Новата Първа дама на Русия: Ще влезе ли Юлия Навалная в политиката?

Съпругът й Алексей Навални може да остане в затвора с години
Обновена: 2 фев 2021 13:18 | 27 яну 2021 17:30, Нели Христова
203
Новата Първа дама на Русия: Ще влезе ли Юлия Навалная в политиката?
Снимка: Instagram

"Защо ме задържате? Нарушила ли съм някакви закони?", настоява да знае Юлия Навалная, когато четирима полицаи я заобиколиха в събота. Тя отивала на протеста в Москва, където хиляди се бяха събрали да поискат освобождаването на съпруга й руският опозиционен лидер Алексей Навални. Няколко часа по-късно, когато властите разпръснаха тълпите, Навалная бе освободена. Но бързината, с която московската полиция я издири и задържа,  показва, че тя и съпругът й наистина предизвикват страх у Кремъл.

Докато Алексей Навални изпъкваше на първо място като блогър, а след това като политик, 44-годишната Навалная избра за себе си живот, който до голяма степен бе извън светлините на прожекторите. Тя го придружи на няколко протеста и го подкрепи по време кметските и президентските избори, в които Навални се включи, но през цялото това време изнесе едва няколко речи.

Но в края на август съпругът й беше отровен с нервно-паралитичен агент "Новичок". Докато лежеше в кома в клиниката в Омск, Навалная внезапно трябваше да заеме централната роля в битката с руската държава - нейният образ на стоична и спокойна жена се превърна в история. Оттогава руските независими медии я сравняват с бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, а привържениците на Навални се чудят дали някой ден тя няма да поеме ръководството на опозиционното движение в страната.

Навалная бързо успя да осигури обществен и международен натиск върху руското правителство, след като съпругът й беше отровен - и по този начин може би му спаси живота. Тя проведе импровизирани пресконференции на входа на клиниката, като каза на журналистите, че вярва, че съпругът й е в сериозна опасност, докато е в Русия. Местните лекари отказвали да разрешат той да бъде евакуиран в Германия, вероятно поради натиск от руските тайни служби, твърди съпругата на опозиционера. 

"Правят го за да изчезнат следите от химичното вещество от тялото на Алексей", заяви тя, маскирайки всяка емоция с черни слънчеви очила. "Той не е в много добро състояние, не можем да вярваме на тази болница и настояваме той да ни бъде върнат", призова Навалная.

За по-нататъшен натиск върху Кремъл Навалная се опита да говори дори с мъжа, който според съпруга й стои зад атаката, самият руски президент. Тя писа директно на Владимир Путин с искане той да позволи на съпруга й да напусне страната. По-късно Путин каза, че "незабавно е дал заповед", с която е пуснал Навални, когато получил писмото на Юлия. Кремъл многократно отрича да е участвал в отравянето.

Тя и изпадналият в кома Навални скоро бяха откарани в Берлин, заедно с някои доказателства, събрани от хотелската му стая, които по-късно ще се окажат решаващи за подпомагането на европейските лаборатории да идентифицират "Новичокът" - военно химическо оръжие, разработено за първи път от Съветския съюз.

"Юлия, ти ме спаси", написа Навални в Instagram, малко след като дойде в съзнание в берлинската болница "Шарите".

Под светлината на прожекторите

Двойката се запознава малко след като Юлия, която е родом от Москва и е дъщеря на учен и служител в държавното министерство на потребителските стоки, завършва Икономическия университет в Плеханов, където учи международни отношения. Тя е работила в банка, преди да напусне, за да се грижи за голямата им дъщеря Дария, която сега учи в Станфордския университет в САЩ.

Преди почти фаталното отравяне на Навални най-известната публична изява на Навалная датира от 2013 г., когато тя говори в подкрепа на кандидатурата му за кмет на Москва. "В Русия ... ние не виждаме съпругите на политиците на протести, но политиката нахлува в живота на семействата, независимо дали искате или не", каза тя от сцената, където на концерт в подкрепа на съпруга си описа как членовете на нейното семейство често са се оказвали под ударите на правоприлагащите органи поради активизма на Алексей.

През изминалите повече от седем години политиката наистина е причинила на семейството много неприятности. През 2014 г. Навални беше на прага да получи присъда от три години и половин затвор по дело за присвояване, за което смята, че е измислено, за да му забрани да се кандидатира отново за обществени длъжности. Брат му Олег беше вкаран в затвора, докато Алексей се измъкна с условна присъда след решение на съда.

Навални прекара седмици в арести след антиправителствени демонстрации и беше физически нападнат от радикални групировки. През 2017 г. той беше напръскан с антисептично зелено багрило, което увреди зрението в едното му око.

Семейството му също е под непрекъснато наблюдение от години. Според разследване на CNN-Bellingcat, телефонните и пътните записи сочат, че членове на руски разузнавателен екип са следвали Навални до поне 17 града от 2017 г. насам.

