Заведенията в Москва отворени само за хора с QR код

Човек трябва да има сертификат за ваксинация или прекаран COVID-19
22 юни 2021 17:52, Петя Славова
41
Заведенията в Москва отворени само за хора с QR код
Снимка: БГНЕС

Московските власти обявиха във вторник, че жителите скоро ще трябва да представят антикоронавирусен пропуск, за да влизат в ресторантите, тъй като градът се бори с нарастване на инфекциите варианта Делта, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Новото ограничение е последната от поредица от мерки, след като новите ежедневни случаи на коронавирус се утроиха само за две седмици. Кметът на руската столица Сергей Собянин отдава ръста на силно инфекциозния щам Делта, открит за първи път в Индия.

Още по темата

В публикация в своя блог Собянин пише, че от 28 юни посетителите на ресторанта ще трябва да представят QR код, показващ отрицателен тест за коронавирус, валиден в продължение на три дни - или доказателство, че са били ваксинирани или са били болни от коронавирус през предходните шест месеца .

"Трябва да намерим решения, които ще ни позволят да защитим максимално хората и да намалим тежестта върху здравната система", каза той.

Тези решения обаче, добави той, не биха могли да нарушат "нормалното функциониране" на сферата на услугите и "други сектори на икономиката".

"Подобни правила за посещение на ресторанти и кафенета са в сила от няколко месеца в много европейски и азиатски градове. И дойде моментът Москва да се поучи от опита, ако искаме да избегнем ново, крайно нежелано заключване", каза Собянин.

За разлика от много европейски страни, Русия не възстанови блокирането, когато миналата есен беше засегната от втора вълна от инфекции, тъй като се опитваше да подкрепи затруднената си икономика. Вместо това страната възложи надеждите си за ограничаване на пандемията върху четирите си ваксини местно производство - Sputnik V, EpiVacCorona, CoviVac и еднодозовата Sputnik Light.

Но властите са изправени пред население, силно скептично настроено към ваксинирането срещу COVID-19, като едно скорошно независимо проучване казва, че около 60% от руснаците не планират да получат инжекция.

Въпреки че от декември са на разположение безплатни дози, само 15,5 милиона души от население от около 146 милиона са напълно ваксинирани, според уебсайта Гогов, който събира данни за коронавируса от регионите и медиите.

Москва и множество региони по-рано този месец обявиха задължителни мерки за ваксинация за служителите в сектора на услугите. Русия е сред страните, които са най-силно засегнати от пандемията, с шестия най-голям брой случаи в света, според данни на АФП, базирани на официални данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
4
 
! Отговори
Негативна селекция преди 2 години
Вместо първо да си ваксинират собственото население те продаваха ваксините си чужбина с рекламни цели за режима. От царско време, та през Ленин и Сталин и досега, животът на обикновения руснак не струвал пукната копейка. Дъвъйбъ във великата нация-стадо в скотобойна,което е влюбено в касапина си! Утре ще е друг и пак ще е същото!?
35
5
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
То и в Дания е така, показваш си коронапаса и влизаш. Вариантите са 3, преболедувал преди не повече от 180 дни, отрицателен тест на всеки 3 дни или ваксиниран. Тестовете да безплатни даже за чужденци.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 Русия се провали с гръм и трясък по всички показатели свързани с управлението на кризата: има най-много жертви от всички държави: 600 хиляди, има едни от най-малко ваксинираните общества, ваксината им се оказа пълна партенка, "лидера" им се кри една година далеч от общество, а тези, които искаха да съобщят за реалното положение в болниците падаха от прозорците. Това е истината. Останалото са небивлици, на които не вярват дори и тези, които ги приказват!
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от много европейски страни, Русия не наложи блокирането на граждани по домовете, на производства, промишленост, строителство, на културни и спортни мероприятия, когато миналата есен беше засегната от втора вълна от инфекции, тъй като руските власти добре разбираха, че подобен тип мерки ще съсипят икономиката и ще влошат психологическия климат в обществото.
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ми обяснявайте колко свободни са руснаците и как там е нещо по-различно от Западна Европа или Северна Америка.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 "Руските ваксини се оказаха най-надеждни и най-ефективни." Руската пропаганда от ден на ден все по-некачествена става ....
30
5
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Аз не и вярвах, а бе една рускиня, избягала от путиновата диктатура, която към 2013 ми каза, че ще се случи това, което пише в тази статия. Същата жена бе първият човек, който ме въведе подробно в истината за еврейският произход на Путин.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин няма вина за това, че в България са на мода заглавия от типа "Заведенията в Москва отворени само за хора с QR код". Путин няма вина за това, че българите четат само заглавията от типа "Заведенията в Москва отворени само за хора с QR код" и веднага започват да го заплюват. Оказва се, че заглавието би трябвало да изглежда така "Заведенията в Москва са отворени за хора с QR код, за ваксинирани и за преболедували"
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските ваксини се оказаха най-надеждни и най-ефективни. Десетки милиони хора са ваксинирани в цял свят и дори в Аржентина с руска ваксина са ваксинирани повече хора отколкото в Русия, и досега няма нито един случай на странични ефекти извън описаните, да не говорим за смъртен случай. Докато от западните ваксини хората измират като мухи.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белгия несъгласните с мерките и политиката на правителството по отношение на ковид 19 вече ги убиват.
26
2
 
6
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 16 - благодарение на Божията милост няма да са всички.
25
4
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Колко ли е трудно да си изкараш ковид сертификат с QR код в Москва? Предполагам, не по-трудно, отколкото тук. Вече го направих.
24
3
 
8
 
! Отговори
У нас преди 2 години
Само с IQ резултат над 90. И заведенията ще се изпразнят.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Патриот Понякога се чудя такива като теб дали са зевзеци, на които им е МНОГО скучно и се опитват да си разнообразяват ежедневието, или просто ви събират от някои институции ...
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ще фалират, след като на гражданите се предлагат цели 3 възможности да посещават ресторанти: от 28 юни посетителите на ресторантите ще могат да представят или QR код, показващ отрицателен тест за коронавирус, валиден в продължение на три дни или доказателство, че са били ваксинирани или, че са били болни от коронавирус през предходните шест месеца. Щом ти се ходи на ресторант, а не искаш да се ваксинираш и не си бил болен, направи си тест за коронавирус.
21
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все повече рестрикции ще има за неваксинираните. Нормално, те са опасни за общественото здраве.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не го виждам на изборите как ще бъде преизбран с подобни подходи
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая пропаганда, Не разбрахте ли че хората няма да жертват здравето си за каквото и да било, да не говорим за да идат на заведение. Не усещате ли,че ставате смешни.
18
5
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Това е болшевишкия рай!
17
3
 
15
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Резултатът ще бъде масови фалити на заведения заради ид.отщините на властите!