Как екипът на Алексей Навални успя да открие бутилките с Новичок?

Според тях те доказват, че опозиционерът е бил отровен преди да стигне летището
24 сеп 2020 19:00, Нели Христова
106
Как екипът на Алексей Навални успя да открие бутилките с Новичок?
Снимка: Instagram

Опозиционерът Алексей Навални вече се възстановява от отравянето с нервнопаралитично вещество и вчера бе изписан от болницата в Берлин, в която се лекуваше близо месец. Първоначално всички си мислеха, че опозиционерът се е отровил от чаша чай, която пие на летището в Томск. Но бързата реакция на член на екипа му, убеди германските следователи, че веществото "Новичок" е попаднало в организма на Навални по-рано от това.

Още по темата

Когато първите новини, че Навални е изпаднал в кома се появяват, Мария Певчих осъзнава, че трябва да действа бързо. Тя се втурва обратно към хотелската стая, която той бил освободил същата сутрин.

"Не беше решение, което трябваше да обмисляме - знаехме, че това е единственото нещо, което можем да направим", казва Певчих пред BBC.

Алексей Навални трябвало да се върне в Москва, а в Томск останал екипът му от антикорупционната фондация, за да довърши разследването, по което работели. Мария Певчих ръководи този екип. Те публикуват много подробни доклади, в които се разкрива корупция и злоупотреба с власт на различни нива в руския политическа сцена и бизнес.

"Алексей бе здрав мъж. Ние бяхме с него през последните няколко дни - първо в Новосибирск, после в Томск. Здравите хора не изпадат в кома без причина. Знаехме, че нещо не е наред. И, разбира се, това е Русия. За мой ужас отравянето тук е нещо нормално", споделя Мария. Ако Навални наистина е отровен, Певчих предполага, че ще има следи от това.

Как бяха намерени бутилките?

Един от служителите на хотела отива с тях в стаята, в която Навални е прекарал вечерта. "Първоначално не ни пускаха, за това пазехме вратата - за да сме сигурни, че никой няма да влезе вътре преди нас. Буквално поставихме стол пред вратата и я пазехме на смени", разказва Певчих. Те нямали план какво да правят, но когато все пак влизат в стаята заснемат всичко и по-късно го публикуват в Instagram.

"Влязохме вътре и за щастие имахме здравият разум да носим гумени ръкавици, благодарение на коронавируса постоянно ги носим с нас", казва Мария. Екипът й събира всичко, което Навални може да е докоснал. В клипа се вижда как те прибират в торба различни предмети, включително три пластмасови бутилки от вода. Гласът на служителя на хотела може да бъде чут на заден план: "Ако взимате нещо, ще ви трябва полицейско разрешение, така ми каза директорът на хотела", съобщава той. А един от поддръжниците на Навални отговаря: "За нещастие не може да изпълним това условие."

Мария Певчих и екипът й имат малка надежда, че ще открият нещо. Тя става още по-микроскопична, когато се налага да изнесат събраното от стаята и да го дадат за изследване.

Как доказателствата напускат Русия?

Няма директни полети от Томск до Омск. Самолетът на Навални каца там аварийно. За това Мария и екипът взимат автомобил до Новосибирск, а от там самолет до Омск. Всичко, което са събрали от стаята, е поставено тактично в багажа им за да привлече възможно най-малко внимание. Когато руските власти позволяват Навални да бъде отведен за лечение в Берлин, Мария се качва на самолета заедно с него и семейството му.

"Ако не бяхме взели тези бутилки от хотела в Томск, вече щяха да са изчезнали безследно", казва тя. По думите й, те доказват, че Навални е бил отровен преди да изпие чая на летището в Томск, но самите бутилки не са източник на отровата.

Докато Навални е в кома, експертите в Германия откриват и "недвусмислено доказателство", че той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Този резултат се потвърждава от две независими лаборатории във Франция и в Швеция.

Русия обаче твърди, че когато са му били взети проби в Омск, в тях не е имало нищо съмнително. Въпреки че Русия не отхвърля напълно идеята, че той е бил отровен, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Германия трябва да им предаде информация, "която за съжаление досега ни беше отказана".

Кои въпроси остават без отговор?

Това, което остава неясно, е точният момент, в който Алексей Навални е бил отровен и има ли опасност някой друг също да пострада, както се случи в Солсбъри.

Експертът по биологични оръжия Владимир Углев каза пред BBC, че смята, че отравянето с Новичок на Навални е по-целенасочено от отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. Докато те бяха атакувани с течност, нападението в Томск е различно и следователно по-малко опасно за другите, твърди той.

Според говорителката на Навални следите от Новичок са открити само върху една от бутилките с вода, а не върху други негови вещи.

Германските следователи не са имали достъп до дрехите, с които той е бил облечен в деня, в който се е почувствал зле, а самият Навални апелира тази седмица за връщането им от Русия. Здравните служители казаха за агенция ТАСС, че дрехите са били иззети от руските следователи и вече не е ясно къде се намират.

Засега критикът от Кремъл трябва да остане в Германия, за да завърши рехабилитацията си, но възнамерява да се върне у дома.

