Ситуацията в Беларус: Може ли да избухне "война"?

Путин си изигра прекрасно картите, смята специалист
18 сеп 2020 22:38, Петя Славова
48

Границите на Беларус остават отворени, ден след като Александър Лукашенко заяви, че ги затваря и че може да избухне "война".

Русия няма да позволи на Беларус да разпали война. Това каза за "Денят ON AIR"  експертът по международна сигурност Димитър Гърдев и допълни: "В един момент се оказа, че маските паднаха. Путин си изигра прекрасно картите и Лукашенко зависи само от него".

По негово мнение Русия е получила всичко, което иска.

"Тези 100 хиляди човека са опозиция, тези протести не са за първи път в Беларус. Помня, че предходните бяха много по-мащабни. Лукашенко е такъв и няма да се промени. Западът беше стреснат от решителността, с която той се обърна към опозицията", заяви той за Bulgaria ON AIR.

Според него към Беларус естествено било отношенията да бъдат други.

"Това е един процес, който няма да даде веднага резултат. И със санкциите не бива да се прекалява", допълни Димитър Гърдев.

"Виждаме как в такива общества, с такива лидери, санкциите се ползват като плашило", подчерта той.

Събеседникът коментира и отравянето на Алексей Навални преди седмици.

"Предлага се преглед на целия обем отношения с Руската федерация в рамките на една резолюция. За да се направи такъв преглед, ЕС трябва да стъпи върху независимо международно разследване, което трябва да е под егидата на ООН. За да се докаже, че е отровен Навални с "Новичок", дадената лаборатория трябва да има еталон, тоест да разполага с подобна субстанция", обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква война кви 5 Лв. В Беларус ситуацията е следната :След майдана хората на Путин решиха да прекратят старата съветска практика да се субсидират т.н. братски страни чрез в пъти по ефтини горива и пълен достъп до руския пазар ущърб на своите производители. Лукашенк като истински лидер се опъна здраво а Путин му го натиска още по зраво. Истинските организатори на протестите са твърдо пропуски. А Тихоновска е просто *** жена на мъжа си който търкалял нара но му плащат от Москва.
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъкаааа, мъка тресе сороскитеГендари, *** Беларус немогат да го ограбят като Усрсйна да неговориме за БеГето дето нищо неостана
38
5
 
25
 
! Отговори
сравнението преди 3 години
Ехааа!Бравос евроатлантически лъскачи на сбръчкани кожляци!Въпросът към беларусите е един единствен!Искатели страната ви да стигне дъното като Българияшнай-бедната страна в ЕС,разрушена промишленост,унищожено селско стопанство,повсеместна корупция на всички нива,фашизирана съдебна система със спецсъдилища,разбито здравеопазване,наркомания,проституция!А Батка е юнак-възроди Беларус от пепелищата в които я оставиха Горби и Елцин!Това е пътяя Батка,не гледай ***!
37
5
 
29
 
! Отговори
БАТЕ Борисов преди 3 години
Ние произвеждаме трактори и камиони,а ,,демократична ,, България внася дори и корнишони!!! До там докара България слугата на ,, Козяк,, БМБ !!!
36
5
 
7
 
! Отговори
Каренин от Петербург преди 3 години
В никаком случаен!Марушка Русь любит Беларус !!! Янки Гоу хоум!
35
1
 
23
 
! Отговори
Червонец преди 3 години
Государят не само си изигра прекрасно картите. Той не е спирал да ги играе прекрасно. Онзи ден Шойгу посети Минск и разговаря лично с Бацко, който го помоли Русия да бъде така добра и да увеличи военното си техническо присъствие в Белорусия. Молим за разполагане на най-нови видове въоръжения, каза Бацко. "Ние сме в състояние да удържим контрола на територията на нашето ОБЩО Отечество от Владивосток до Брест" - думи на Бацко по време на срещата му с министъра на отбраната на РФ.
34
4
 
35
 
! Отговори
-- преди 3 години
До sdГупако, знаеш ли нещо за Беларус та се изказваш, факти: корупция 0,раждаемос средно по 3 деца на семейство,икономиката работи перфектно няма закрит завод, минимална заплата 2 пъти по голяма от България.
33
2
 
