Дали Русия и Китай тестват съгласувано Вашингтон?

Политологът Мартин Табаков пред Bloomberg TV Bulgaria
14 апр 2021 16:10, Анисия Иванова
34
Дали Русия и Китай тестват съгласувано Вашингтон?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не е изключена съгласуваност между Москва и Пекин за тестване на новата американска администрация, имайки предвид напрежението в Украйна и Тайван. Това заяви Мартин Табаков, политолог, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Табаков действията на Русия в Украйна са по-скоро опит за внасяне на смут в Киев и Вашингтон, отколкото прелюдия към конвенционален военен конфликт: "Няма как от конвенционален военен конфликт нито Русия, нито Украйна да спечелят”.

Той отбеляза, че “евентуалното облягане на такъв тип милитаристичен инструмент е възможно да се използва от Москва за получаването на отстъпки на дипломатическия фронт” - преди всичко от страна на Германия и Франция по отношение на казуса с Украйна.

Още по темата

Политологът обясни, че Русия държи нерешени конфликти между себе си и Украйна, защото по този начин прави членството на Киев в НАТО невъзможно. "Това, което се случва в Украйна, спъва интеграцията на Киев в евроатлантическите структури”, обясни политологът.

По думите на Табаков “Беларус и Украйна са не просто буфер срещу НАТО, но и буфер срещу демокрацията и западните практики”.

"Поради ниските културни граници между Русия - Беларус и Русия - Украйна всякакви западни практики като демокрацията, които могат да се установят в Минск или Киев, много лесно могат да бъдат ориентирани и в посока на самата Русия. Демокрацията в Русия е неудобство, затова страната използва тези две държави като буфери”, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Украйна все по-често е част от маневрите на НАТО и обученията в Черноморския регион, което също дразни Москва”, добави експертът.

Той коментира и причините за намесата в конфликта на турския президент Реджеп Ердоган. “Все повече Турция и Украйна гледат на себе си като на партньори, които могат да задълбочат сътрудничрството си в контекста на руската доминация в Черно море”.

Друга тема, на която Табаков се спря, е напрежението между Иран и Израел. Според него то е показателно за опитите на Тел Авив да докаже по недвусмислен начин, че Израел е против възстановяването на ядрената сделка и завръщането на САЩ в нея.

Целият разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците гледат на Златната Орда (Улус Джучи) като част от разширеното китайско наследство (нищо, че е монголско то пак е част от Поднебесната). Новият Копринен Път има мисия да обедини това наследство. Границата е Урал. Дори Австралия се смята за "Нов Китай" понеже има теория, че те първи са стъпили там. Действително, имало е доста китайски златотърсачи заедно с първите заселници. В момента изкупуват огромни земеделски площи от Русия. Те, когато купят недвижимост, рядко я продават обратно.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията в Русия е неудобство??? По-ясно не може да се каже.
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво общо имат Русия и Китай? Освен граница. Китай е много напред. И е засега единствена алтернатива на САЩ в един мирен свят. А дребният диктатор умее само да дрънка с оръжие.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...и кво ще правят китайците в Далньй Восток.Що там няма хора и ако беше хубаво щеше ли да е безлюдно.Щом е безлюдно начи не става много за живот.Китайците собствената си територия не са усвоили щели във Восток да ходят."******Китайците отдавна усвояват големи територии в богатия на ресурси Сибир.Купуват иного земя.Много китайци живеят вече там.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай се тествт срещу САЩ. Нормално е. Ако Москва скочи на Пекин. Направо Син Пин ще му прати 100 самолета с *** за Кремъл с еднопосочен билет. И гледай какво става.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та за изтока, овньо, виждал съм репортажи как връщат нелегални шивачи на дрехи. Една дузина. Тия ли ще завладяват? Тия ли ще вземат ресурсите, шивачите и обущарите? И не забравяй че имаш и опорка че и в Русия никой не ходел. Вчера я писа, днеска си я забравил.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоКалеко, не ме интересуват мокрите ти сънища. Кой близо и кой далеч, за едни ракети няма значение. Да се молим да не ги пуснат, който и да е!Друго да те питам, много неграмотно написан пост, почти никаква запетайка. Излагаш се или бързаш да си ходиш.
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опорките за изтока не вървят, в изтока живеят якути не китайци. Ало има нелегални ги връщат, не като тук да им правят емигратски центрове.Само че американизирания овен това не му е в опорките .
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политологът Мартин Табаков пред Bloomberg TV Bulgaria------------Мъ нашту Мартинчу мяза на талибан, бе!
14
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 3 години
Не се налага да става за живот, важното е да има ресурси. Защо са в Антарктика например? Ами Африка с какво им е привлекателна та са по целия континент? Всичко е за ресурси. Ама ти го знаеш разбира се, освен ако не си МНОГО наивен!А между другото те вече СА се заселили по Дальния Восток. Лека полека....
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12 тия опорки не вървят. Много си виждал ти китайски учебник. Но пък имаш инструктаж да вбиваш клин между двете страни. Пентагона отдавна е казал че двете страни работят заедно и янките ги е страх от това. Дай да пуснем фейк че ще се нападат едни други. Нали, бе овца?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩутгартЩом пишеш в БГ-сайт, значи за "булгарашка" те боли... Щом чак и коментар си написал, значи те боли и то много даже, но още явно не си го осъзнал. Ще стигнеш и до там, спокойно...
11
8
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 3 години
Не знам дали китайците ще успеят да отмъкнат Дальний Восток но със сигурност го имат за мисия - "Голям Китай" в учебниците им се простира до Урал. И децата го знаят. Строителството на Голям Китай е заветната цел. Руската върхушка избира странен "партньор" в геополитиката си. Да се чудиш, страната ли им е по-важна или парите и бизнеса на олигарсите. Прилича на хазарт...този тип геополитика.
10
2
 
9
 
! Отговори
Третата информациона преди 3 години
Някой, ако е разбрал смисъла на тази "новина" - нека го сподели тук.Моля!
9
13
 
9
 
! Отговори
ТАБАКОВ Е В ГРЕШКА преди 3 години
Нито жълто-лик.ите при.мати, нито креамълските прим.итиви могат да тестват Космическа Америка. Там, където са враговете на Свободния свят ще има само пепел, а огънят ще дойде от небето...
8
15
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Абе тези дето са тръгнали да тестват Вашингтон е по-добре да се тестват и помежду си, че Вашингтон е далече а те имат обща граница и като нищо едни жълти човечета с дръпнати очи могат да споходят зелените човечета на товарищ путин за да заемат и облагородят територията им ... !!!
7
6
 
12
 
! Отговори
Лъжеинформация преди 3 години
Американците са на всяка манджа - меродия.Не допускате ли, че ако се бутяш навсякъде - от всякъде ще ще бъдеш избутан?Дори и без да е 'съгласувано'?
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък САЩ една демокрацияяяя, ум да ти зайди.
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чайниците ще отмъкнат целия Дальний оВстокь барабар със Сайберия, Чечения, Татарстан, Ингушетия и тн- ще се отцепят от Толодомора и император Путин Късий ще управлява само района на бункера си в Ново Огарьово...Докато го набарат разярените и озверели мужици. Тоя филм сме го гледали.
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деменцията и женичките настанали се в Белия дом са слаб противник и Русия и Китай използват случая да наложат интересите си. Истината е че Запада няма силен лидер, само изнежени розови пеперудки и това ще бъде използвано от другите световни и регионални сили.