"Надявам се един ден да разберем как Алексей е бил отровен“, казва Мария. "Сега нямаме идея. И не зависи от нас да разследваме това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Археологически разкопки ли са правили?
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** фантастичния разказ....Тая ще е с нобелова награда за литература, нищо че и се полага награда "Дарвин"!
84
3
 
13
 
! Отговори
има нещо гнило преди 3 години
цялата история ми се струва съшита с бели конци само за разлайване на кучетата! и как така все новичок виновен!?
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то бива. бива фарс, ама.... хахахаха
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, в Русия няма ли отрова за мишки? Тя май е по-ефективна. От "новичока" май умря само едната котка на Скрипал. Другата я убиха полицаите (сигурно за компания). Умря и една наркоманка уж от същото, ама нищо не беше показано. От тези опозиционери - нито един! Та какво е това "бойно отровно вещество", от което нито един не умира (а тези с бутилките даже и не се разболяват!)? Много интересно! За мислещите с главите си!За другите е ясно - за тях има кой да мисли, а те само припяват!
81
1
 
8
 
! Отговори
иванова преди 3 години
две неща ме смущават: 1. ако е имало нещо съмнително, поради каква причина от хотела са чакали часове след напускането на стаята за да я разчистят2.как така мария казва че самите бутилки не са източник на отровата и те нямат идея как е отровен, но са сигурни че е....и то точно от тези бутилки
80
3
 
10
 
! Отговори
Възрастен преди 3 години
Много е паднало нивото на руските тайни служби от времето на студената война!?Уважаеми драскачи, не уважавам и обичам руската ***, защото съм бил там и съм им сърбал попарата,ама ВИЕ сте много прости бе.Но за елементарни западноевропейци,дето не могат да мислят 5 секунди напред,това е нормално. Ако Кремъл искаше Навални да умре,той щеше да изчезне и никой нямаше да намери и косъм от него.А не да го пускат миличкия, да се лекува в чужбина.Никак не ми харесва да ме имат за ***.!!!
79
1
 
1
 
! Отговори
Fakt преди 3 години
Teq ot zapad sa krygli ediote i osven da kradat,lyjat bezogledno i da ubivat te drugo ne znaqt celiqt svqt gi pomrazi
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аджаба, в Русия само опозиционерите се разболяват и умират... Колко сте големи, а колко сте неуки... Всички боледуват и всички умират. навсякъде. Само в Русия, обаче, като умре опозиционер, цялата евроатлантическа *** объркана българска п а пл а ч *** на умряло. Що така бе, укропитеченца? Що не ви достига акъла да се сетите, че на 10 опозиционера умират към 15 000 не опозиционера? Да не би щото сте неуки по наследство, а от това няма отърване... Неуки до живот ;))) Ай КЮ под 50 ;)))
77
2
 
17
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Русия и Китай спряха грабежа на Запада над целия свят. 5 века Западът е убивал, крадял, развращавал и лъгал света. Змията хапе най-силно, когато умира, Западът върви надолу, хората искат свобода от западното робство.
76
11
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Пълни глупостиДа глупост е. И убийството на Немцов е глупост, на Анна Политковска също е глупост , на други над 300 души също. По една случайност всички те са опозиционери. И за всичко са виновни "краварите". Путин е чиста вода ненапита.
75
0
 
6
 
! Отговори
Az vidqx преди 3 години
Nosexa go v dve tendjeri i edno cukalo
74
2
 
25
 
! Отговори
Пълни глупости преди 3 години
Една от най - великите тайни служби решила да трови мършата ама била толкова ***, чеоставила шишето в стаята да се размотава с часове. Пък дрехите му сигурно с телепортация натровили. Или мършата ходи с по няколко чифта еднакви дрехи и обувки та на снимките преди и след е еднакво облечен и обут
73
2
 
21
 
! Отговори
бутилките с Новичок? преди 3 години
верно !?кви бутилки бяха - 2 литрови ?а варели с Новичок не намерихте ли ?тоя скерозирал евреин Сорос цъвсем е изглупял щом ви е зръчал такива глупостинаистина ли си мислите че на някой му пука за мошенника Навални ?
72
3
 
35
 
! Отговори
wild horse преди 3 години
Стига глупости! .Дистанцията от Томск до Омск е 900 км,т.е 1ч 30 мин летене,явяване на летището- 2 часа, кацане,линейка и първи диагнози в болницата,поне още 1 чса. Това са минимум 5 часа.Стаята отдавна е почистена от камериерка.Толкова бездарно скалъпено е всичко,че е обидно към всеки средно интелигентен човек....
71
4
 
39
 
! Отговори
Лелеее, тези преди 3 години
се оляха вече! Скрипалите ги отровиха само с намазване на дръжките на вратите, тези цели бутилки открили!? Русия има Новичок в жп цистерни, защо им е да си правят ракети, малко дронове да пръснат над краварите и готово, онези ще се ос.ерат от страх! Вкичко е съшито с бели конци, запада съвсем се изложи!
70
4
 
28
 
! Отговори
Преувеличават преди 3 години
Един най- обикновен хотелски дезинфектант може да предизвика отравяне или силна алергична реакция, достигаща до шокова криза.
69
1
 
35
 
! Отговори
Лъжат та мажат преди 3 години
- Ако така лесно могат да излекуват някой отровен с Новичок - Защо тогава се плашат чак толкова много от това вещество? Военни специалисти, навремето разработили Новичок, твърдят, че от отравяне с Новичок спасение просто няма.
68
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нито едно доказателство.И това го знаят всички, но Русия им е виновна за всичко, защото така са рвшили.Но истината ще излезе на яве, а лъжата ще лъсне.
67
3
 
27
 
! Отговори
Пиле в кълчища преди 3 години
Значи, Путин трови Навални а после разрешава полет до Германия за да се излекува .А След като опасноста за живота на Навалния преминава , отново го кани да си дойде в РусияМного странно бойно отровно вещество. Засяга САМО ЕДИН, другите дето са се шматкали в стаята му ,нищо им няма ... и ако по бутилката е имало САМО следи от новичок ТО КЪДЕ Е ФАЛКОНА С НОВИЧОК и КОЙ Е ОТРОВИЛ НАВАЛНИ АКО ТОВА Е СТАНАЛО В ХОТЕЛА където е бил САМ,приготвял си е багажа и САМО ХОРА ОТ ЕКИПА МУ са го посещавал ?