Русия гони двама български дипломати

Това е ответна мярка от страна на Москва
20 апр 2021 14:27, Елка Василева
63
Русия гони двама български дипломати
Атанас Кръстин. Снимка: архив, БГНЕС

Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация, където е бил уведомен, че двама дипломати от българското посолство са обявени за персона нон грата.

Причината за това са действията на МВнР на България, което на 22 март 2021 г. обяви двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата за действия, несъвместими с Виенската конвенция.

Още по темата

На днешната среща не бяха изтъкнати други причини за действията на руските власти, посочват от външното ни министерство.

Според съобщението на сайта на руското външно министерство за персона нон грата са обявени: Първият секретар на консулката служба в българското посолство Н. Панайотов и първият секретар на службата по търговско-икономически въпроси при посолството Ч. Христозов. Те имат 72 часа да напуснат територията на Руската федерация.

Припомняме, че през март при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата в България беше разбита група за шпионаж. Шестима души бяха задържани и привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

Коментирайки скандала, премиерът Бойко Борисов се обърна към ръководителите на руските дипломати да спрат да шпионстват в България“. "Дружбата си е дружба, ние винаги сме я демонстрирали. При всеки случай ще отстояваме националната си сигурност и независимост", каза Борисов.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност, каза обвинител №1.

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва. В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Москва заяви през март, че си запазва правото на „огледални“ ответни мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
За каква независимост говори Главун в тази васална държава, без собствена външна политика, без собствена вътрешна политика, без икономика, без армия, без план за развитие?
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забавянето с 1 месец е в резултат на интензивен мисловен процес на компетентните руски власти-КОЙ от българските дипломати да изгони,като всички са руски агенти. Най -накрая двама с по-слаби резултати ,след съответното мъмлене-са пожертвани. Ноо Посланика с ТОП не мое го мръдне......
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия трябва да се изолира от цивилизованият свят.ЕС трябва да забрани достъпа на руски граждани до територияята му.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до: 42Интересно защо нямаше никакво забавяне с изгонването на чешките дипломати?
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво щеше на правиш на немските солдати, само ти си знаеш
44
5
 
5
 
! Отговори
Россия преди 2 години
Руските дипломат правят разривна дейност в други държави, обаче като ги хванат и изгонят - Русия се сърди, заплашва и отмъщава. Е кажи честно мафията не действа ли така?
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо много често взеха да ги правят тези размени, скоро да не останем с празни посолства?
42
8
 
5
 
! Отговори
А.Х. преди 2 години
Да дойдат руснаците,че да си вземат болните русофили и гнусните окупаторски паметници.Помен да не остане нито от предателите български,нито от на рамките пияните варници.Това си пожелавам.И повече руски ботуш да не стъпва тука.
41
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА така е Рисия е като Господ - Бави ама Не Забравя !
40
1
 
7
 
! Отговори
Москва преди 2 години
Забавя, но не забравя. Иначе, отговорът е като за суверенна държава: същия брой изгонени дипломати (Полша и Чехия вече знаят, че може и повече); дадени са им 72 часа да напуснат територията на Руската федерация, колкото бяха дадени на руските дипломати, изгонени от България преди около месец (на чехите бяха дадени 24 часа за същото, при което около 12 часа бяха в неработно време); няма забрана руски граждани да бъдат наемани на работа в българското посолство в Русия (за чешкото посолство има)...
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерал Губернаторката Херцогиня Мусака ще посрещме със Хляб и Сол двамата си агнеци
38
5
 
2
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Някой да не си помисли, че ДАНС или военно разузнаване за разобличили някакви агенти в руското посолство или в армията? Да не бъдем наивни. Просто партньорите от НАТО и ЕС са решили малко да си почистят задния двор и са ни подали списък с имена. Ние от нямай къде трябваше да се съобразим. НЕ че ни дават някаква много важна информация като се има предвид, че няма военен в нашата велика армия, който да не е на заплата към посолството на Русия. Това е публична тайна от години.
37
4
 
1
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 години
Чакайте, чакайте, ГРУ гони българските си двойни агенти от Москва? Уаааауууу Предполагам визитата на нашите дипломати във руското външно министерство е минала по следния начин - "Пичове, работихте за нас дълги години и сме долни от вас принципно, но все пак се налага да ви изгоним официално за да не изглеждаме като ***. Не си сменяйте телефоните, ще ви се обаждаме. Като отмине бурята ще си продължим пак както си знаем"
36
3
 
4
 
! Отговори
Щутгарт преди 2 години
Абе като кажат , че в европа меки китки а у , а Кристиян Костов от рашка какъв мъж , то глас , то мускули хахахахахахахаахахахахах невменяеми са русофляците
35
4
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 2 години
Москва да докладва къде са укрили престъониците на власт в София конците и копчетата за военните униформи..НАй срамния момент в моя живот бе когато започнах тестове за анти климатични,анти природни и анти човешки оръжия във великобритания с офицерски обувки на въоръжение в Българската армия !!!Първо обявих карантина за RED Killer sindrom /October 2018 веднага офицерките ми кубинки се разлепиха след 29 км пешеходен туризъм!!
34
4
 
5
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
На нашата загубена тиквена държава се смеят и подиграват и макетата даже!Че и гаргите по дърветата се надсмиват!Най бедната държава в цялото северно полукълбо ,резултат от шайката на мутрите узурпирала от 12 години властта!
33
1
 
4
 
! Отговори
джо преди 2 години
Да ама не! По - евтина от америка е на баба ти хвърчилото . Аман от песнописци дето си нямат хабер от нищо. тя ако беше по-евтина Германия щеше да построи терминали бместо втора тръба.
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека сега нашите изгонят 10 за да им дадем урок!
31
7
 
6
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Браво!На зла круша зъл Пърт са казали хората!Тиквите ни скараха с целия свят!
30
10
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
нов 9ти за всеки атлантик предал БЪлгария на световния тумор и терорист краваристан!