Самата Навалная може да е била отровена по време на семейна почивка в Калининград миналата година. Полетни манифести, получени от разследването, показват, че поне трима членове на ФСБ са летели до града паралелно със семейството, а охранителните камери в хотела са били изключени по време на престоя им.

На 6 юли, часове след като екипът на ФСБ се завръща в Москва, тя се разболява, преживявайки това, което Навални по-късно ще определи като внезапно изтощение и дезориентация. Юлия се възстановява и точната причина за болестта й не беше определена. Но експертите казват пред CNN, че подобни симптоми са в съответствие с ниска доза отравяне, а по-късно Навални се убеждава, че симптомите са били "абсолютно същите" като тези, които би изпитал, докато се възстановява от срещата си с "Новичок".

Първата дама

Навалная, поне публично, често се смееше на трудностите, които битката на съпруга й с държавата донесе на семейството. "Всички винаги искат да кажа или намекна, че бих искала Алексей да спре. Но не. Подкрепям това, което прави и казвам това искрено", заяви тя в първото си изчерпателно интервю пред камера с изтъкнатия руски блогър и режисьор Юрий Дуд, заснето след отравянето на Навални

Когато личните им банкови сметки бяха замразени миналата година в резултат на дело за присвояване срещу Фондацията за борба с корупцията на Навални, което според него е и политически мотивирано, семейството беше принудено да разчита на помощи за всички покупки, каза тя пред Дуд.

"Току-що научих, че съм член на престъпна банда, наречена "съюзниците на Навални", и всички наши средства са замразени", написа тя в Instagram. "Бясна съм. Защо Алексей Навални е лидер на бандата? Може би аз съм престъпният бос тук, а той просто ми е поддръжник."

Подкрепящата роля на Навалная в политическата кариера на съпруга й е в ярък контраст със съпругите на повечето руски и съветски лидери. Съпругата на Путин Людмила Путина рядко се показваше публично и изчезна откакто обявиха развода си през 2013 г.

"Навални никога не отрича изключителната роля, която Юлия е изиграла в живота му, и това е една от силните му страни", пише репортерът на "Новая газета" Вера Челищева, след като вестникът я обяви за един от героите си на годината за 2020 г. "Той не крие жена си, той открито й признава любовта си, публикува снимките й в Instagram, защитава я и не крие, че тя е тази, която го спасява в живота."

Преди малко повече от седмица двойката отлетя обратно за Русия, след като прекара пет месеца сред идиличните пейзажи на германската провинция - знаейки добре, че след като кацнат обратно в Москва, рискуват да бъдат разделени за години наред.

Преди излитането на самолета Юлия публикува хумористично видео в Instagram, повтаряйки реплика от популярна руска криминална драма от 90-те години "Брат": "Гарсон, налейте ни водка, ние отиваме у дома".

Видеото вече стана популярно и в TikTok сред призоваващите за освобождаването на Навални. Той е задържан малко след пристигането си на московското летище Шереметиево, където самолетът каца, след като е отклонен в последния момент.

Докато полицията се готви да ескортира Навални, Навалная прегърна съпруга си и го целуна преди да пристъпи в студа на летището, за да се обърне към тълпа журналисти и привърженици: "Алексей не се страхува, аз не се страхувам и аз призовавам всички да не се страхувате и вие", каза тя, преди насъбралата се тълпа да започне да скандиранията на нейното име.

Дръзкото завръщане на Навални в Русия означава, че сега той рискува да прекара години зад решетките. В резултат на това много руски наблюдатели спекулират, че Юлия може да поеме лидерството на руската опозиция, сравнявайки я с белоруската Светлана Тихановская, която се кандидатира за президент на мястото на съпруга си Сергей, след като популярният видео-блогър и продемократичен активист беше изпратен в затвора.

Някои руски таблоиди спекулират, че Навалная може също да се кандидатира за място в руския парламент следващата есен. Подобни слухове изобилстваха и преди руските президентски избори през 2018 г., когато на Навални му беше забранено да се кандидатира заради минала присъда.

Досега Навалная не е изразила никакви стремежи за политически пост. Но прокремълските анализатори вече я определиха като "проект" на западните "куратори", целящи да се намесят в руската политика - отзвук от подобни обвинения срещу Навални.

