Светът реагира остро на задържането на Навални в Москва

Захарова към чуждите лидери: Да спазват международното право
18 яну 2021 08:33, Елка Василева
134
Светът реагира остро на задържането на Навални в Москва
Снимка: БГНЕС

САЩ твърдо осъждат арестуването на руския опозиционер Алексей Навални при завръщането му в Русия няколко месеца след предполагаемото му отравяне. Това се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео, предаде Франс прес.

В съобщението се изразява голямо безпокойство от ареста на Навални и се казва, че задържането му е последният от серията опити Навални и други опозиционни фигури и независими гласове, критикуващи властите, да бъдат заглушени.

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо призова за незабавното освобождаване на Навални, като определи задържането му при пристигането му в Русия за "много сериозен въпрос, който поражда безпокойство". Ди Майо изрази увереност, че правата на Навални ще бъдат зачитани.

Новият канадски външен министър Марк Гарно пък каза, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при пристигането му в Москва и смята това за неприемливо. Министърът каза, че Канада ще продължи да иска обяснения във връзка с отравянето на Навални, предаде Франс прес.

Още по темата

Преди това реакции на задържането имаше от страна на Франция, балтийските страни, Чехия, Словакия, Полша, Австрия, както и от екипа на Джо Байдън и от ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter, че задържането на Навални е “неприемливо”, докато френското външно министерство заяви, че арестът е предизвикал “много силна загриженост”.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се обърна във Facebook към чуждестранните лидери, като им препоръча „да спазват международното право” и “да се справят с проблемите в собствените си страни”.

44-годишният Навални е бил арестуван от униформени полицаи при паспортния контрол. Той прегърна съпругата си Юлия, която пътуваше с него и беше отведена, а по-късно източници казаха пред АФП, че Навални е държан в полицейския участък близо до летището.

“Алексей беше задържан, без да бъде обяснена причината”, заяви адвокатът на Навални Олга Михайлова пред АФП на летището, заявявайки, че й е отказано правото да го придружава. “Всичко, което се случва сега, е в противоречие със закона.”

Преди завръщането на Навални руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че планира да го задържи при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна. В съобщението се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати “мерки за първоначално издирване”, а на 29 декември осъденият Навални е включен в “списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му”.

Навални е бил официално предупреден за „възможността за отмяна на условната присъда и замяната й с ефективна“, въпреки това от август до декември „осъденият не се е появил за регистрация“, посочва службата.

Навални има две условни присъди: по пет години по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли.

В разговор с журналисти на московското летище Шереметиево преди задържането му Навални каза, че не се страхува да бъде арестуван. “Не се страхувам … защото знам, че съм прав, знам, че наказателните дела срещу мен са изфабрикувани”, заяви той, заставайки пред снимка на Кремъл в терминала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът има толкова проблеми да решава - Ковид, да опази Байдън (огрома армия го пазеше...), че само им е до Навални...А той е никой!
97
0
 
4
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Кучето си лае, кервана си върви. Тази скалъпена история, стана жалка вече. Ако руснаците искаха да оровят Навални, сега щяха да му правят панахида, а не арест. Жалките опити на Запада и Сащ да компрометират Русия са наистина достойни за съжаление. По техните дела се оказа, че този Новичок се оказа най-безполезното бойно отровно вещество на света. Един артист не може да отрови, камо ли нещо друго. Айде стига вече ни занимавайте с глупости...
96
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
сащ да помилват асандж и другия в русия защо само навални им е в устатаникои не се вълнува от този субект имаме си достатъчно проблеми с оцеляванетода се занимаваме с далечни за нас теми
95
0
 
3
 
! Отговори
79518 преди 3 години
Москва предварително обяви, че при завръщането в Русия, ще бъде задържан по силата на закона заради условна присъда, чиито правила той не е спазил. Светът знаеше това, но никой не му предложи подслон, а властите на Германия го натовариха на самолета. Защо светът прояви такава студена и пресметналива жестокост към Навални? Защото този свят не се вълнува от човека Алексей Навални, а от поводите да критикува Русия. Да, ама е много хлабава тази схема.
94
0
 
4
 
! Отговори
Некой преди 3 години
На светът не му дреме за задържането на Навални в Москва , но Аз трябва да напиша някоя и друга лъкардия. с уважение Е. Василева
93
0
 
5
 
! Отговори
Анализирай това преди 3 години
До псевдо Българин"Богатите държави са демократични." И държат богатството си на стотици години ограбване или заробване на по-слабите страни. В резултат на което се получават бедните страни. Заможния живот подържат с манипулацията за демокрация - привидна причина за санкции и войни на дръзналите да променят статуквото.Наистина ама много е просто.
92
9
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Богатите държави са демократични. Богата е държава, която произвежда много и голяма част от населението й, поне над 50% живеят заможен живот, а 30% нормален. Русия и Китай все още са бедни, а България е ***. Бедняците в нея харесват тези, които се зъбят на богатите. Вековната злоба на роба. Много е просто.
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не "предполагаемо" отравяне, а измислено и НЕдоказано!Немските 'материали' по случая се оказват интервю с Навални - което е далеч от научно доказателство.Демег - пак смях в залата на западния тетър на ъпсурда.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринТи си НЕ предполагаем българин, а доказано подставен член на фонада на Сорос - тоест ***!
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдът в Химки постанови задържане на Навални под арест за 30 дни (до 15 февруари) до решаването на въпроса за замяна на условната му присъда по делото Ив Роше.
88
9
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Не "предполагаемо" отравяне, а доказано!
87
1
 
6
 
! Отговори
Режисирано. преди 3 години
Грим, Камери!Навални се задържа- 7 дубъл!Екшън!:):)
86
1
 
8
 
! Отговори
Дирижирано преди 3 години
американофилите са стоили да чуруликат - колко смешно!
85
2
 
9
 
! Отговори
краят на запада преди 3 години
Не знам за Путин но Запада се показа се като двуличен лъжеплетец, некадърн стратег и лъжец. историята стана прекалено измислена за да се прикрие кадо политическа драма.
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На коя кремльовска башня будет повешен Кровавъьй Карлик!? Аз залагам на Стрелецкая...
83
14
 
4
 
! Отговори
краят на путин преди 3 години
Вярвате или не ,но със опитда да отрови Навални , путин постави началото на края си.показа се като страхливец , некадърник и лъжец. историята стана прекалено голяма за да се скрие.руснаците ако не друго са горди хора и няма да го търпят още дълго малкият от кремъл.
82
11
 
3
 
! Отговори
колко ниско? преди 3 години
колко ниско трябват да паднат тия дето се кланят на джуджин-путин?доста е дребничък , бая трябва да се наведат тукашните руски ***.
81
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вярвате или не - върнахме се в средновековието - вече нямаш право да пътуваш, където искаш и нямаш право да казваш каквото искаш. Неудобните биват тровени, ликвидирани и хвърляни по затворите, за да може елита да краде и безчинства на воля.
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спукана му е работата на Кървавия Пигмей....
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КАК РЕАГИРА БЪЛГРИЯ!? КЪДЕ Е ПОЗИЦИЯТА НА ЗАХАРИНКА КАЛИНКОВА И НА БИБИ КЮЛЧЕТО......