78% от руснаците решиха: Путин може да остане на власт до 2036 г.

Опозицията нарече лъжа проведения референдум
2 юли 2020 11:35, Елка Василева
206
78% от руснаците решиха: Путин може да остане на власт до 2036 г.
Снимка: БГНЕС

Жителите на Русия одобриха със 77,92 на сто от гласовете си конституционните промени, чрез които Владимир Путин получава възможността да остане на власт до 2036 г. Това показва огласеният днес окончателен резултат от вота във федерацията, наречен от опозицията "лъжа", предаде Франс прес.

След преброяване на 100 процента от бюлетините става ясно, че "против" поправките са гласували 21,27 процента от участниците, сочат данните на руската ЦИК. Активността е била около 65 на сто.

Вотът, предвиден първоначално за април, бе отложен поради пандемията от COVID-19. За да се избегне струпване на хора в секциите, гласуването продължи една седмица и приключи вчера. Избирателите бяха задължени да слагат маски и ръкавици.

Още по темата

Резултатът никога не е бил под съмнение - в началото на годината реформата бе одобрена от парламента, а новият текст на конституцията вече се продаваше по книжарниците, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Опозиционерът Алексей Навални нарече това гласуване "огромна лъжа" и прикани своите симпатизанти да се мобилизират за местните избори през септември.

Една от най-оспорваните поправки дава на Владимир Путин право да получи още два президентски мандата, след като през 2024 г. приключи сегашният. Така той ще може да остане в Кремъл до 2036 г., когато ще навърши 84 г.

Промените внасят в конституцията и ред консервативни принципи, подкрепяни от президента - вяра в бога, бракове само за хетеросексуални двойки, патриотично възпитание. Предвидени са и социални гаранции като индексиране на пенсиите.

Според критиците на Кремъл властта е използвала повече похвати от друг път, за да си осигури шумен успех и силна избирателна активност - например лотария с подаръци за участниците и ваучери за покупки за гласувалите онлайн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само до 2036 , не до живот??
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислех,че ние сме най ***,но явно има по *** от нас.
166
4
 
4
 
! Отговори
Кат Русия няма втора преди 3 години
До Христо Христов/180. В Русия никога не е имало демокрация и няма да има. Руската държава през цялата си история е една империя която е завладяла много народи. Един от тях е Волжска България на която руснаците и сменят името на Татарстан и до ден днешен не им разрешават да си върнат името българи. Кое му е демократичното на Русия, че води 2 войни с Чечня само и само да не и разреши да се отдели от Русия
165
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джуджето е решило от кремъл да го изнесат с краката напред направо в мавзолея.
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешат, може и до 2046 г. да остане.
163
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До JonХоди се прегледай!БВП на Русия сравнен с 2015г е с около 600 милиарда надолу до 1.85 трилиона.На германия е 4, на Япония е 6.Тръгнал да сравнява Русия с богатите страни. Хахахаха
162
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕЛИСамо Путин за вас!И тези заплати и пенсии са ви много !
161
1
 
11
 
! Отговори
Кат Русия няма втора преди 3 години
През 1917г. руснаците вдигнаха революция за да свалят своя ЦАРСега руснаците гласуваха за поправки в руската конституция за да имат пак ЦАР. 🤔
160
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изводите са очевиднизомбита и платени драскачи плачан на чужди гробищащо не кажете че америка вече столетие се управлява от няколко банкерски фамилии- които могат да си назначават всякакъв президентбял черен червен- от когото нищо не зависи - това било демокрациято бива ***.тия - ама българската май чупи тъ-помераа путин тепърва ще разтваря чадъра дето го напъхаха със китайците в краварския задники всичките тия плю.вачи ще му пеят песнички- щото те друго немогат
159
6
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Това го очаквах от поне 10 години,но във вид на цялостното и пренаписване.Следващата им стъпка трябва да е национализацията на Централната им банка и дезинфекция на РОСНАНО клоаката на рижия чакал Чубаис...Лека-полека и ще си върнат държавата от наглосаксонските метастази.За разлика от НАС...
158
11
 
2
 
! Отговори
РАША ЭТО РОССИЯ преди 3 години
До Един от Югте бяха крепостни в своята страна и са чисти россияни а вие роби на турците и ви потурчиха и кръвта ве смешенаняма чисти българи не ни обиждайте
157
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
От коментарите разбирам, че в Русия нещата вървят както в останалите ес демокрации: Хората са доволни от настоящето си, работят си, гледат си ежедневието и не се интересуват от политика и политиканстване.
156
0
 
3
 
! Отговори
Мефистофел преди 3 години
Че - ха - ха, труснаци .!.
155
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Един от ЮгТи какво, завиждаш им, щот не можеш да носиш?!
154
2
 
4
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
Нека, но ний знаем, че 78%..... на клеветата строшава зъбът....
153
5
 
8
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ДЕ ДА ИМАХМЕ ДВАМА ТРИМА КАТО ПУТИН--САМО ЕДИН НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН ЗА НАС
152
11
 
10
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
Хм...те 78% от руснаците не са изтрезнявали от 2001 година!Какво очаквате от крепостни алкохолици!
151
8
 
15
 
! Отговори
Съдба преди 3 години
Турското и руското племе вече са като братя.Кланят се доживот на някакви психопати и броят пробити рубли и лири за квас и имамбаялдъ.
150
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай ги жужано, напълно те заслужават. Пускай булдозерите и гази тая крепостна пап..лач. Това искат - това заслужават.
149
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хихихихихи.Направили са сметките добре. През 2036-а ще го извадят от кремъл, ще го мумифицират и сложат до мумията на Ленин на Червения площад.