Вместо МКС Русия планира своя орбитална станция през 2025 г.

Първият модул се изработва, заяви шефът на Роскосмос Рогозин
20 апр 2021 16:36, Елка Василева
63
Вместо МКС Русия планира своя орбитална станция през 2025 г.
Дмитрий Рогозин. Снимка: архив, БГНЕС

Руската космическа агенция обяви, че се надява да изстреля собствена орбитална станция през 2025 г. Това се случва в момент, когато Москва обмисля дали да напусне програмата на Международната космическа станция (МКС) и да продължи със самостоятелна, предаде Франс прес.

Шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви, че се работи по първия модул на бъдещата станция, след като по-рано руски представители предупредиха, че се обмисля изтегляне от МКС – един от малкото успешни примери за сътрудничество със Запада.

Плановете бяха обявени в момент на увеличено напрежение заради обвинения в шпионаж срещу Москва, струпване на руски войски на границата с Украйна и влошаване на здравето на критика на президента Владимир Путин – Алексей Навални, предаде БНР.

Още по темата
"Първият модул на новата Руска орбитална станция се изработва", написа Рогозин в Телеграм – мобилно приложение за съобщения.

Той добави, че руската космическа корпорация „Енергия“ се стреми през 2025 г. да има модул, който е готов за изстрелване.

МКС, която бе изстреляната през 1998 г. с участието на Русия, САЩ Канада, Япония и Европейската космическа агенция, е един от най-амбициозните проекти за международно сътрудничество в човешката история, посочва АФП.

Преди дни руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че Москва обмисля дали да не напусне програмата на МКС през 2025 г. заради остаряването на станцията.

Роскосмос обяви в понеделник, че още не е взето решение за напускане на МКС.

"Когато вземем решение, ще започнем преговори с нашите партньори за формите и условията на сътрудничество след 2024", обяви агенцията пред АФП.

Русия изгуби монопола си за пилотирани полети до МКС по-рано тази година след първата успешна подобна мисия на частната американска компания "Спейс екс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
2
 
! Отговори
Ужаст! преди 2 години
"Културното НИ наследство на Луната: Археолози настояват да го запазиМ "Мисията обаче може да е трудна - Рогозин му е хвърлил око!
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако смятат да изстрелят най-после модула "Наука" трябва да побързат защото 25-та му изтича 30 годишния ресурс.
48
7
 
5
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Планирали - ха ха, с плановете ще си останат!
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете към Козяк са много елементарни.
46
6
 
3
 
! Отговори
Диоген преди 2 години
И аз планирам да си купя нова S класа през 2025 година!
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** са много прецизни когато трябва да се трият политически коментари които имат леко не морални думи.Обаче са много либерални когато се публикуват обяви на компаньонки с открито по.рн.огр.афски език!
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На никой няма да липсват. И без това останалите ги носеха на гърба си на МКС.
43
5
 
4
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 години
Разбираемо. Сами да са си. Сега, всяко на сиране става известно. И не могат да лъжат за успехи.
42
5
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Ами изхвърли го тоз лаптоп и си купи такъв с клавиатура!---------ДБЛ, 90% от клавиатурите на лаптопите са на Латиница!Не живея в Бг..И въпреки усилията, пиша на кирилица! Хайде, бегай съ скрий у килера!
41
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американската хибридна пропаганда е предназначена за индивиди с ниско образование и интелект.
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди време хванаха една изкукуригала американка, която с отверка беше счупила тоалетните на МКС......----Жена на кораб в Морето и Космоса не предвещава нищо добро и гарантира проблеми!-))))
39
5
 
1
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 36 Ами изхвърли го тоз лаптоп и си купи такъв с клавиатура!
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъск им разказа играта на "великите" руснаци.-----------Специално пък този мушмурок хич го не хвали!Точи пара яко!Мъ явно някой го държи за "нещо", иначе отдавнъ да търка наръ с 200 - 300 годишнъ присъдаВиж, китайците инвестират много пара в отрасълъ и всяка издънка при тях си има "име, презиме и фамилия, плюс адрес", и резулттъ е налице!
37
7
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Анонимен...... Преди време хванаха една изкукуригала американка, която с отверка беше счупила тоалетните на МКС...... Руската хибридна пропаганда е предназначена за индивиди с ниско образование и интелект.
36
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди време хванаха една изкукуригала американка, която с отверка беше счупила тоалетните на МКС. Причината, че прочела от земята, че нейната лезби-партньорка източила цялата им обща банкова сметка и си била камшика с друга лезбийка. Със съвместни усилия американци и руснаци успяха да поправят временно тоалетните за да могат да си извършват биологичните нужди.Руснаците са имали късмет, че перкулясалата американка не е извършила първото масово убийство в космоса, нека се махат.
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"структОрни" - мбуааа ха аха хахах, баси неграмотника, тръгнал акъл да раздава.---------Кът не можеш да изкаръш от джобчето други доводи що не съ скрийш, ве, тю.ф.лек?Знайш ли колко грешки правя дорде чопля Screen Keyborda на лаптопъ с мишкатъ и кво???Ха, сега речи нещу конкретнупо тематъ!
34
6
 
10
 
! Отговори
До 34: преди 2 години
Състезание между Мъск и Русия по отношение на космическите технологии няма.По-скоро Мъск точи пари от бюджета на САЩ. В този род на мисли съм сългасен, че е Мъск е разказал игрите на "великите" американци. Ама те пари имат бол - в момента печатат репарации към всеки чернокож, колко му е да напечатат няколко милиарда и на Мъск. След години ще има нещо като "суперлига" в космическите полети, нещо като "великите" футболни клубове, които са пред фалит сега.
33
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъск им разказа играта на "великите" руснаци.
32
3
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 28"структОрни" - мбуааа ха аха хахах, баси неграмотника, тръгнал акъл да раздава.
31
7
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Русия започва изграждането на орбитална станция "Звездата на Русия"!!----------))))Тъй, тъй...То най-лесно е да обещаеш кво шъ напрайш след 20-30 години....Пък дотогава - "Я, камилата, я, камиларя", и най-важното - Бюджета е Успешно Консумиран!!!!-)))))