Руски хакери атакуват изследователски центрове за COVID-19

Предупреждението е на САЩ, Великобритания и Канада
16 юли 2020 19:21, Петя Славова
40
Руски хакери атакуват изследователски центрове за COVID-19
Снимка: БГНЕС

Руски хакери са насочили вниманието си към организации, участващи в разработването на ваксина срещу коронавируса, предупреждават службите за сигурност на САЩ, Великобритания и Канада. В публикуван днес доклад се описват подробности за дейността на руска хакерска група с наименованието APT29, която се представя още като "the Dukes" или "Cozy Bear".

Още по темата

Документът, публикуван от Националния център за киберсигурност на Великобритания, описва подробно дейностите на руската хакерска група, предава БГНЕС.

Твърди се, че „Cozy Bear” е една от две хакерски групи, свързани с руското разузнаване, за които се смята, че са имали достъп до вътрешните системи на Националния комитет на демократите преди изборите в САЩ през 2016 г. За първи път тази група се споменава във връзка с кибератаки, свързани с пандемията от коронавирус.

През последните месец властите на САЩ, Великобритания и Канада издадоха няколко предупреждения за кибератаки, подкрепяни на държавно ниво.

През май трите държави публикуваха предупреждение за продължаващи кибератаки срещу организации, участващи в разработки срещу коронавируса, включително здравни структури, фармацевтични компании, учени, медицински изследователски организации и местна власт.

Засегнати са болниците, изследователските лаборатории, доставчиците на здравни грижи и фармацевтичните компании, твърдят експерти. Министерството на здравеопазването на САЩ, което ръководи центровете за контрол и превенция на заболяванията, беше обект на ежедневни атаки, твърдят запознати пред CNN.

Водещата организация във Великобритания в областта на киберсигурността NCSC смята, че APT29 "почти сигурно функционира като част от руските разузнавателни служби".

Тази оценка е подкрепена и от партньори от Канадската организация за сигурност на комуникациите (CSE), Департамента по вътрешна сигурност на САЩ (DHS), Агенцията по киберсигурност (CISA) и Агенцията за национална сигурност (НСА).

"Кампанията на APT29 за злонамерена дейност продължава, предимно срещу правителствени, дипломатически, мозъчни тръстове, здравни и енергийни обекти, за да открадне ценна интелектуална собственост", се казва в съобщение за медиите.

Призовават се заинтересованите организации да се запознаят с публикуваните съвети, за да могат да защитят своите мрежи.

APT29 използва различни инструменти и техники, включително фишинг и зловреден софтуер, известен като "WellMess" и "WellMail", твърди NCSC.

В заключение се казва, че APT29 вероятно ще продължи да работи срещу организации, участващи в изследванията и развитието на ваксините за COVID-19, стремейки се по този начин да отговорят на допълнителни въпроси от интерес за разузнаването, свързани с пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
0
 
! Отговори
Руменчо преди 3 години
Един мужик в Сибир вече е открил ваксина срещу COVID-19. В момента той прекосява пеш безкрайната шир на Русия и ще мине време докато стигне Москва за да я патентова.Докато стигне ще трябва да почакаме. Да се надяваме дотогава гадните Американци да не я откраднат . . .
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия се уляха. никой няма ваксина а вече я били откраднали. аре бе ако щатите имаха ваксината за нула време щяха да наводнят пазара с техната ваксина и останалите производители от ЮКето, ГЕРмето и Франсето угасваха. Западниа пазар е затворен за руски стоки. Руснаците си имат свой пазар и не им пука за западниа. къде изобщо ще се мерят с Китайскиа и Индийския пазар, където лидери са Московцитеи кво московците са тръгнали да се огъват от обвинения като за она новичок-казачок.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами как няма да нападат лаборатории. Путин вече разтръби по света че руснаците имат ваксина срещу Ковид-19 и трябва да я покаже след някой ден.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактАйде, айде. Никой няма да пусне ваксина дотогава. За тестове ще отидат още поне 6 месеца. Трябва да се докаже, че е безвредна и че създава траен имунитет. Ако ще е като ваксините срещу грип - помагат на 4% от ваксинираните и създават имунитет за 15-20 дни, тури си я, знаеш къде, тази ваксина. За кой ли път вече руснаците се бият с пети в гърдите, че са направили нещо срещу COVID-а пък после излиза, че не са. Нещо не им вярвам на тези свердловци, на съмнително място работят.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Тия кравари, ах тия кравари и техните провокации. Как пък веднъж да не бяха американски, английски или израелски хакери.Ами много просто!Хората не са *** като руснаците, които освен да правят мизерии друго не могат.
29
4
 
