В Русия днес е Денят на скръбта и паметта

Навършват се 80 г. от нападението на нацистка Германия над СССР
22 юни 2021 13:40, Елка Василева
53
В Русия днес е Денят на скръбта и паметта
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 80 години от нападението на хитлеристка Германия над Съветския съюз и началото на Великата отечествена война. В днешна Русия датата се отбелязва като Ден на скръбта и паметта.

Операция „Барбароса“ (Unternehmen Barbarossa) е кодовото име, избрано от германското върховно командване за нападението над Съветския съюз, с което започва Германо-съветската война.

Точно в 4 часа на 22 юни 1941 г., без да обявява война, Германия напада Съветския съюз.

По повод годишнината днес в московския парк „Зарядие“ се изнася концерт под открито небе с участието на известни руски музиканти, предаде БНР.

Под диригентството на виолиста Юрий Башмет Руският младежки симфоничен оркестър изпълни произведението „Реквием“ на композитора Кузма Бодров по стихове на поета Роберт Рождественски.

Концертът беше предаван пряко в ефира на две телевизии, три радиостанции и в интернет.

Във връзка с годишнината от началото на Великата отечествена война германският всекидневник „Ди Цайт“ публикува  статия на руския президент Владимир Путин под заглавие „Да бъдем открити независимо от миналото“. В статията Путин изтъква ролята на историческото помирение между руснаци и германци за изграждането на следвоенна Европа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати-цензурират ми името на М.олотов........
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия лъжи -без обявяване на война, вероломно. Войната е ОБЯВЕНА ОФИЦИАЛНО в Берлин, като са връчени ПЪЛЕН КОМПЛЕКТ ДОКУМЕНТИ на съветския пасоль Деканозов. В него са описани пълно агр.подготовка на болшевишкия режим за завладяване на Европа. И мака че германците са имали сведения за 200 съветски дивизии, то на 22 юни 1941г те да били 330...По същото време гер. посланик Шуленбург връчва същия комплект документи на ***.Зашеметеният *** прошепва-с какво заслужихме това.......
45
1
 
6
 
! Отговори
45 преди 2 години
До Анонимен- И германците са мислели същото , поради което генерал Власов с цялата си армия се присъединява към тях през великата междусъюзническа война против болшевизма завършила с победа на болшевизма заради решаващата помощ на американците и половин европа остана под болшевишки ботуш.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наше дело правое. Враг будет разбит. Победа будет за нами.
43
4
 
6
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Всеки, след толкова години, си тълкува историята както му харесва....
42
4
 
8
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
За Родину за Сталина вперед!!!
41
3
 
6
 
! Отговори
кое зло е по-зло преди 2 години
Величието на съветските хора е в това че ако са приели че и Сталин и Хитлер са зло, че те са подкрепили въпреки огромните си лични сметки със Сталин и неговите служби, те са погледнали държавнически и са били готови да загинат за да ликвидират едното зли Хитлер, а след това и другото. С две злини трудно се живее. Сталин е героят. Хитлер е смачканото нищожество. Затова: Да бъдем открити независимо от миналото. иначе децата ни няма да спят спокойно.
40
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 "Вечна памет на всички загинали съветски войници по време на Втората световна война. 22 юни е една страшна дата, която бележи началото на Великата отечествена война" "Великата отечествена война" започва с нападение на Сталинистка СССР и Нацистка Германия над Полша и анексирането й, след което продължава с Атакуването на Балтийските републики и Финландия от СССР.
39
9
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
До петолъчник 33/Четеш историята както дявола чете евангелието. Полша не може да прости избитите 20 000 полски офицери в Катин, потушаването на Варшавското въстание, наблюдавано от Червената армия без да се притече на помощ, превръщането на Полша в социалистическа държава и избиването и заточението на "армия Людова" от руснаците!!!
38
3
 