5
 
! Отговори
ОПАААААААААААААААААА преди 3 години
До Анонименза борисов ли са вашите думи...
32
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
диктаторите все много хубаво си играят картите, пък накрая ги бесят ...
31
1
 
3
 
! Отговори
митя преди 3 години
ми с един живот-вдигам левела на макс на цял народ.струва си.
30
3
 
4
 
! Отговори
Ех ти Митя преди 3 години
Митя октомвриец млад!Българин и сърбин,ако не попържа и обижда,какъв балканец е!Трябва да се държи на марката холан.А ти не давай толкова лесно животецо,оти е един!То е само,оцеляване,размножаване,екскременти и емоции!
29
21
 
6
 
! Отговори
sd преди 3 години
раша и белорус - 2 държави от нещастници, управлявани от абсолютни из-роди, но си изиграват картите брилянтно. пази боже
28
0
 
10
 
! Отговори
XaXa преди 3 години
не мога да намеря конкретен отговор.защо някой от нас, като влязат в аргумент, защо започват да се обиждат, да използват цветисти прилагателни, епитети..?**************************************************************************Колкото по - *** е един човек, толкова по-малко аргументи има (малки или никакви познания). бедата е когато същия тоя човек не може да приеме "загуба" в спора. Тогава му остават само епитетите (предимно на личностна основа
27
0
 
4
 
! Отговори
THE STAR преди 3 години
Искате ли звезди?
26
0
 
7
 
! Отговори
митя преди 3 години
един въпрос ме преследва вече толкова години.не мога да намеря конкретен отговор.защо някой от нас, като влязат в аргумент, защо започват да се обиждат, да използват цветисти прилагателни, епитети..?ми е ясно, не мога да променя това пишейки тук това.и знам отговор няма да намеря тук също.ей живота си бих дал да престанем българите така да се обиждаме по време на спор.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаНе бъркай геополитиката с лихварството. Още от средновековието, са се давали "заеми", защото иначе висчко друго би било сметнато за вмешателство. Путин е заложил много пари и на черно и на чарвено, но печалбата няма да е финансова. Ако Лукашенко се задържи - мнго добре за Путин! Ако ликашенко не се задържи - пак добре - огромен дълг към Русия, някоя скалъпена гражданска и нова Украйна.
24
10
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Ти сега ме пращаш при разни бушмени, колонии, па бивши колонии и на база тяхното ниво да намразя запада ли? Ти нещо?!?! Ако не ти харесва, че сме колония можеш да се оплакваш на Бойко, на БСП, да ходиш на протести и тн., но да ме убеждаваш че диктатура е по-добре, трудно. Тия мохабети на по 3 бири зад блока аре нема нужда. Аз познати и приятели избягали към държава с диктатор нямам, или да търсят образование там също не познавам.
23
10
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Путин е отпуснал заем на Беларус на четири очи с Лукашенко. Вероятно Лукашенко ще се опита да "купи" протестиращите с бързо повишаване стандарта на живота и това по всяка вероятност е последната възможност на Лукашенко да се справи със ситуацията. Ако тя не проработи - той ще трябва да си ходи определено...Уловка е, че този заем ще се изплаща вероятно от следващия мандат на управление...На 4 очи не се обсъждат заеми толкова дълго време! Вероятно са били обсъдени възможностите..
22
4
 
14
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До анонимен 25, Като си ходил в повечето западни държави, трябваше да отидеш и до техните колонии(бивши), че да видиш там как живеят хората! Толко ли не ви увря главата вече, че основната цел да се свалят "диктатурите" е да се превърне поредната държава със свалена "диктатура" в колония! Справки- България, Украйна, Прибалтийските, че даже и Полша. По времето на Елцин, лека му пръст все пак, Русия също беше колония, тя и сега е пак, ама е със собствен диктатор- общо взето- особен случай.
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С нашите протести и безредици какво става. Протестиращите да не са развили цироза че затихнаха