Европа аплодира лекарите си, но защо руснаците са враждебни към тях?

Според конспирации, лекарите са пуснали COVID-19
28 май 2020 18:00, Нели Христова
186
Европа аплодира лекарите си, но защо руснаците са враждебни към тях?
Снимка: БГНЕС

Лекарите в цяла Европа, които са на първа линия в борбата с коронавируса, бяха масово подкрепени от обществото. Милиони излизат всяка вечер да им ръкопляскат за саможертвата, която правят. Но медиците в Русия не са аплодирани. В повечето случаи те се срещат с недоверие, страх и откровена враждебност.

Още по темата

През март Татяна, която работи в интензивното отделение на болницата в Калач на Дон, споделя видео с Докторския съюз, защитна група, която се е съюзила с опозицията в Русия. Във видеото тя обяснява, че нямат достатъчно апарати за обдишване. След като клипът се появява в мрежата, Татяна е привикана от местната полиция. Месец по-късно те минават на проверка, за да видят дали думите на лекарката са истина.

"Но вие можете да предположите колко неща бяха поръчани за един месец", казва Татяна пред CNN. Тя така и не е глобена, но сега се страхува, че ще изгуби работата си. Самият директор на болницата, Олег Кумейко, публикува видео в YouTube, в което твърди, че твърденията за недостиг на апарати са "абсолютно неверни".

През това време слухове и теории на конспирацията се разпространяват из Русия. Според тях самите доктори са пуснали COVID-19, за да контролират обществото. Твърди се още, че медиците крият истинският обем на жертвите от обществото или лъжливо приписват всяка смърт на коронавируса, за да получат пари от правителството. Тези конспирации не са само в интернет - те се споделят широко и в телевизионните предавания. Според експертите именно това води до загубата на доверие в лекарската професия от обществото.

Според Александра Архипова, социален антрополог в Москва, недоверието към медицинската професия отразява по-широкото недоверие към държавата. Докато някои руснаци гледат на лекарите като на герои, казва Архипова, мнозина в руското общество ги виждат като "предатели или злодеи", които участват в зъл план за контрол на хората.

"Руснаците не вярват в държавната медицина, те вярват само в лекари, които познават лично", каза Архипова пред CNN.

Отчаянието на руските лекари, изправени пред общественото пренебрежение и непреодолимият натиск върху тях по време на работа, е само част от мрачната картина, която вируса рисува в Русия. Стотици лекари са загинали от коронавируса. Според официалните данни те са около 100. Според скептичните им колеги броят на починалите лекари минава 300.

Стела Корчинская, рентгенов специалист в Централната градска клинична болница на Реутов в Московска област, заяви, че в началото на пандемията са й казали, че те просто ще лекуват пациенти с пневмония. В болницата й не получили почти никакви средства за защита. Седмици по-късно Корчинская дава положителна проба за COVID-19.

"Когато започна епидемията, ние практически нямахме средства за защита, нямахме респиратори, каза Корчинская. - Трябваше да се защитим как можем. Купих респиратори по интернет, купих очила преди да затворят магазините заради карантината. Всичко това със собствени пари."

Директорът на болницата обаче отрича това. Корчинская, както и Татяна, се свързват с Докторския съюз, който праща няколко кутии предпазни средства. Разбира се, това не се харесва на администрацията на болницата.

"Те тайно ме записваха, докато зам. главният лекар ме разпитваше къде са кашоните. В този момент другите лекари се промъкваха с тях в болницата, но аз им казах, че са у дома, за да не ги намерят. Късно вечерта раздадохме всички предпазни средства. След това се разболях и нямаха време да ме накажат", казва Стела. Но е сигурно, че положението на лекарите е тежко, да се разболееш от COVID-19 е по-лекият изход от ситуацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като видя дойче веле или производни ми иде да ви бия на вскички по една ваксина от чичо Бил, поне да не размножавате повече
155
0
 
3
 
! Отговори
хахаааааа..... преди 3 години
До Тъй е..от къде знаеш?
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 163Истина!
153
2
 
4
 
! Отговори
джо преди 3 години
Много *** статия, хората само им дай СЕИР. Ако някой помогна повече от Русия и Китай в това смутно време, на други страни значи няма думата автора. Русия имаше време да се подготви и го използва най рационално.Разбира се голяма държава ,сигурно има и пропуски, но като цяло се справят в ситуацията. Сега почна сравнение със САЩ, защо са умрели толкова малко, ужким крият и т.н. Ако сравним всички показатели , то Германия и ние сигурно "лъжем". На кого е нужно ,това са пълни глупости.
152
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 164Не. :)))))С фалшификациите се започна преди месец и половина и оттогава не е спирало. Замразиха критичните на 2300 преди 30 дни. Лекари дръзнали да се оплачат "скачат" от сгради, безаналогови респиратори горят, нелегални видеа с ужасяващи условия в болниците и разкази на лекари си пробиват път през гъстата информационна мъгла. Иначе са "с 4000" ....
151
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" ... и само 4 000 в 150 милионна Русия ... ". Дали?
150
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз път надминахте себе си. Друго не измислих те. Руския народ не аплодирал лекарите си!!! Сън не ви дава че справянето с коронакризата е в пъти по Добро от големите натовски стрАни. 100000 трупа в САЩ, 40000 в Англия и само 4000 в 150млн. Русия? 9 млн. ТЕСТА. В САЩ са 12 а са 330млн. А у нас колко са. Стигнаха ли 100000? Май не. Русофобията е психическо заболяване и подобно на коронавируса няма лек.
149
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите в руския Гулаг не умират от Ковид-19, а от падане от прозорец.
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталиска диктатура в руския Гулаг !
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според Александра Архипова, социален антрополог.... и аз искам такава професия!А предпазните средства и нас са пред касата по 10 на брой с вкус на ягода, най вече банан или др., най важни са дължината и диаметъра! Метафорично казано де!
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, а ти знаешли какво означава думичката конспирация?
145
8
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Лекарите не правят никаква саможертва. На тях това им е работата и за това им плащат. Отделно от това в България два месеца бяха освободени от работа.
144
5
 
12
 
! Отговори
Тъй е.. преди 3 години
Много вярна статия!В Русия редовно бутат лекарите от високите етажа или те сами се самоубиват,отчаяни от липсата на маски , дезинфектанти и апаратура.
143
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа има централна канализация а в блатная на много малко места. хи хи.
142
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще видим статия, че са направили нещо за бита в тази страна?
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко още лекари бутнаха от прозорците?
140
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редовната антируска провокативна статия и пропаганда,нищо ново под небето,не разбирам , защо непрекъснато пишат такива злобни статии.
139
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
CNN... поредната анти-руска пропаганда от Deep State.
138
5
 
8
 
! Отговори
и те така преди 3 години
До мдаи в усата не е по-различно между друготодве системи едно лице... хората страдат
137
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149 ...КАЖИ му.че освен синчето на КОРНИ.....там са е на Ламбо (бог да го прости )....доведеният син на Президента Радев ....сина на детутата от БСП - Свиленски....+ ВНУКА на Т.Ж.(със партизанско име - Ти д Влад ).....+ щерката на СТАЛИН....+ сина на Хрущов...+ щерката на гов. на Кремъл - ПЕсков.....+ 30 % от депутатите в Руската Дума със ДЪЛГОСРОЧНИ ВИЗИ за САЩ ...Що така беееееее.......ВСЯКО *** окрало народа си...бяга в САЩ да си харчи откраднатите пари ....Що така беееееее?