Рекорд! Русия арестува близо 3500 души на протестите за Навални

От Владивосток до Москва - протести имаше в 70 града в страната
Обновена: 24 яну 2021 11:12 | 24 яну 2021 07:00,
405
Рекорд! Русия арестува близо 3500 души на протестите за Навални
Снимка: БГНЕС

Според неправителствената организация ОВД-ИНФО има над 3450 арестувани след многохилядните протести в Русия. Според тях такива масови арести са категоричен рекорд, съобщава БНТ.

Вчера в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални излязоха в близо 70 града в страната - от Владивосток до Москва. Властите ги обявиха предварително за незаконни.

Още по темата

Сред арестуваните бе и съпругата на Навални. Юлия Навална беше освободена, без да й бъде съставен протокол, каза източник от полицията. Тя беше арестувана за участие в незаконна масова демонстрация на Пушкинския площад в центъра на руската столица.

САЩ осъдиха използваните от руските власти "брутални методи" срещу десетки хиляди участници в протеста в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"САЩ осъждат твърдо използването на брутални методи срещу протестиращи и журналисти този уикенд в градове из цяла Русия", се казва в изявление на новия говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Навални беше задържан на летището, след като се завърна в родината си след лечение в Германия, където се лекува от отравяне с Новичок. Очаква го съдебно дело, което може да го остави в затвора за 3,5 години.

Не за първи път в Русия някои протести започнаха с нападения на полицията срещу демонстрантите. В Далечния изток най-многобройна беше акцията във Владивосток. Хората не се разколебаха да излязат, въпреки че термометрите показваха минус 14 градуса.

Най-многоброен беше протестът в центъра на Москва, където издигнаха лозунги "Свобода за Навални", "Аз не се боя" и "Не на диктатурата".

Агенция "Ройтерс" е преброила 40 000 участници и отбеляза, че властите съобщават за 4000. Още преди началото са задължани стотина души. Около Пушкинския площад са издигнати заграждения.

За да затруднят отразяването мобилните връзки са спрени. Излъчването на независимата телевизия "Дъжд" прекъсна, след като полицията изключи електричеството.

Руски медии съобщават за жесток побой над техни репортери. Пострадали са и много граждани.

"Не бива да се страхувате. Виждаме тази полиция - това означава, че хората в Кремъл се страхуват от народния гняв. Много се радвам, че излиза толкова голямо количество хора в цялата страна, във всички кътчета на родината ни", каза опозиционната активистка Любов Собол.

Докато полицаите и ОМОН-овците използваха палки, демонстрантите изразяваха гнева си с подръчни средства.

Събитията показват, че 10 години след сблъсъците на Блатния площад в Москва, Навални все още може да събира масови митинги, коментира Би Би Си. Забраната на властите и жестокостта на полицията вече не спира хората. Обявени са и нови протести за следващия уикенд.

Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана. Това написа в профила си в Туитър Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира казуса със задържането на руския опозиционен лидер:

“Това е вътрешен проблем на Русия. На г-н Навални трябва да се гарантират правата и честен съдебен процес. От там нататък зависи от съдебната система в Русия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от агенция Reuters се оказаха по-големи факири от Боце от Банкя, а БГ медиите им пригласят. Вечерта в деня на протестите медиите посочиха 1019 протестиращи67312 в Москва. Сутринта публикуваха за 2000 арестувани (при 1019 протестирали), а Ройтерс "избиха рибата" с цели 40k! Мисля, че журналистите и политиците много добре знаят, че Навални оттук нататък бял ден няма да види и че ще завърши като използван от ЕС и по-малко от САЩ "***", който след 1-2 месеци ще бъде изхвърлен на ***.
280
1
 
0
 
! Отговори
До 310 преди 3 години
Не разбрах какво точно и на кого са наредили САЩ, и откъде го знаеш това нещо ! Би ли бил така добър да обясниш ?
279
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да пресметнем колко голям е бил митингът в Моосква и колко малък - този в София в края на лятото. В 12- милионна Москва 1019 протестиращи, т.е. 1 човек на 12 хил. московчани протестира. В София в първите дни на протеста протестиращите бяха 2000-4000 души. При почти 2-милионата столица това прави 1 протестиращ на 500 души при 4хи.протестиращи, сответно 1 : 1000 при 2000 протестиращи. Баце, оказва се, че в София протестът е бил по-многолюден от Москва. Баце, ти защо не напусна "Дондуков"1?
278
1
 
3
 
! Отговори
до 304 преди 3 години
А защо сащ ще казват на която и да е страна да пуснат някой,който има повдигнато обвинение(все още не е осъден),защото ние имаме много с повдигнати обвинения,седят по арестите няколко месеца и след това се принуждават да ги пуснат,защото доказателствата няма да издържат в съда. Та питам аз, кои са тези сащ да нареждат кого да пуснат и кого да арестуват? Пиатм за непросветените като мен...
277
1
 
