Москва се разгневи на Прага заради паметник на ген. Власов

Монументът трябва да бъде завършен през май догодина
11 дек 2019 20:35,
30
Москва се разгневи на Прага заради паметник на ген. Власов
Снимка: Pixabay

В район на чешката столица Прага е одобрен план за издигане на паметник в чест на войниците от армията на ген. Андрей Власов, което разгневи Русия, предаде AP.

Проектът е одобрен вчера и има за цел да почете войниците, които са допринесли за освобождаването на Прага в края на Втората световна война.

За историците ролята на власовската Руска освободителна армия е противоречива. Сформирана от бивши съветски войници, тя воюва срещу Червената армия заедно с войските на нацистите, пише БТА.

В началото на май 1945 г. армията на Власов идва на помощ на чешкото въстание срещу нацисткото управление, преди да пристигнат съветските войски и да спасят града от унищожение. Близо 300 войници загиват.

Власов е екзекутиран от съветските власти след войната.

Видът на паметника, който трябва да бъде завършен през май, засега не е ясен, но може да включва обяснителен текст за ролята на Власов в историята.

Руското посолство в Прага отправи протест срещу плановете на кмета на район "Репоруе" Павел Новотни, който влезе в новините като изпрати писмо до руския президент Владимир Путин. В него кметът обяснява, че Москва няма думата в изпълнението на проекта, посочва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
6
 
! Отговори
Образцови колаборант преди 4 години
Не се учудвам,че чехите вдигат паметник на колаборант с нацистите - така чехите измиват гузната си съвест. Чехия е единствената страна под нацистка окупация в която не е имало и грам съпротива срещу нацистите. Чехите са образцовият колаборант с нацистите - слушкат и произвеждат половината оръжие за войната със СССР. В Чехия е убит вси пак нацисткият големец Хайдрих.......,но от диверсионна група пратена от англичаните. Чехите не са смеели да шукнат,докато словаците вдигат въстание.
23
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До а по-полека"До БобиИзтървал си въображението си,червенушко!:)"Кажи ми МОЛЯ кое от написаното от мен не е ВЯРНО?Целия свят по онова време(наистина целия свят) ОСЪДИ на НЮРНБЕРГСКИЯ ПРОЦЕС нацистите и техните сподвижници. а сега какво Ами не са чени лисици а са кафявиама не са и кафяви лицисици а на петнада на петна са но не съм сигурен че са лисициабе знаете ли аз мисля че това са едри КАТЕРИЦИ на петна ...(ПП с дълги пухкави опашки и не могат да се катерят по дърветата)
22
6
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
И за какво все пак е публикувана тази статия? За да се замерваме пак с русофилство и русофобство? От Втората световна война досега са минали почти 80 години, тук-там има някой останал очевидец. Оставете историята на историците.Ако чехите са решили да вдигат паметник на тези, които през войната са служили на нацистите, това си е тяхна работа.
21
7
 
3
 
! Отговори
а по-полека преди 4 години
До БобиИзтървал си въображението си,червенушко!:)
20
8
 
12
 
! Отговори
Русия са комунисти преди 4 години
Руснаците да благодарят на Англия и САЩ,че им даваха техника и храна,че направо бяха за мустака!Не случайно Гудериан казва в очите на Хитлер,че армията си е свършила работата,съветските войски са разбити,но политиците вършат грешки!Хитлер освирепява,но само го снема от длъжност!А после губи и войната!
19
7
 
13
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Няколко ФАКТАРОА на ген Власов е била под дирекното управление на Химлер(ако не знаете кой е той значи слаб 2 по история)РОА е ползвана от немците за всевъзможни нека да ги наречем НЕЧИСТИ дейности на окупираните територии на СССР и Страните от ЕвропаЕдинственото положително нещо което РОА свършва е помоща за чешкото възстаниеОСНОВНИЯ ВЪПРОС - ТОВА ОНЕВИНЯВА ЛИ ГИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ ИМ ПОЗОРНИ ДЕЯНИЯ?На всичкото отгоре въпросните деяния са характеризирани като Военни престъпления срещу човечест
18
12
 
16
 
! Отговори
отегчен преди 4 години
Ежедневни провокации срещу Русия, обаче, тя била водела "хибридна война".
17
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До музей на окупатораЗа гадното ти писание заслужаваш да ти разчекнат устенцата. *** е тази, която те е изссралла! Плюй си в пазвата да не стане някоя тютюмаха, че ще пищиш до Бога, ама милост няма да има!
16
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога ще бутаме МОЧАЗащото бивши ДС агенти начело на действащи политически формации, все още получават заплатите си от Москва, а българския роб вече 30 г няма топките да се справи с тях!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и бате Сергей делна Монката Каназирев на връх Великден! Кеф! И так надо! К стенке! С разу!
14
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демонстрация как се отстояват интереси и как не се кляка пред кремълските жидо-джуджета. За разлика от българските "патрЕоти", за които да си патриот е да работиш ден и нощ за интересите на чужда държава. И да наричаш жодофилята си "русофилия". Генерал Власов е руснак, грозни жидофили. Не е ***. Явно това ви бърка в здравето.
13
20
 
17
 
! Отговори
музей на окупатора преди 4 години
правителството взе решение да демонтира всички паметници стъпили без покана на българска земя.Бивша свиневерма до София ще стане лобното място на Альошковците и техните прислужници, като терорист македонист Никола Вапцаров, Георги Димитров, Тодор Живков и подобни изпражннения.Всички русофили ще могат да осетят свинефермата за да се поклонят на началниците си, а до свинефермата ще се изгради завод за преработка на био- отпадъци.Каквото посяло, това и поникнало - от руски бляяд само лаййна.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога ще бутаме МОЧАТихо бе човек, недей с такива политнекоректни питания!Ще им развалиш цялата грижливо градена медийна фасада на "антикомунистите" от SIC...
11
26
 
27
 
! Отговори
кога ще бутаме МОЧА преди 4 години
СССР нападна НЕЗАВИСИМА България, ограби я и изби голяма част от интелигенцията. Руските пудели издигнаха над 300 позорни паметника на крадливия съветски окупатор и ги надписаха 'освободители'.Защо българското правителство все още не отстранява паметниците на позора възхваляващи окупаторите и душманите на България?
10
22
 
22
 
! Отговори
АЙДЕ , БЕ .... преди 4 години
АМА , ТИЯ ПИЯНДУРНИЦИ , КВО СИ МИСЛЯТ ??!ВЕЧЕ ГО НЕМА СвИВ И СОЦ-а......УМРЕХА!КВО СЕ ИЗЖИВЯВАТ , КАТО ЕВРОПЕЙСКИ ДЖАНДАРИ!!???
9
5
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Герои Р.О.А., герои Р.О.А...Ваши: Коловрат
8
40
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Москва се разгневи, става страшно!! Скоро Чехия може да изчезне от картата!!
7
9
 
5
 
! Отговори
15/63 преди 4 години
Тоя пат нацитата ще будат чуани по улиците като животни.
6
1
 
16
 
! Отговори
Кина преди 4 години
До АнонименКакто у нас ли ?! Мдааа, благодаря за напомнянето. Явно по тая причина имаше 1968г. в Чехия и не само там, а у нас ...нтцък.
5
17
 
31
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Естествено е че маскава няма думата, Чехия е суверенна държава членка на ЕС и НАТО и едва ли и дреме за приумиците и тълкованията на кремълските стратези ... !!!