Западът продължава остро да осъжда казуса с Алексей Навални в Русия

Лидерите искат нови санкции срещу Путин
24 яну 2021 22:15, Нели Христова
120
Западът продължава остро да осъжда казуса с Алексей Навални в Русия
Снимка: БГНЕС

Западът продължава с острите си оценки около казуса с Алексей Навални в Русия.

Председателят на групата на Европейската народна партия Мандфер Фебер призова Евросъюза да накаже руския президент Владимир Путин с финансови санкции за ареста на опозиционера Алексей Навални.

Френската дипломация определи масовите арести в цяла Русия на привърженици на Навални като "авторитарно отклонение" и "непоносимо" посегателство срещу правовата държава.

Близо 3 500 арестувани в цяла Русия, 1360 в Москва и над 500 в Санкт Петербург - такива са данните на неправителствена организация след опитите на руските власти да осуетят националните прояви в подкрепа на Навални.

Десетки хиляди в стотина градове от Москва до Владивосток поискаха свобода за опозиционния лидер - отявлен критик на Кремъл и борец срещу корупцията във властта.

"Тези колективни и превантивни арести на демонстранти, които поставят под въпрос върховенството на закона, са недопустими. Намирам успеха на демонстрациите по цялата територия на Русия за впечатляващ", каза министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан.

Подходът на Навални заслужава уважение, той е дързък в действията си, допълни льо Дриан по повод решението на опозиционният лидер да се завърне в Русия на 17 януари след пет месеца лечение в Германия заради вероятно отравяне с Новичок.

Репресиите срещу демонстранти хвърлят сянка върху диалога с Русия, започнат от френския президент Еманюел Макрон през 2019-та, въпреки че този диалог остава необходим, посочи френският дипломат.

Русия няма да се премести, географията е упорито нещо, Русия е наш съсед и трябва да обсъждаме с нея въпроси на доверието и сигурността, отбеляза льо Дриан. Той повтори искането за освобождаване на Навални и яснота по опита за убийство.

"Решени сме да намерим начини за провеждане на форми на диалог, като в същото време оставаме изключително ясни и твърди по отношение на авторитарното отклонение, което констатираме", каза министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан.

Външните министри от Евросъюза нямат право да избягват въпроса и да се ограничават до общи призиви, заяви лидерът на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. Той посочи, че Съюзът трябва да удари там, където ще бъде засегната системата на Путин, а именно - да спре финансовите транзакции на вътрешния кръг на руския лидер.

Прекратяването на проекта Северен поток-2 също трябва да остане на масата, заяви Вебер. Европарламентът тази седмица прие резолюция в тази насока.

Съединените щати също настояха за освобождаване на задържаните демонстранти и журналисти и осъдиха "грубите тактики" на руските власти. Русия обвини Вашингтон в намеса във вътрешните работи по повод комюнике на американското посолство в Москва. В навечерието на протестите мисията призова американските граждани да избягват масови събирания и посочи конкретни места в руската столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
1
 
! Отговори
sd преди 3 години
проклети руснаци, ще им се върне тъпкано за всички мизерии които направиха
94
1
 
4
 
! Отговори
ей луди дръжави преди 3 години
Ако я няма Русия,с кого ли ще се деркат тия
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като толкова много го обичат да го осиновят и да го вземат при тях. Да се признае за чужд агент, да му се отнеме руското гражданство, и да ходи там, където го обичат толкова много.Ама нейсе, той ако не е интригант който да прави смешни циркове, които запАдните медии да въртят и сучат, ще е тотално безполезен по какъвто и да е начин.Като е такъв противник на корупцията, да отиде в държавите, които го обичат - и там е пълно с корупция, на която да е противник.
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западът да разгледа казуса с Асандж. Асандж да се върне в САЩ и да стане президент на САЩ.Да разгледа казуса с убитите протестиращи в САЩ.
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин каза ,ако Навални се върне в Русия ще бъде арестуван.Върна се и го арестуваха.Какво още ла-ет-е.
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални се върна в Русия, за да бъде арестуван. Нали такъв ви беше планът. Така, че не то изкарвайте герой.
89
2
 
7
 
! Отговори
твърд преди 3 години
остро, остро, колко да е остро това осъждане, с меки китки
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Moje da kolonizirasch pretypoto BG Rusiq,KItai,Iran i Tiurciq nikoga velikite dyrjavi sa si veliki
87
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А казуса с демонстрациите в Нидерландия кога ще обсъжда ЕС???
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Zapadyt si e umrel v kojata ne uspq da destabilizira Rusiq i umira ot qd. 21 vek e vek na iztoka Rusiq Kitai Turciq propadnaliqt zapad e umrel gospoda vie i pischi na umrelo
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
103, премълчаваш, че в РФ всеки субект на федерацията си има своя МРЗ. Най-важното за Русия е, че няма такъв субект на федерацията, в който МРЗ да е по-ниска от официално установения прожиточен минимум.
84
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-ха-ха...Никой не колонизирал Русия така както Путин и олигарсите му. Народа буквално изнемогва под ботуша им.280 лева МРЗ.
83
3
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Запада се изказа? Защото има интереси от авантата и вече столетия се опитва да колонизира Русия така, както векове го е правил в целия свят. Дреме им на Запада за този слаб артист. Ако още малко не успее с Навални и ще го остави да изтече в канала.
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поп ГруюЗападът се е изказал за всички тия неща, спирай шампоана.
81
3
 
12
 
! Отговори
Бай Хой преди 3 години
А кога западът ще се изкаже за изгорените 40 човека в Одеса, за убитите мирни граждани в ДНР и ЛНР?
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие не разбирате, че 80% от руския народ си иска Путин!! Какво не разбрахте и какъв Навални американски шпионин! Американските евреи се мислят за много хитри, но руснаците са го гледали тоя филм много пъти и няма да им мине номера!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъх Ъх ЪхАхналниьо Льоха.мислете кой ще го замести дорде се заседи в затвора. Жена му> Втора профановска? Самите московски либерали заради убийството на Немцов трябваше да стиснат Льохо за гръцмуня. Кой ако не той имаше по това време най силен мотив за разстрела на Немцов.
78
2
 
14
 
! Отговори
Поп Грую преди 3 години
Чаламе "западът" да се изкаже за Сноудън, за Асандж, за Хашоги, за "Жълтите жилетки", за вчерашните демонстрации в Холандия, за петте трупа в Капитолия, за убийството на иракския генерал, за Гешев, за барселона гейт, за оправянето отзад с 200-та. Чакаме...
77
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен95Руснаците не са имали "пабеда" от 2 века. Горе долу оттогава не са имали и нормален стандарт (и то само защото тогава всички са били бедни, прединдустриално).Панимаеш?
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
85, народите-победители имат славна и велика история. Великата им и изпълнена със славни победи в защита на Отечеството история е чест и гордост за бъдните поколения. Ние българите с право се гордеем с великото си Първо българско царство и великото начало на Второто българско царство. Общо взето до 1242 година, до нашествието на Бату. Руснаците от своя страна просто са принудени веднъж на всеки сто години да събират колективната Европа и на й нанасят показателен бой пред очите на цял свят.