5
 
! Отговори
ДДД преди 3 години
айде затваряйте си човките демйократи и евроджендери. Видяхме ви евроатлантическите ценности.
276
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Никъде никлоя власт по света не обича демонстрантите !!!В сащ, ако са бели, ги убиват, ако се черни, ги оставят да безчимстват .В Русиядействат твърдо според сащ вианги недемократично.Вижа, ние сме "приятели" на сащ и нашата власт демократична ..Както е казано отдавана - "интересът калти феса" !!!Принципно и Путин и ердоган и наш бойко упрвавляват недемократично и тиранично, ако първите двама се грижат и за народа, нашият се грижи само за шкафчетата си !!!
275
0
 
1
 
! Отговори
Цуцур преди 3 години
Аларе компаре аларе ооо. Санкции срещу САЩ и ЕС.
274
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До САЩ кога"Видяхме ..."Видели сте мечтата за блато, опят?
273
3
 
6
 
! Отговори
САЩ кога преди 3 години
ще се потресат най-после от полицейското насилие над демонстрантите в Българияили кога иде реч за наколенкаджията от Банкя, дето снася по 2 милиарда на година, тогава всичко е наредвидяхе я демокрацията в САЩ - изкараха 25 000 армия срещу протестиращите във Вашингтон
272
6
 
7
 
! Отговори
До 301 преди 3 години
За какво точно Навални заслужава Народен съд ? Обясни на нас непросветените !
271
2
 
2
 
! Отговори
Другарят преди 3 години
Путин да ги затваря в новия дворец !
270
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ ЗНАЯ ДАЛИ ИМАМЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА ОТ 1944г.ДО СЕГА,НО СЪС СИГУРНОСТ ИМАМЕ "НЕЧОВЕШКИ ПРАВА"!СЪЩО,КАКТО И"КРИВОСЪДИЕ",ВМЕСТО ПРАВОСЪДИЕ!ОБСЛУЖВАНИ СМЕ ОТ ОСОБЕНО СБЪРКАНИ РЪКОВОДИТЕЛИ,ЗАЩОТО АТЕИЗМЪТ И СЕКТАНТСТВОТО"НЕ ПРОЩАВАТ"!ТОВА СА ЧОВЕЦИ-ПРОДУКТ НА АТЕИСТИЧНО-СЕКТАНТСКА СИСТЕМА,КОЯТО ЯВНО ВСЕ ОЩЕ НЕ ИЗПУСКА ОТ ПИПАЛАТА СИ СВОИТЕ"ВЪЗПИТАНИЦИ"!СЪЖАЛЯВАМ,НО ТОЧНО ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС!ТА НА БОГ ОБРЪЩА ЛИ СЕ ГРЪБ?А ПОСЛЕ НАКЪДЕ,ТАКА СЛЕПИ? КЪМ МАРС,КОСМИЧЕСКИТЕ АРМИИ...ЩО ХАРЧОВЕ ЗА ТОВА БЕЗУМИЕ!
269
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от мухата пак направиха слон това за русия писахте ами арестите в сащ полицияа среляха с газ н е интересно,интересното че това гго пише за русия за навални които заслужава народн съд
268
5
 
4
 
! Отговори
факт преди 3 години
Путин на руски значи пътник...
267
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3500 арестувани. Социалистите няма да могат да ни измамят че митингите са били малобройни.
266
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Сега остана Байдън да уволни Путин. Към него има доста забележки и договорът му вероятно няма да бъде подновен.
265
7
 
13
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
а нещо за арестуваните пред белия дом в кравария ????
264
6
 
11
 
! Отговори
Рада преди 3 години
Брей .Вие направихте Навални император на Америка Европа Азия Вкулт го издигнахте Защо не коментирате арестуваните републиканци в Америка и 1500 те арестувани инакомислещи в Турция Б. не се прави на голям политик Вече като чуя думата Демокрация особено от амер.и бълг. политици ми се по ща.
263
3
 
12
 
! Отговори
СССР преди 3 години
*** събудете се!!Ако не беше победоносната Червена Армия да смаже Фашистите, сега всички щяхте да говорите немски, да карате Мерцедес и Порше, да ползвате уреди Бош, Сименс AEG, да носите дрехи Хуго Бос, Адидас Пума..Бъдете благодарни на Руския народ, че с цената на милони жертви ви спаси от това!!
262
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КАК ГИ НАЛАГАХА С ПАЛКИТЕ КЕФФФФФФФФФФФФ :DЩОМ ВИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗАСЛУЖАВАШ НАПЪЛНО ДА ТИ БЪДЕ СТРОШЕНА ГЛАВАТА!!!