Отговорът на Москва заради експулсираните руски дипломати

Мария Захарова: Прага е наясно какво ще последва след подобни "трикове"
18 апр 2021 15:48, Петя Славова
111
Отговорът на Москва заради експулсираните руски дипломати
Снимка: БГНЕС


Москва реагира на новината за експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "Прага е наясно какво ще последва след подобни "трикове", съобщава БНР.

Русия отговаря реципрочно при случаи на гонене на дипломати.

Руската реакция дойде след изявления на чешкия премиер Андрей Бабиш и първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на страната Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, които обявиха в събота решението на Прага да експулсира 18 служители на руското посолство. Според местните спецслужби това били  офицери от руското разузнаване.

Причината за експулсирането - чешките власти имат подозрения, че руски разузнавачи са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси през 2014 година, при която са загинали двама души.

Руските дипломати имат 48 часа да напуснат страната.

Още по темата

По-рано стана ясно, че вицепремиерът Хамачек, който преди това е планирал да направи работно посещение в Москва на 19 април, се е отказал от тази визита.

Проблемите със сигурността на Чехия, свързани с Русия, могат да повлияят на решението за това дали Москва ще бъде поканена да участва в търга за изграждането на нов енергоблок на атомната централа "Дуковани“. Това заяви за Ройтерс чешкият министър на промишлеността Карел Хавличек.

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва двама мъже с руски паспорти, които са заподозрени, освен за евентуално участие при взривовете във военния склад, и за отравянето с "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английският град Солсбъри през 2018 година.

Москва определи твърденията на Прага като абсурдни, а първият заместник ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джаваров заяви, че отговорът на Русия трябва да бъде реципрочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: ЧехияРусиядипломати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 68Не се прави на ударен с мокър ***!Става дума за деца,поразени от играчки-бомби.Все едно твоето дете да вземе от земята нещо,и то да му откъсне ръцете в най-добрия случай.
73
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 78Ръся българска пропаганда.Бегай към американския губернатор да му козируваш.
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос към Захариева:Защо шпионирате и се занимавате с тероризъм навсякъде по света!? Маша: А питайте ме, питайте....
71
4
 
4
 
! Отговори
ел торо сентао преди 3 години
ПРЕСТЪПНА НАЦИЯ ...
70
2
 
8
 
! Отговори
харашой преди 3 години
отговорът ще бъде реципрочен ще изгонят всичките шест служители в чешкото посолство в Москва
69
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мдаа"много са лоши чехите Позор! не оставят руските шпиони да си шпионстват да взривяват военни складове , а ги гонят.Срамота! ще видят те ответни мерки ."Ех, жалко че Желязната завеса падна, иначе сега "братушките разбойници" можеше пак да влязат с танковете в Прага да си отмъстят. Много неудобно, значи ...
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нацистВинаги ми е било интерсно, пишете се нацисти, джендари, натовци и какви ли не други противници на режима за който всъщност сте, та ...защо никога не сте пишете, че сте комунисти?Вие сте такива, но защо се криете?Срам ли ви е и ако "да" от какво?
67
8
 
3
 
! Отговори
нацист преди 3 години
промили са ви мозъцитес тези долари и на чибо и на калеко и на всички американски ***
66
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нацисттук само америка може да величаеми има за какво. Русия с какво да я похвалиш? Един гвоздей не са направили, но са нападнали всичките си съседи. А и няколко души отровиха с новичок.
65
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩирлицАко искате само мнения,които величаят раболепно запада,и поддържат дезинформацията му,затворете си сайта.ти па от кво си недоволен бе? Върви си в Ленинград да ръсиш съвецка пропаганда.
64
4
 
4
 
! Отговори
нацист преди 3 години
тук само америка може да величаем
63
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мария Захарова: Прага е наясно какво ще последва след подобни "трикове"е кво - сълзи и сополи в щаба на ГРУ. Най-много некой генерал да го самоубият, че пак станаха за резил.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Ха,ха,ха типично за такива русофили като теб ,да лъжат,да лъжат,да лъжат белким някой повярва!Дипломатите ни в БГпослство в Маскве ,а сигурен съм и служителите там(които в повечето случай са местни),не са повече от 100 от които имало голям брой шпиони!!!Истината е че са точно ....14 броя дипломати!
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХхххНа Северен Поток може да му врътнат кранчето и все едно никога не е бил строен.За останалото, обичайното русофилско тролене, даже не заслужава и коментар ...
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние кота ще изгоним 18 руски шпиони от руското пасольство. Че тия там са цяла черда..Спят на 3-етажни нарове....и то на смени...
59
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eвала на чехите !!!
58
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази явно посяга често към стаканчика. Като гледам как се е разширила в кръста.
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Ако не се лъжа ,България обяви война на Англия и САЩ,така ,че за загиналите и осакатени софиянци от бомбардировките виновниците са тук в България ,а не зад океана!
56
6
 
11
 
! Отговори
русопат преди 3 години
Едно дете питало майка си:"Мамо, как е правилно да се напише: Расизъм или Русизъм?"Майката обяснила:- Расизъм е ако мразиш тези които произхождат от Африка.А, Русизъм е ако мразиш целия свят.
55
6
 
10
 
! Отговори
Капиш? преди 3 години
Годината не е 1968 когато изпращахте танкове да газят чехите. Днес Чехия е в НАТО и заплахите и плювните на някаква *** нямат стойност.