Какви са отношенията София-Москва след шпионския скандал?

Това е трети скандал, припомня експерт
25 сеп 2020 10:28, Петя Славова
226

Модернизацията на българската армия отново се оказва в основата на нов епизод от напрежението по линията София-Москва. Двама руски дипломати бяха помолени да напуснат страната ни, защото контраразузнаването и прокуратурата имат данни, че са проучвали чрез българи с достъп до секретна информация какво предприемаме в отбраната си.
Още по темата

"Търговско-икономическите отношения не са чак толкова зависими от дейността на двама дипломати. Когато се вдига толкова шум, едва ли ефектът е защита на националната сигурност. Ефектът е повече публичен", каза за "България сутрин" журналистът, който е дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, Валери Тодоров.

Той добави, че това е трети такъв скандал, което създава усещане към вътрешнополитическа мотивация.

"Не може да се стигне до прекъсване на дипломатичните отношения. Когато има пробив в националната сигурност и изтече стратегическа информация и в това са замесени дипломати, най-естественото нещо е да бъде поискано тяхното отзоваване. В такива случаи почти задължително е реципрочно изгонване на български дипломати", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

По думите му се вписваме в общата конфронтационна среда, като конфронтацията ескалира, но като че ли е полезна и за двете страни и служи за вътрешна консолидация на Русия. Според него ако някои български граждани са издали тайна, досега имената им щели да бъдат известни. "Едва ли хора с експертни знания са обект на интерес само от руското разузнаване. Част от националната сигурност е информационната сигурност. Рангът на тези разузнавачи е пресилен - единият е работил от 1 година, а другият от 4 години. Такъв тип случки се решават "на тъмно", рядко им се дава публичен ефект", акцентира журналистът Валери Тодоров.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че България трябва да блокира процеса на преговори за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Има ли право България да заема толкова твърда позиция?

"България може да изисква спазването на договора за добросъседство. С подобни изявления постигаме това, което македонизмът не може да постигне за десетилетия. Това трябва да се решава по пътя на диалога, ние държим в ръката си ключ, а го използваме като тирбушон, комисията не може да прави инвертаризация на историческите личности", категоричен бе директорът на Института за икономика и международни отношения.

Валери Тодоров посочи, че имаме две цели в отношенията със Северна Македония - да се спрем на понятието общо минало и да разтълкуваме понятието общо бъдеще. "Не бива да реагираме на крайни изявления от македонисти. Може би Северна Македония трябва да бъде притискана да се приближава с по-смели крачки към признанието на историята", заключи Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де факто България се управлява от руски агенти.ЕС и НАТО са само камуфлаж е и за някоя пара като изпадне.
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До INSIDERТурските агенти са нищо в сравнение с количеството руски агенти. Президент-агент, БСП-руска партия, ДПС- създадена от Ахмед Дохан (агент на ДС), ГЕРБ- създадена от комунисти и криминални контингенти от измисления преход. Службите - само агенти, институциите - само агенти. Олигархията - близка до Русия. България е губерния.
160
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До wild horseдругарю, матушкатa ти не е единствената страна, която има газ. За сведение виж Гърция откъде ще внася. Или те са по-глупави?
159
3
 
2
 
! Отговори
wild horse преди 3 години
Видяла жабата,че подковават коня.... Когато започнат да ръждясват прехвалените тръби на Балкански поток,ще хукнат пак да козируват и да се молят. Иска ми се да видя американския газ,азерския и прочие измишльотини. Тъпометърът пак удари върха....
158
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захари Стоянов пише: "страшно нещо било московлъка".. О, Захари... Какво ли щеше да напишеш ако беше видял какво причиниха на България след 1944г. руските монголoиди.
157
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-далеч от БСП-Русия, толкова по-добре. Русия нищо друго не може да ни предложи освен олигархичен деспотизъм, бедност, скoтщина, морален опадък и омраза към всичко и всички. България е в ЕС, но силната пета колона не дава шанс да си стъпим на краката. Русия ни ограбва члез корупционните си мрежи в България. Русия е империя на злото, която задушава всякакъв пoрив за свобода и развитие.
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България бъка от руски агенти включително много български политици са такива.
155
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модернизацията на "българската армия" отново се оказва в основата на нов епизод от напрежението по линията София-Москва.ХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХХХАХАХХАХАХАХАААААААААААААА..........................
154
8
 
6
 
! Отговори
kireza преди 3 години
Само педекюри като нашите могат да изпълняват заповедите на Сатанинските Антихристки Щати...Всичко е лъжа...числеността на 2 дивизии не могат да се наричат армия...какви секретни данни може да имат тези дивизии....аааа сетих се,как пикаят и *** мъжете и жените в батальоните си....Армейско подразделение е с численост 50 хиляди,дивизия 12 хил.,а в мирно време войската е около 120 хиляди...По добре е войската да се командва от МВР,то у нас е около 70 хиляди,а войската ни е 24 хиляди
153
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ е тумора на човечеството и трябва да се отстранят оперативно, после лъчетерапия и накрая химиотерапия. Накрая ще им четем надгробно слово.
152
2
 
9
 
! Отговори
Дедовия преди 3 години
А бе имам един въпрс към *** ***. Колко дипломата изгони и какви санкции предприе Германия спрямо ФАЩ когато заловиха сумати подслушвателни устройства, дори в жилището на Меркел. Единственото което си спомням е хленчене от страна на бабетката. Та осветлеле "всезнайковци" какво направи Германия.
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 190ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАААААААААААААА........................
150
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо съ утварът сороскитеЖендъри *** ш ви съ стъжни ми съ струва близку време
149
16
 
9
 
! Отговори
77 преди 3 години
До Истината Ако не бяха краварите през 2та световна война, *** щеше да пасе крави в някоя немска ферма около Байкал !?
148
16
 
17
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Гледам,че разни р,уб,лофили ги притеснявало това,че успоредно с българското се вее знамето на ЕС?!Ами като не ви харесва,понеже не сте българи,а сте руски поклонници,що не си биете дузпата на североисток и по цял ден ще ви се вее любимия червен байрак,няма да се дразните и няма да въздишате като вдовица,знаете за какво!!Гледам,че за разлика от небългарите, руснаците,които се заселват по черноморието фиткат от радост,че са си купили жилище в страна от ЕС!Те май са по българи от русоблизите,***
147
7
 
9
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Няма по *** дипломация от нашата по отношение на Русия
146
0
 
14
 
! Отговори
пак ли преди 3 години
Укропия на балканите, никой не уважава подлизурковците.
145
15
 
13
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Голямо плюене по армията ни,слаба била,никаква била?!Като е така,защо нададоха вой до небето за евенуално 16 те Ф16.За какво ни били,какво ще направим с тях ту срещу този,ту срещу онзи?!Нищо не казват,че турците имат минимум 400 самолета?Руснаците пък само в черно море имат сигурно 1000?!Ама на нас за какво ний армия,за какво ни са самолети? Ще обидим братюхите?!Те са наточили 1000 касапски ножа,ама на нас и един кухненски ни е много!Ореваха света за 3те американски танка,небългарите,***!
144
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А другитеНискочели от пасольството кагда?
143
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно ако не са новините няма дори да се сетя че Русия съществува... до толкова ме касае мен и живота ми.