Навални бил прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница"

Лекарите му не са допуснати да го прегледат
20 апр 2021 18:20, Нели Христова
107
Навални бил прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница"
Снимка: БГНЕС

Личният лекар на руския опозиционер в гладна стачка Алексей Навални и други медици бяха спрени днес на портала на наказателната колония, в чийто болничен стационар той бе прехвърлен предния ден, предаде Франс прес.

Борецът срещу корупцията, спрял да се храни преди три седмици, бе доведен преди ден в затворническа клиника в град Владимир, североизточно от Москва. Близките му и лекарите, които се грижат за него, твърдят от няколко дни, че има риск да умре всеки момент, предава БТА.

Анастасия Василиева, личен лекар на Навални и ръководител на опозиционен синдикат, заяви, че не е успяла да види днес своя пациент, както и всеки път, когато се е опитвала да се срещне с него, от началото на март - откакто е хвърлен зад решетките.

"Това е твърде неуважително държане с хора, дошли просто да изпълнят човешкия си дълг, лекарския си дълг да помогнат на един пациент", заяви тя за АФП пред колонията и добави, че за 44-годишния адвокат въпросът е "на живот и смърт".

Навални спря да се храни на 31 март в знак на протест срещу условията, в които го държат. Той обвинява затворническата администрация по-специално в това, че отказва да пусне при него лекар, а той страда от двойна дискова херния и загуба на чувствителността в ръцете и краката.

Критик номер едно на Кремъл бе арестуван през януари при връщането си в Русия от лечение в Германия след отравяне, в което обвинява лично Владимир Путин. Той получи присъда от 2,5 години затвор по дело за измами от 2014 г., смятано от мнозина за политически мотивирано.

Руските затворничеси служби увериха вчера, че здравословното състояние на опозиционера е "задоволително", но близките му и ЕС незабавно поставиха под съмнение това твърдение.

Съратникът на Навални Леонид Волков заяви, че той е прехвърлен "в концлагер, място за изтезания, а не в болница".

"Амнести интернешънъл" прецени, че това прехвърляне е "наказание, маскирано като медицинска грижа", защото властите се готвят "да го хранят принудително, за да спрат гладната му стачка и да го накажат отново".

Съдбата на опозиционера наред с отношенията между Брюксел и Москва бе вчера в програмата на заседание на външните министри от ЕС. Западът повиши тона, с който разговаря с Русия. Москва продължава да заклеймява критиките откъм Запада като намеса във вътрешните й работи.

Междувременно привържениците на Навални призоваха за демонстрации в цяла Русия утре, когато се очаква годишното обръщение на Владимир Путин към парламента на страната. Вътрешното министерство предупреди, че няма да позволи никаква "дестабилизация" и ще вземе "всички необходими мерки" за целта, посочва АФП.

Московската полиция отбеляза, че участието в неразрешената акция е незаконно и призова столичани да не се включват в нея. Правоохранителните органи информираха, че нарушителите ще бъдат задържани и ще им се търси отговорност, включително наказателна. Освен това проявата е планирана близо до сгради, където са разположени органи на държавната власт - това също е забранено от закона, информира ТАСС.

Руската прокуратура смята да забрани движението на Навални - Фонда за борба с корупцията, като "екстремистка" организация, напомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бясното кремълско джудже е много страхливо.
78
1
 
0
 
! Отговори
Добър ден ! преди 2 години
Коментар 87 и 88 защо не се трият след като са полазили в много информации?***?
77
4
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
В пионерския лагер:- Къде Ви е дружинният ръководител?- Ей-й, го там - на вишката с картечницата...
76
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия поръчкови статии е гнусна история, жалко че в целия колективен запад е така.
75
4
 
5
 
! Отговори
западен провал преди 2 години
Абе дайте му право да изгради социални контакти със рецидивистите около него - и всичко ще му се оправи!
74
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусна история жалко ако в цяла русия в така.
73
2
 
15
 
! Отговори
Крокодила Гена преди 2 години
До Радо 82Горкият Асандж не е уцелил правилната демокрация.Няма си личен лекар, невролог, кардиолог и тъй на татак спецове които да искат да го лекуват !Та сигурно чака демократичен патолог поне му се полага по устав.
72
2
 
17
 
! Отговори
Радо преди 2 години
А кво стана с Асандж???
71
3
 
17
 
! Отговори
джо преди 2 години
Всички драскачи и"големи защитници" да видят и да помислят, какво му е на Асанж и колко време го мачкаха Игилизите. За тях няма нищо драснато, щото ще спре папкането. Да *** е положението и никак не е добро за Навални, ама не се правете на умрели лисици а напишете, защо мълчите за Асанж?????
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре че пускат по някоя статия за Насралнни та слабите интелектуално папагали да покажат колко е вакуума в главиците им!
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с този Навални, Меркел да му бере дерта!
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ми порастна на главата, Навални та НАВАЛНИ..
67
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не се прави на интересен.Просто Путин е един убиец и психически неуравнивесен.Той друг начин за общуване със света не умее.
66
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГАДОВЕДруго от руснацте не може да се очаква.И после пищят защо цял свят ги мрази.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре в 12 московско руският президент ще отправи обръщение към Думата, и хората в Руската Федерация.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали искаше да чете Корана - е скоро ще има достъп до 80 девици.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До69. Може и така да е. Не съм запознат с партиите в Русия. Но при три % това е невъзможно да се смени Путин и защо трябва пък и в клетка да е. Да си ходи пи живо по здраво Невалнии.
62
3
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
нещата около тоа криминал супер-слабо ме интересуват, направо казано - никак
61
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де във всяка нормална държава има хора не доволни от един или друг управник. Било Германия, Франция, Италия / един хвърли домати по главата на Берлускони/ , но до вкарване в клетка не се стигна. Само Путин се прави на интересе , че Невалнии ще му вземе власта.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Такъв шум се вдига около Навални, че да се плаши Путин."Толкова шум се вдига около Нахални и толкова пушилка, а на Путин толкова не му пука, че чак оставаш със съмнението че май Путин го спонсорира, за да убие всякаква опозиция в зародиш. Ти имаш ли идея къде стои формацията на Нахални като проценти? 5-та полтиеческа сила. 5-та! Даже комунистите са преди него. Той и да свали Путин е неизбираем, нещо като нашия Жорж Ганчев дето се кандидатираше за президент - има си там 3% и това е.