Лавров: Западът маскира грозните си планове за Западните Балкани

Русия играе важна роля в постконфликтното регулиране
28 окт 2020 16:28, Елка Василева
138
Лавров: Западът маскира грозните си планове за Западните Балкани
Снимка: архив, БГНЕС

Обвинявайки Москва в някакво пагубно влияние на Западните Балкани, западните държави просто маскират собствените си грозни планове в този регион, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник "Глас Сръбске", съобщава агенция ТАСС.

"Нашите многопрофилни връзки с всички държави от региона се развиват абсолютно прозрачно, в пълно съответствие с международното право", заяви Лавров и допълни, че Русия продължава да играе важна роля в сферата на "постконфликтното регулиране".

Лавров призна, че на някои очевидно това не се харесва, защото "се явява пречка на пътя за реализация на егоистичните интереси на редица международни играчи", които желаят да превърнат и тази част на Европа в арена на геополитическо противопоставяне. "Оттук и спекулациите за пагубно влияние. Налице са не само несръчни опити за очерняне на политиката на Русия на Балканите, но и опити да се замаскират собствените грозни замисли", посочи Лавров.

Русия вижда региона на Западните Балкани в бъдеще като територия на сигурността, стабилността и сътрудничеството, посочва още в интервюто за "Глас Сръбске" руският първи дипломат, цитиран от БТА.

Сергей Лавров отбеляза, че Западните Балкани са уникални от гледна точка на своето геополитическо разположение, исторически и културни особености.

Още по темата

Той посочи, че Русия винаги е готова да окаже съдействие на всяка конструктивна инициатива, насочена към укрепване на мира и стабилността в региона. Просперитетът на всички държави и народи в региона е възможен само по пътя на диалога при взаимно уважение на основата на международното право, отбеляза Лавров.

Според руския външен министър правилата на Дейтънското споразумение, сложило край на войната, показват своята функционалност в развитието на отношенията между Босна и Херцеговина и Русия и трябва да се спазват, а не да се правят опити да се разрушат.

Лавров напомни, че между двете страни се поддържа политически диалог на високо равнище и се оказва взаимна подкрепа на много нива. "Русия и Босна и Херцеговина се придържат към едни и същи или много близки позиции по ключови международни въпроси, включително за недопустимостта на преразглеждане на общопризнатите резултати от Втората световна война. Русия доставя на Босна и Херцеговина газ, а най-големи икономически оператори - "Зарубежнефт", "Газпром" и "Сбербанк", осигуряват в Босна не само стотици работни места, но и многомилионни бюджетни и данъчни приходи, отбеляза Лавров.

Според него обаче институцията на върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина е механизъм, който е изчерпал вече функциите си. Русия не вижда в тази институция никаква практическа необходимост, каза Лавров и припомни, че още през 2006 г. е било взето принципно решение за закриване на тази институция.

Осъществяването обаче на това решение постоянно се отлага под най-различни предлози, отбеляза той. Според Лавров има и "нещо унизително" в наличието на външно "наблюдение" над суверенна Босна и Херцеговина, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН и председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

В интервюто за "Глас Сръбске" руският външен министър предупреди, че нарушаването на заложените в Дейтънското споразумение фундаментални постулати означава подкопаване на основите на държавността на Босна и Херцеговина. "Каквито и да било изменения имат място само в резултат на равноправна договореност между трите държавотворни народа в съответствие с предписаната процедура", каза Лавров.

Руският външен министър трябваше да посети Босна и Херцеговина вчера, но визитата бе отложена. Лавров се постави в самоизолация заради контакт със заразен с коронавируса. Планираните му посещения и срещи бяха отложени за по-късни дати, обяви вчера пресслужбата на министерството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
3
 
! Отговори
Нормален преди 3 години
Докато този очилат кон дрънка празни приказки виждаме как Русия въоръжава Сърбия и България пречи на Македоноя за членство в ЕС.За толкова глупави ли ни мислят тез политици?Ясно е, че се подготвя притеглвне на Македония към Сърбия и Русия.
122
4
 
