с глобалната супервоенна и суперприродоресурсна сила трябва да се съобразяват всички.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41Освен българите не съм виждал друго племе, което да се гордее толкова много с това, че е бил роб едно време! Истината е, не че е бил роб, но това племе обича един вид да изпитва странно мазохистично удовлетворение от това да хленчи, как едно време е бил роб! Докато и така не можах как са били роби тези българи, дето днес се ровят в кофите за *** за коматче хляб, докато под "турско робство" дори не се е докосвал до агнешко, ако не е лойно, и до вино, ако не е руйно!!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 40Значи, такива като тебе изпадат в умиление докато вековните ни поробители и уж спасителните ни се прегръщат и си правят плановете заедно? Къде остана русофилската гордост от освбождението, къде остана русофилската гордост от борбата за възпирането на Исляма в крайните му форми? Забравихте ли. Ааааа, толкова за "рдоволюбието" на рубладжиите
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи, вгледайте се добре в горната снимка - виждате двама политици и държавници! Не меки еврейогейталащистанци с неопределена политическа и сексуална ориентация! Единият го наричат султана, а другият - царя!
31
0
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
осввн че се изложи то ти се посра в гащите , ако е нямало византия ти сега нямаше да си християнин , просвети се сам
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой тука не чете а още е в година 1878 когато Руснаци хопнотизираха цяла Бългериън с тва пускане на овцете от кошарата на Османска империя тогава
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Turcs, kurdes, arabes, juifs, musulmans ou chrétiens on s'en fous. Nous sommes tous les enfants de la même patrie que nous aimons et que nous devons souteni
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде и никой не казва кюрдите ще се изтеглят или ще прогонят.Самото изравняване на кюрди и пкк и други придатъци с анархична иделогия е грешна.Не дава гласност на обикновените хора на които взеха под заплаха им децата.В момента има кюрди воюващи с пкк от другата страна като свободни бойци.
27
16
 
4
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
ИДВА КРАЯ НА ТУРСКОТО ПЛЕМЕ..СЛАВА НА ХРИСТОС !СЛАВА НА ВИЗАНТИЯ ! СЛАВА НА ВЕЛИКА РОССИЯ !МАЛА АЗИЯ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ГРЪЦКА , ЦЯЛАТА ДО КАВКАЗ !
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 33Е, какво? Роднините им ще получават по един орден "Червена звезда" и благодарствена телеграма от върховния вожд.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако сега тук-таме почнат да изчезват руски военослужещи, тогава какво?
24
16
 
8
 
! Отговори
Казах преди 4 години
И какво като се изтеглят кюрдите...след една година пак ще се върнат,само че дотогава Турция и Русия ще са прахосвали няколко милиарда разходи. Помнете какво ви казвам...тази авантюра ще началото на края на Путин и Ердоган.
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дамаск ще го сринат до основи и това ще е краят на Асад.Сценарият в Ирак и Либия ще се повтори.НАТО ще действа в коалиция с цел стягане на редиците.Като приключи всичко обаче светът няма да е същият. В половината свят ще избухнат размирици. Икономическата рецесия ще е убийствена. Ще има тежка продоволствена криза, недостиг на горива и храна особено в големите градове.
22
10
 
11
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 4 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
21
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ауе, Ердо нали щеше да смачка кюрдите???? Какво станА? Сега ще ги чакат да се изтеглят, пък ще разрушава празни окопи. Ашколсун ефендим, машаллла! Обещания турско качество. Така ще е и занапред.
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е третата операция на Турция и няма да е последната.Преди всяка операция целия свят се разрева но турците без да им пука настъпиха и ще продалжат да настъпват.За всяка стапка си има време и удобен момент.В Турция фактор не е само Ердоган, фактор са и мн други политици и армията.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвместен патрул на натовска Турция и Русия е шамар за НАТО и не е реалистично.Това, че американците се изтеглят ударно от Сирия означава само едно: начало на въздушна операция.Най-вероятно ще използват съюзници от региона-саудити и евреи. Баба Ванга ще се окаже права:камък върху камък няма да остане в Сирия.