Съпругът й ще се изправи пред съда следващата седмица, а това ще определи бъдещето на семейството им за идните години. Навалная остава предизвикателна, благодари на поддръжниците - които я нарекоха "Първата дама" в Instagram - за това, че рискуваха да бъдат арестуван миналия уикенд, за да протестира за освобождаването на съпруга й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
1
 
! Отговори
радо преди 3 години
Как всички ги тровиха с ,,новичок " и никой не умре ? Навални си мисли ,че няма да му изкарат връзките с чужди разузнавания ли?
167
1
 
0
 
! Отговори
Сигурно преди 3 години
Абе тоя много изцъклен поглед има. Сигурно е дрогиран.
166
0
 
3
 
! Отговори
Тинтири-минтири преди 3 години
Руснацит имат един кратък израз: "Опять ***" Струва ми се, че той съвсем изчерпателно характеризира поредния "творчески" напън на Днес.бг.Текстът се базира предимно на слухове, предположения, вайкане за замразени банкови сметки и битови неволи с пазаруването, и всевъзможни догадки за евентуалните планове и кроежи на една руска г-жа, наричана, не къде другаде, а в Instagram "Първата дама".
165
0
 
3
 
! Отговори
Бил е, Е и ще Бъде преди 3 години
Изцъклеността на Фюрерот доказва че е бил, че не е и че ще бъде биполярен, билицев и би кво да е!
164
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очакваме следващата статия от конвейра за подаване на фекални новини.Следобеда ще е - когато тролите са огладнели.
163
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На иврит, който е майчиният език на Навални, naval означава НЕГОДЯЙ, ЗЪЛ ЧОВЕК. Явно си му е в кръвта.
162
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двамата са от избраното плeме, та много им се ще на някои да ги инсталират на власт.
161
6
 
16
 
! Отговори
ХАХАХАХХААА преди 3 години
КАКВА ДЖЕНДЪРСКА СТАТИИКА--ЕХ ТОЗИ НАВАЛЕН-ЛЮБИМ Е НА БЪЛГАРСКИТЕ ***--ПОРЪЧКОВА РАБОТА----И МИСИРКИТЕ ЗА ПАРИЧКИ ПОДСКАЧАТ--ПУТИН Е ВЕЛИК И ТАКИВА КАТО НАВАЛЕНИЯ ЩЕ СИ НАМЕРЯТ МЯСТОТО В СИСТЕМАТА НА ЗАТВОРИТЕ
160
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледът на Умивални казва достатъчно !
159
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не се излагайте...махнете я тази непрофесионална левашка статия.хората ви се смеят и както се вижда от 98% от коментариите, не харесват нито Навални, нито жена му, нито каузата имоще по - малко харесват написани глупости....лошо е за имиджа ви.
158
3
 
23
 
! Отговори
Тъпо.. преди 3 години
Спрях малко преди средата на глупавото писание.
157
24
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
НИКОГА до сега не е имало ПО-*** управници в Кремъл . ЖЕРТВИТЕ на ЗЛОБНОТО джудже - ЛИТВИЕНКО....БЕРЕЗОВСКИ.....СКРИПАЛ.....НЕМЦОВ....ПОЛИТКОВСКАЯ.....123-*** РАЗСЛЕДВАЩИ ЖУРНАЛИСТИ....НАВАЛНИ.....ген. ЛЕБЕД.....22-*** ГЕНЕРАЛИ- противници на джуджи....3-*** ДИПЛОМАТИ.......и все го хващат ! ......на 23-ти бунтове в 140 града...на 31-ви също ! НОВОТО знаме на Путинова Русия е - УТВЪРДЕНО....РИБОЛОВНА пръчка с вързани БОКСЕРКИ на НАВАЛНИ ...със който го тровиха. СРАМ...СРАМ...ОТВРАТ....ГНУС !!!
156
7
 
25
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Какво ни занимавате с този агент на ЦРУ. Никой в Русия не го обича.
155
7
 
24
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Навални се спонсорира от запада защото Путин не им е угоден . Русия е заплаха при Путин , при Навални ще е под чехъл , там където я иска запада защото благата на тая планета са ограничени , не идват от космоса. Ти да си добре означава че трябва друг или други да са зле !
154
5
 
30
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Русия да не ви е Украйна та да слагате психопати на държавни постове. Ще ви се!Скоро и Украйна ще си върнат руснаците, а Европа ще разбере кой е истинският и партньор. САЩ е страната на измамното лицемерие!Що се отнася до статията до подобна глупост да се чете е загуба на време.
153
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нафални е ноичоко зависим щом ф келотите му е намерен уморен позаабет и наакън комплект от молекули фон дер Ноечокдертален. Фрагето е -от дека му е инжектиран. понее молекулите не са намерени ф жлатнмалото уринено петно а кафевото текова с вискока степен на увереност се обособява едно силно съмнение че Навални е бил изновичкан през по голямата канализация отахнален тип
152
3
 
16
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Навални ми изглежда фейк.
151
4
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Единствената жертва на тоз новичок досега е само котката на Скрипал и то не от самият новичок ,ами от глад щото англетата запечатали къщата с домашните животинки вътре ,тотални незнам какви са тия ???!!!
150
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може ли Навални да забременееаналноректалнически ако е бил из-казачокан. аналетата дал шъ съ нормални аналоиди или дупресати
149
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако за ПЪРВА дама се спряга Навалний, то кой ще е съпругът му?