4
 
! Отговори
Стайков преди 3 години
Мислите на изгонените от Сибир шопчета. Не Русите ви изтониха от Сибир, а куманите байновци. Те ви разселиха в Софийското поле по желание на Ромеите. Русия прави една кярдинална стратегическа грешка. Облагодетелствува Сърбия, не съобразявайки се, че България е много по стратегическа точка в Балканите. Затова сега, Черно море е наситено от НАТО. И сега го правят.
121
3
 
10
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Вместо да гледат към Балканите водкаджиите да гледат как ще се оправят със Султана за Нагорни Карабах ! Май май си вкараха таралежа в гащите с тая дружба...накрая ще има с техните камъни /въоръжението което му продадоха /по техната глава !
120
4
 
21
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Хахаха!Миролюбивата руска политика на Балканите?!Затова ли още Г.С.Раковски написа книгата "Пагубната за българите руска политика"? Но Раковски е нямало как да знае за тайното споразумение от Райхщад между Русия и Австроунгария, подписано предди Русия да нападне Турция, да не се създава голяма българска държава след войната, а да се разпарчетоса според имперските им интереси.Какво ли щеше да напише тогава този велик българин за руската политика?Русия от векове има същата антибългарска политика.
119
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото разчитат на сърби като Слободан Милошевич, Ратко Младич и Желко Ражнатович (Дано горят ВЕЧНО в Ада!) да им купуват оръжието, нефта и да дестабилизират целия регион, та дано СРАЧА в Рашка да е по-поносим.
118
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо московските робовладелци постоянно си врат носа на Балканите?
117
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще посъветвам господин Лавров да насочи всичките си дипломатически умения за които вече изпитвам сериозни съмнения към Беларус, Украйна, Армения, Азербайджан и Киргистан където ври и кипи и текат военни действия. Вместо да погледне в задния си двор този господин се занимава със Западните Балкани които са на хиляди километри от Москва.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, но Турция не е в ЕС, няма Евроатлантическата ориентация и НИКОГА няма да е европейска държава.
115
1
 
7
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Започна психотронната война.
114
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин и хубостникът от снимката подпалиха пожари по всички граници на Русия а сега викат дръжте подпалвача от Запад. Скоро Путин и Лавров ще изхвърчат с 27 маха от Кремъл.
113
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБрей и какви сложни прозрения те доведоха до това. Турция и Гърция като от над 50 години са в НАТО да не би да са в дружески отношения. 71-ва гдина се биха за Кипър, а и днес нещата не са много спокойни.
112
1
 
9
 
! Отговори
До 119: преди 3 години
Простотията е като пръднята. Веднага си проличава.
111
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Западните Балкани се присъединят към ЕС и НАТО, вероятността за конфликти между отделните страни ще намалее значително. Освен това, в региона ще господства Евроатлантическата ориентация. А това елиминира вероятността от продажба на руско оръжие, провеждането на антиевропейски руски проекти и ловене на риба в мътна вода.Да, определено е "угрожающо" за Русия. Не разбраха руснаците, че влияние се печели с бачкане, не с лъжи и инсинуации.
110
6
 
5
 
! Отговори
До 118 преди 3 години
А така да очакваш нещо твърдо да ти анексира задните полукълба ?
109
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже "анексирането на Крим" и настоящото подновяване на конфликта в Нагорни Карабах са красиви планове. :))) Чакам демократично нахлуване в Беларус и нов локален конфликт в Чечня. През това време и изостряне на противостоянето между Сърбия и косоварите. :)))
108
4
 
15
 
! Отговори
Лавровски преди 3 години
Русия играе важна роля в конфликтното регулиране !
107
23
 
24
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Лавров, нищо по-грозно няма от плановете на Русия да овладее Западните Балкани !!! С тези комунистически лозунги и манипулации само разкриваш пъклената роля на Русия за разрушаване на всичко свястно в света ! Русия е цирея на нашия свят !
106
19
 
14
 
! Отговори
До анонимен 107 преди 3 години
Разбира се, Русия няма работа на Балканите! Обаче Западът, Полша и пионките им в Прибалтика имат работа в Беларус, Русия и Украйна, нали?
105
3
 
1
 
! Отговори
част на тоя!? преди 3 години
До Анонимен 96И до като го пишеше подмокри ли се!?
104
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги Блатная се изписва "благодетелка" докато горката държава не осъзнае как е обхваната от пипалата на руския комунистически октопод.