2
 
! Отговори
Име преди 3 години
Така де, уж пандемия, глобален проблем, но всеки си крие разработките и не ги споделя с другия с една единствена цел най-накрая по-голяма печалба. Ако това ви е демокрацията, запазете си я, аз не ви я искам.
28
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Шизофренията в помощ на пропагандата: една хакерска група с три имена.ПП. Относно потвърдените похвати и (не)успехите на цру: Андрес Сепулведа.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18, чебурашке, тая глупост която си я написал...хаха....ако предположим че е вярна за момент...какъв го дирят тея "руски професори" в САЩ, ***?! Защо не преподават в колхозия, на примерно азербейджански студенти, на арменски език? Каже ве колхознико?Айде като си тръгнал в тоя дух, кажи колко руски професори преподават в американски университети, и колко американски профестори преподават в руски университети?Смешен си!
26
7
 
4
 
! Отговори
Атлантик+ преди 3 години
Напълно вероятно> Световните комунистически злодеи, настоящи (Китай) и бивши (Русия) са спретнали световен заговор. Едните пуснаха вируса (Китай), а другите пречат за откриването на ваксина (Русия)
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16, айде ве! Какви са тея бръщолевици които си написал, ве погледни се ***! ЦЯЛ СВЯТ иска да учи в САЩ - Ф А К Т! От всики точки на света се мъчат да кандидатсват в университети в САЩ - китайци, японци, РУСНАЦИ, българи, германци,...какви ли не?!В русия никой не иска да учи освен в гов..няните фъкистани наоколо - Армения, Азербейджан и другите подбни шитни.Не говори празни приказки че си смешен, биг тайм!
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15, не думай ве, ***! Те това го говореха още преди 2 месеца, прах в очите на хората...за онея които вярват де. Сигурен съм че ще върви още месеци и месеци. Колхозниците нямат капацитет да измислят или направят нищо, не се самозаблуждавай.
23
5
 
6
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
"Предупреждението е на САЩ, Великобритания и Канада"........А на мен пък ми се струва, че англосаксите просто (за нещо) ги е яд на Русия.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешковци, вашите кадри за долуу
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28, хахаха, по-скоро са откраднали рецептата за поглъщане на дезифенктант от американците. Ах тези лоши руснаци!
20
1
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Откраднали са най-добрата рецепта за пиене не белина!
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Тия кравари, ах тия кравари и техните провокации. Как пък веднъж да не бяха американски, английски или израелски хакери......Абе некадърниците все ги провокира някой за нещо:)))))))))))))))))))Доказа се на 1000% койе по кадърен:)))))))))))))))))
18
6
 
22
 
! Отговори
Баасси УдобнУту преди 3 години
Нямаме още ваксина щото ни шпионират едни мноого лоши руски хакери .... безработицата се увеличава щото ни атакуват китайски хакери..... полицаите ни бият черрните щото ни шпионират севернокорейски хакери .... Хората се заразяват с КОВИД 19 с хиляди щото зли ирански хакери ни атакуват постоянно... на Луната не можем да се върнем вече 50г. щото извънземните не ни пускат там... Не можем да се справим с проблемите си щото ... абе, измислете и вие нещо ,че не моем да сА сетим .... а Путин е лош...
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия кравари, ах тия кравари и техните провокации. Как пък веднъж да не бяха американски, английски или израелски хакери.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ може да нямат науки и образование , но имат пари да купуват най добрите учени от цял свят да им разработват нещата, и защо трябва да харчат пари за цялостно обучение на народа си за да излезе някой учен от тях, като е по евтино другите да го направят тази селекция, а те да оберат каймака, а каймака директно им носи веднага пари, а не в бъдеще.
15
4
 
15
 
! Отговори
Университет в САЩ преди 3 години
Какво е американски университет:Руски професори, преподаващи на английски език на китайски студенти.