Заради технически неизправности: Русия се отказва от МКС

Срокът за експлоатация на отсека "Земя" вече е изтекъл
19 апр 2021 22:38, Нели Христова
97
Заради технически неизправности: Русия се отказва от МКС
Снимка: Pixabay

Русия смята да се откаже от използването на Международната Космическа Станция след 2025 година, предава ТАСС.

Според администрацията на руския вицепремиер Юрий Борисов сроковете за експлоатация на станцията са изтекли и състоянието се влошава.

"Напоследък съобщенията за технически неизправности стават все по-чести. За да се избегнат рисковете от аварии, е необходимо да се извърши технически преглед на станцията. След това трябва да се вземе решение", заявява Борисов.

"Партньорите ни трябва да бъдат справедливо уведомени за изтеглянето ни от МКС", казва Борисов, цитиран от телевизионния канал "Россия-1".

Въпросът за продължаване на участието на Русия в проекта МКС беше обсъден на среща в Космоса с руския президент Владимир Путин на 12 април.

Специалисти от Роскосмос допълват, че модулът "Заря" е бил изведен в орбита през 1998 година, а срокът му на експлоатация е бил до 2018 година. Според експертите след края на 2024 г. може да се очакват сериозни аварии в отсека.

Космонавтите се борят с отстраняването на течове на въздух, поради пукнатини, появяващи се в някои от модулите.

Владимир Соловьов, заместник-ръководител на "Енергия", който ръководеше разработването на МКС от името на Русия, заяви през ноември, че няколко елемента на станцията са повредени отвъд степента на спасяване и замяна. Те ще трябва да бъдат затворени след 2025 г. В момента "Енергия" работи по направата на нова космическа станция. Освен това Русия смята да инвестира в разработката на транспортно енергиен комплекс с ядрени ракетни двигатели.

Китай също има план за на направата на своя космическа станция, която трябва да е готова до година. Възможно е Пекин и Москва да започнат да си партнират на по-високо ниво в космическите изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Котарака преди 3 години
Каква международна като всички астронавти тренират при руснаците летят със руски ракети и частите са руски
56
0
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Тази орбитална станция отдавна не е руска, а МЕЖДУНАРОДНА.От съветчаните са останали съде "качествените" ламарини и донякъде - част от дуварите и затова дават дефекти, като ламарините и двигателите на автамабилите им.Щели да правят атомен двигател. Нали направиха един и гръмна. Явно не са си взели поука, че с този технически персонал и възможности могат да се самовзривят, а това ще е добре за целия нормален свят.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашките от две години искат да оставят станцията. Имат си собствени проекти.Не им се занимава със 'санкционни' ортаци.
54
1
 
5
 
! Отговори
От USA преди 3 години
Като им замръзнаха перките на Тексас тази зима и почнаха да мръзнат ще трябва друга песен да запеят. То и това може да се случи в Чехия, защото Зелените енергии са само за допълване, но не и за основни енергоизточници!
53
1
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
До Анонимен Не знаеш ле , чу всички други --акат в руска тоалетна??? Затова им казват, кога ще напуснат за да си правят тоалетна?!
52
0
 
0
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
До 11ДНР се казва модулът или ЛНР. И двете са правилни.
51
2
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 години
Последно - "Земя" или "Заря" е модулът, бе МИСИРИ.
50
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците ос.раха МКС и сега бягат. Всъщност те направиха същото и с Източна Европа, ще направят същото и с Крим, ДНР и ЛНР. Това им са възможностите.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"беше обсъден на среща в Космоса с руския президент Владимир Путин на 12 април." - не знаех, че Путин е летял в космоса. :)
48
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руският модул е де факто необитаем от 6 месеца. Корпуса целия е на цепнатини и изпуска въздух, тоалетната не работи, постоянно се повреждат и отказват жизненоважни системи в него. Цулото време руските космонавти губят в нескончаеми ремонти и пушене на дупки. Много е неудобно за велика Русия да се моли на бедна и нищожна Америка руските космонавти да ползват тоалетната на американските астронавти. Ето за това решението на товарищ Путин Русия да напусне МКС е много навременно и свръх гениално.
47
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70"Специално на НАСА марсохода се разхожда в американската пустиня уж на Марс. Същата холивудска продукция като и кацането уж на луната някога"Когато имате нужда от терапия русофилите прбягвате веднага до фантазиите на паралелната "реалност".
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68"Ама как да ни си придставя кат си от "другия бряг" тъй и си убичъш мъже тъй да ти са радват"Най-ме радват такива като теб, дето говорят такива неща, но само на ръчна я карат. Тва е дефиницията на "обичаш мъже". :)))))))))
45
7
 
7
 
! Отговори
ЛОГИЧНО преди 3 години
След масовото производство от 1998 г насам /за военни цели /на плазмените летящи чинии TR-3B с ядрен двигател, творение на знаменития Едгар Ротшилд Фуше и на безпилотните космически совалки Х-37В, космическите познания на Америка много напреднаха и е много вероятно да отпадне интереса на американците към МКС. Още повече, че при нажежената политическа обстановка между Русея и САЩ, интересът съм съвместни космически изследвания рязко спадна.
44
18
 
7
 
! Отговори
Анонемен преди 3 години
Колкото рашките работят по новата Волга и Лада дето все излизат от 30г. ама все ги няма,толкова и по нова станция работели.По кво работят кат немат пари бе..ха-ха.
43
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е жалка Русия.. Хората с три марсохода се разхождат на Марс, имат апарати из цялата Слънчева система, а коааката Русия не може да излезе от геостационарна орбита :) Да им пожелаем от сърце все такива успехи :)
42
4
 
3
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Доста рано си се надрусал беГендар....абе Qукувиц0, не можаш да си представиш, че някои се намират на другото полукълбо на плоската земя?
41
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Речника на телефона бе е*д*о*т. Нещо ли се четеш.
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С фитнес елиминират краварника.
39
7
 
16
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
"технически неизправности"...........И в производството на ново поколение самовари, също изпитват тези "неизправности"..........от 1917, та до днес.
38
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей кр-е-те-ни, комунизма отдавна свърши. Стига сте мразили. Видно е че Руската нация има потенциял и възможности за развитие в космоса. Не съм русофил.