9
 
! Отговори
войната е ужасно зло преди 2 години
На това което е казал руския президент и буква не му трябва:" Да бъдем открити независимо от миналото". една страшна война когато американски и канадски кораби помагаха на СССР по северния воден път. Днес Русия помага на Европа пак по северния път "Северен Поток - 2" Историята никой неможе да преобърне докато добрината е победител. Дадо е виждал стотици вагони с осакатени и тежко ранени червеноармейци връщани в Русия - без ръце без крака, без очи. . . Нямаме право да мълчим
37
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До */* ",около 10 мил.съветски пленници,*** и хомосексуалисти" Добре че ми напомни, нетръпимостта към въпросните е още едно общо качество между нацизма и комунизма (освен всички останали). По кое време да очакваме днес припомнянето по руските медии, че Нацистка Германия и Сталинистки СССР са били съюзници, нападали са заедно други дръжави, координирали са си военните планове и са правили общи военни "паради на победата"?
36
2
 
11
 
! Отговори
*/* преди 2 години
На днешния ден 22.06.41 Германия напада СССР в 4.00 сутринта.Факт.Не е обратното.Факт.В концлагерите на Германия са убити около 6 милиона евреи,около 10 мил.съветски пленници,*** и хомосексуалисти общо около 17 милиона.От гледна точка на голямата стратегия... подчертава през май 1942 г. президентът на САЩ Франклин Рузвелт трудно може да се избяга от очевидния факт, че руските армии унищожават повече войници и оръжие на противника, отколкото всичките други 25 държави взети заедно."
35
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вчера на 21 датчаните вероломно нападнаха Русия на Паркен.
34
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато руските *** нямат какво да кажат срещу историческите факти се започват фантасмагориите. Така е, другаре, Истината боли и тъй като днес в Русия празнуват Ден на паметта е редно да си припомним, че комунистическа Русия/СССР и Нацистка Германия бяха съюзници.
33
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша воюва срещу Германия в състава на съветската арми под съветско командване. Полша се биха геройски рамо до рамо с руснаците в битката за Берлин срещу белгийските и френските нацисти които го защитаваха (и немски деца от Хитлер Югенд) които до последно се надяваха, че съюзниците ще започмат офанзива срещу СССР, каквато заповед е имал Монтгомъри. После Полша се разсърди, защото очакваше, че ще и дадат Белорусия и Украйна, а получи само малка част от земита на източна Германия и още не може да прости на Русия и бълва огън и жупел срещу нея.
32
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност европейските фашисти нападнаха Русия, не само Германия.
31
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 Я кажи кога европейски войски от Великобритания и Франция са участвали във военни действия в съюз с Нацистка Германия, когато са нападали заедно чужди държави и кога след това са правили военни паради заедно? Слушам. И защо в "Деня на Паметта" в Русия не се говори за това, а вемсто това със всичка сила се замита историята под килима? Нали е "ден на паметта"? По-важния върпос за теб лично е, защо защитаваш сталинизма/комунизма?
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28: да се обърне към източноевропейските народи и да се извини===============--да ти купи бира, да ти изпее песен и да тропне един казачок. А ху-ху не хо-хо?
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не се споменава никъде за това кой беше съюзник на нацистите преди Нацистка Германия да нападне СССР"--------------------------------------------------------------------------------- Не е тайна, че всички значими европейски държави сключиха договори с фюрера за ненападение. Полша първа сключи такъв пакт през 1934 г. СССР сключи договор за ненападение с Германия 5 години след Полша и последен от всички европейски страни. На 22.06.1941 г. този договор беше вероломно потъпкан от фюрера.
28
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 "Путин вместо да пуска статии в Германската преса - да се обърне към източноевропейските народи и да се извини за съсипването на тези държави" Да се извини, но не се връзва с пропагандата, че СССР са били "обединител и освободител". Ако си пуснеш руските държавни телевизии в момента това тече в момента там. Русия е една страна пълна със зомбита.