Политолог: Русия опипва почвата, за да тества Запада

Пламен Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 20 апр 2021 11:32 | 20 апр 2021 11:23, Анисия Иванова
39
Политолог:  Русия опипва почвата, за да тества Запада
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Действията на Москва спрямо Запада са част от стратегия, която британският анализатор Марк Галеоти нарича хеви метъл дипломация. Русия не прибягва до открита война, но прибягва до сплашване, до диверсии чрез премествания на въоръжени сили по границите с Украйна и НАТО. Това заяви Пламен Димитров, международен анализатор от Българско геополитическо дружество, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. "Дипломацията на Москва цели да обезкуражи Запада и да създаде обстановка на несигурност, като покаже, че всякакви действия срещу Русия биха срещнали твърде силен и решителен отпор", обясни той.

Според Димитров Русия "опипва почвата", за да види колко решителен е Западът в намеренията си да защити Украйна.

Още по темата

"В момента въпросът е какви гаранции биха дали западните държави за териториалната цялост на Украйна и какви ответни мерки, които да предупредят Русия, че цената на последваща агресия ще бъде твърде висока, т.е. неприемливо висока", смята той.

Димитров отбеляза, че Украйна отдавна се стреми да стане член на НАТО, но това вероятно няма да стане скоро.

"Западните държави, особено европейските съюзници в НАТО, не са склонни да приемат Украйна, защото се опасяват, че това може да отвори пътя за една скорошна голяма война в Европа, каквато те искат да избегнат. Другото е, че Украйна все пак загуби територии... досега не се е случвало в НАТО да бъде приета държава, която да не контролира цялата си територия".

По думите на госта Черноморския регион и Балтийския се оформят като една от двете точки на остра военна конфронтация между Русия и Алианса.

"България е на предната линия на военното противопоставяне с Русия като съюзник от НАТО. Не бива да забравяме, че България е енергийно обвързана с Русия, така че е малко двустранна българската политика".

Димитров коментира и българската следа в дипломатическия скандал между Чехия и Русия. "По време на разследването се появи името на Емилиян Гебрев. Става ясно, че има пряка връзка между взривовете в чешките оражейни складове през 2014 г. и българския оръжеен търговец", посочи Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Става въпрос за боеприпаси, които той е купил от Чехия и най-вероятно е смятал да изнесе в Украйна. Така се открива и мотив за интереса на Русия към тези боеприпаси“, каза още той.

По думите на госта чешките власти вероятно имат сериозни доказателства за съпричасността на руските тайни служби към тези взривове, за да предприемат екстрадирането на 18 руски дипломати. „Това се случва в момент, в който Чехия преговаря да използват руската ваксина и също така в момент, в който се очакваше руската корпорация "Росатом" да даде най-добра цена в обявения търг за построяването на два нови ядрени реактора в чешката атомна централа“, обясни Димитров.

Експертът коментира и поведението на Русия спрямо опозиционера Алексей Навални, което той определи като показателно за готовността на руските власти да действат брутално.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато на запад се опипват - рашките си бранят почвата!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Във Великобритания: Около 5 млн. души чакат за здравна помощ"Този ЛГБТ явно е от най-дълго чакалите.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
британският анализатор Марк Галеоти..."Експертът коментира и поведението на Русия спрямо опозиционера Алексей Навални, което той определи като показателно за готовността на руските власти да действат брутално."Брутално ?Егати и гея!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17 Още един кремлинолог с каскет на главата. От 2000 г., когато на власт идва Путин средната запàлата в Русия се е увеличила от 78 долара на 805 долара, а производството се е увеличило почти три пъти. Русия произвежда 11 млн тона месо, 119 млн тона пшеница, към три милиона тежкотоварни и леки абтомобили. С БВП на РуМоже да сия пожеш да купиш 3 млрд килограма хляб , а с БВП-то на САЩ - 2,5 млрд килограма хляб, а Русия произвежда колкото три Италии. не ти харесва, но такъв е животът
20
0
 
2
 
! Отговори
Моника преди 2 години
Опипват почвата взаимно и взаимно се плашат. Нищо ново.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори Хитлер не се е справил сам със всички. Правят се на отворени. А немците са в сравнение с руснаците са уникални стратези.
18
0
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
До Иван-17: Ама Русия няма дълг , а Италия има ---1 трилион и 350 милиарда евро!!!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде виждаш мястото на България в тоз ред, дърдорко? Ако Путин смяташе да смачква Украйна, да го е направил сто пъти досега. Въпросът с Украйна е следствие от разпадането на Съветския съюз. Факт е, че там населението е разделено на украиноезични и рускоезични. А запорожките и донските казаци изобщо не са украинци. Украйна е изкуствена държава получила две трети от територията си като подарък от Русия
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когаот САЩ нападат други държави е демократизиранеКогато Русия провержда маневри в Черно море е агресорПитам каква работа имта Американски кораби в Черно море, те нямат нищо общо с Черно море
15
3
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
В скоро време внезапно Украйна ще бъде смачкана като тахтаба и западът ще си остане шокиран и бездеен като в Унгария и Чехия!Русия просто разширява санитарния си кордон с НАТО.Ред е след това и на балтийците ,Полша, Румъния и България ! Но , всичко по реда си -едно по едно!
14
5
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Русия произвежда по-малко от Италия и средната им заплата е с 30% по-ниска от българската. Въглеводородите са 40 от производството им. Определено претенциите им значително надвишават възможностите и какпацитета им.
13
1
 
2
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Это что зм придурок? Опять психушку закрыли?
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очертават си зони на влияние и за туй си играят на защитници и освободители с обещания към кой блок да се насочат коопериращите се по желание да минат през стъргалото за което ще се уговорят тихо-мирно според силата на възможностите като гаранция за участие с покритие сякаш от тези бушуващи кризи водещи до инфлации в международен мащаб е останало нещо заложено неосребрено в парично-електронно отношение за измъкване от природата към коет се стремят,освен необезпечения труд на народите ползващи ги
11
1
 
17
 
! Отговори
човек преди 2 години
Как не я е срам тая Русия бе?Да си сложи границите точно до базите на САТАНАТОТО и да си играе с войските си В територията СИ?А другите защо си играят до границите и ;а?
10
1
 
18
 
! Отговори
г преди 2 години
Май запада опипва почвата.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бе кво пробва пази си гърба. Ядоха хурката така през 41 ва от Хитлер и втори път няма да допуснат някой да трупа войска по границата им и те да си мислят ,ама то на ужким. Защо се мълчи че Украина предислицира вохски от западната граница още от февруари към ДНР и ЛНР. Защо не кажете за съвместните учения на укр ПВО със самолети на САЩ. И не е угодно .
8
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай се готвят да завладеят света и след това да си го поделят в зони на влияние. Историята се повтаря. Напрежението се нагнетява до един момент, в който вече няма накъде да се нагнетява и се почва...
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ли се е засилил да ти тества запада. Сън сънуваш.
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военното учение на Русия днес е индентично с това на СССР през май 1941. Тогава помогнаха на Сталин западните демокрации, днес Путин от кого чака помощ? Made in China ли?
5
0
 
11
 
! Отговори
Експерта преди 2 години
Нали виждам че това е някакво лично мнение на някакъв никой си.За това не взимам заглавието на сериозно.