Руският Google доставя храна за 15 минути

Доставката е безплатна, Yandex открива нова ниша
28 яну 2020 15:26,
30
Руският Google доставя храна за 15 минути
Снимка: Andrey Rudakov

В Москва онлайн поръчките, доставени само за 15 минути с велосипед, сигнализират какво може да бъде бъдещето на пазаруването, пише Bloomberg.

Още по темата

Най-голямата руска технологична компания Yandex доставя хранителни продукти в домовете в Москва в рамките на четвърт час, като го прави безплатно. Нейната нова онлайн услуга Lavka има специални малки складове в столицата, снабдени с около 2 хил. артикула и използва куриери на колела, за да достави поръчките си. Стратегията ѝ е да изгради пазарен дял като удобен дигитален магазин – място, към което потребителите се обръщат за ежедневни продукти, доставени директно до вратите им.

Yandex е основана преди 2 десетилетия като търсачка на Google, като оттогава навлезе на местния пазар на таксита и стартира редица дигитални услуги, включително доставки от ресторанти, като надмина 127 млрд. рубли (2 млрд. долара) от продажби. Последните действия на компанията идват на фона на някога бавното навлизане на електронната търговия в Русия, което започва да се ускорява. Много други компании вече предлагат доставка на хранителни стоки, но бързината на Yandex е сериозна крачка напред.

“Видяхме, че търговците на дребно са твърде бавни, за да доставят, докато стартъпите за доставки, които работят с магазини, нямат достъп в реално време до асортиментите им и често трябва да заменят продукти в поръчките“, коментира представител на компанията. Той посочва, че именно това е накарало Yandex да се съсредоточи върху развитието на мини складове със възможност за супер бърза доставка.

Yandex навлезе в бизнеса с онлайн магазини за хранителни стоки в Русия миналата година, насочвайки се към пазар, който според изследователската INFOLine може да нарасне петкратно до 2023 г., достигайки 200 млрд. рубли. Двамата най-големи играчи на него са Utkonos и Perekrestok.ru, звено на X5 Retail Group.

Първоначално Yandex доставя хранителни продукти от Metro, преди да премине към директни договори с дистрибутори и производители. В края на 2019 г. компанията има 50 склада и цели да покрие цяла Москва с около 200 складови помещения до края на настоящата година, като същевременно разшири услугите си до Санкт Петербург.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТрагедияЗнаем, наем, нали сме от развития свят!
27
0
 
2
 
! Отговори
Зъл преди 4 години
До Анонимен 24Дришъл, още веднаж ако напишеш нещо за бояришник, ОБЕЩАВАМ, ще те намеря и ще ти сложа един иригатор с бояришник! IP-то ти ще ми го дадат от тук!
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е тази измислена търсачка.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Яндекс е остоваа като търсачка на google" и 'руския google"....То Бива простотия но редактора проби дъното, дори не е руска компания
24
2
 
2
 
! Отговори
Хаджигъзьопуков преди 4 години
До ТрагедияМм да Гугъл помага на хората от деситилетия да си намират задниците с една ръка в тъмното , без значение от къде духа вятър, ( в западния свят де) в русия не са дорасли за това, оправят се по старому
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доставките са толкова бързи,защото малко хора си ги позволяват - олигарси,бизнесмени и високоплатени мениджъри, ИТ и държавни служители. Останалото са сельодкаджии и боярищници..
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тая кална клоака да го направиш това, гугъл заслужават медал.
21
2
 
7
 
! Отговори
БРЕХ, ТИ ДА ВИДИШ преди 4 години
До ТрагедияВРЕМЕТО ДРАГИ, ВРЕМЕТО! НАЙ БЪРЗИТЕ НА ЗАПАД СА ОТ 30 ДО 45 минути. НЕ ГОВОРЯ ЗА ИТАЛИАНСКИТЕ И ПОРТОГАЛСКИ ПОРЪЧКИ ДЕТО СИ ГИ ПРАВИ; ОТ ПРОЗОРЕЦА ТЪЙ КАТО КУХНИТЕ ТИ СА ПОД ПРОЗОРЕЦА.
20
6
 
9
 
! Отговори
Трагедия преди 4 години
Само с пропаганда не става ! Дори не се усещате от редакцията колко сте смешни и жалки с тази статия ! Това което е новост в Русия в развития свят вече е от десетилетия ......
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пеевски и там ли успя да пробие,к'ва е тази ЛаВка?
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките руснаци откриха топлата вода. Можело да се доставя по поръчка по интернет.Май скоро ще им спрат интернета. Ще останат само с Яндекс където цензурата трие всичко което е срещу Лилипутин.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Руският Google" е нашенска простотия за невежи. Всеки цивилизован ползва услугите на Яндекс.
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16 АнонименВ Яндекс има повече специализирано инфо от Гугъл. Ежедневно я използвам за информация.
15
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Yandex е основана преди 2 десетилетия като търсачка на Google, Яндекс няма нищо общо с Гугъл и си е чисто руска тъпсачка.Като такава е много по-добра. След доста време използване и на двете се отказах от Гугъл- много е слаба и на първо място като отговори показва само американски източници.
14
2
 
10
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Не е зле , но вярвам, че за следващата петилетка ще доставят храната за 10 минути!
13
3
 
7
 
! Отговори
нас преди 4 години
До АнонименА у нас - на куково лято
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9 писатель, 9 не читатель!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9, Яндекс сега навлиза в тази сфера, а двамата най-големи играчи на този пазар са Utkonos и Perekrestok.ru. Съществуват и стотици по-малки. Така че доставките на храни до вратата на клиента не са от вчера.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9, пропуснал си най-важната иновация.Ядекс доставя БЕЗПЛАТНО в рамките на 15 МИНУТИ.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишете за Яндекс-такси?Яндекс-такси извършва комбинирани превози с такси и с въртолет.