Още от отплаването: Руски военни следят HMS Defender в Черно море

Журналист на BBC се оказва на борда на миненосеца
24 юни 2021 14:25, Нели Христова
320
Още от отплаването: Руски военни следят HMS Defender в Черно море
Снимка: БГНЕС

Още от момента, в който HMS Defender отплава от пристанището в Одеса, руски военен кораб и изтребител започват да следят британския миноносец. Корабът се е отправил към Грузия, а за да стигне до там, той трябва да премине на юг от полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. в ход, който не е признат в международен план.

Още по темата
 Докато Москва твърди, че полуостровът и водите му са руска територия, Великобритания казва, че HMS Defender преминава през украински води по често използван и международно признат транзитен маршрут.

На борда на HMS Defender в Черно море  се намира и журналиста на BBC Джонатан Бийл, който разказва от първо лице какво се случва в напрегнатите минути на конфронтация. Още в началото на репортажа му се чуват думите "Това не е учение".

"Когато се приближихме на 18 мили от брега, напрежението се покачи. Руският военен кораб започна да прави опасни маневри, приближавайки се до HMS Defender в опит да го принуди да промени курса си", разказва Бийл от борда на миноносеца. Руската брегова охрана отправя и предупреждения, включително и "ако не промените курса си, ще стреляме".

"Екипажът веднага се облече в предпазно облекло, в случай, че тази заплаха бъде изпълнена", казва Бийл. Бреговата охрана все пак стреля, но извън обсега на HMS Defender.

"По време на пътя си, миноносецът засече близо 20 изтребителя в небето, някои бяха прекалено близо, за да се чувстваме спокойни", разказва журналистът. HMS Defender не се отказва и продължама по пътя си към Грузия, но руските самолети го следват дори и когато вече е преминал в международни води.

Русия заяви, че корабът е преминал на три километра (1,9 мили) навътре в руската територия край нос Фиолент в Крим малко преди обяд по местно време в сряда. Териториалните води на нацията се простират на 12 морски мили (22,2 километра) от бреговата й линия. Всеки чуждестранен военен кораб, преминаващ тази граница, ще се нуждае от разрешение на страната, за да направи това с малки изключения.

Малко след като британският кораб преминава териториалната граница, нападателен самолет Су-24М хвърля бомби, а патрулен кораб изстрелва предупредителни изстрели, казва руското министерство на отбраната в пред ТАСС.

Британските власти отхвърлиха руските обвинения. Екипажът на HMS Defender съобщава, че не са хвърлани бомби по него.

И все пак, руските власти публикуват кадри от своите изтребители, които следят миноносача, включително и такива, които показват, че са го взели на прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
3
 
1
 
! Отговори
Франция>Русия преди 2 години
Франция е красива люлка на цивилизацията, а Русия е миpизлива панелна яма.
252
3
 
4
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Много страхливи тия руснаци. Пък англичаните ибоги пичовете, въобще не им пука че ония хвърлят бомби близо до тях ( ако може да се вярва на руснаците че са хвърляли бомби)
251
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 289 Жабаря: и как точно са напълнили гащите? *** коментар без никакво съдържание. Жалък си, стой си в Париж при *** и брадясалите талибани.
250
8
 
4
 
! Отговори
Французина преди 2 години
Руснаците напълниха гащите от един миноносец, ето кои са истинските *** :)))
249
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно се страхуват руснаците, щом за един миноносец изпращат толкова техника.
248
7
 
11
 
! Отговори
Lainqna mediq преди 2 години
Дефендера са се приименува на "Джендер "!Имаще и по-лош вариант, да ги оставят да навлезнат на 10-ина км и да ги РЕБ-нат!Следва завземане на кораба и съд за екипажа поне 5-години по руските затвори !Добре че В.Путин е добър човек !
247
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бритиш Дифендера си плува където иска, а пРосяците го проследяват със завист. Какъв кораб, какъв хубавец...
246
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали разбрахте че на Дефендъра е имало снимачен екип. Всичко е подготвено, измислено за да се нажежава обстановката. Запада са профедионалисти в това.Още ли търсят химическите оръжия в Ирак? Ами Сирия?
245
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е следене но нали трябва да има драма, да сепише и да има сензация.До вчера всички про запада бръщолевиха че не било вярно, а руснаците пуснаха видео от стрелбата, от предупреждението, от всичко.И пак Русия е виновна, нищо де вие още си вярвайте на дадо коледа, на деня на мисирката и на кралицата.
244
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нато са натрапници Русофилите не се умаряте да разпространявате фалшивите новини и пропагандата на Кремъл. Кораба е плувал в украински води. Руснаците нямат работа там, камо ли да да ги наричат "свои". Ако бяха атакували кораба това щеше да е акт на международно пиратство.
243
5
 
23
 
! Отговори
Нато са натрапници преди 2 години
Евтина провокация! Британски военен кораб се намира доста далеч от собствената си земя и съвсем случайно на него има репортерски екип от BBC. Предупреждават ги да не влизат в чужда екватория. За неразбиращите - навлизане на военен съд в чужди териториални води е доста тежка провокация и незачитане на международното морско право. Руснаците напълно разбираемо прогонват натрапника. После каква драма! Но кой я създаде? Руснаците, които си пазят водите или британците, които нямат работа тук?
242
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 272 Явно не правиш разлика между бизнес и "сближаване".
241
2
 
4
 
! Отговори
до 272 преди 2 години
а северен поток как ще го коментираш професоре, щом според тебе германия не търси икономическо сближаване с русия, много си назад ментално о*и*офрен
240
5
 
15
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Незнам защо предупреждават Руснаците след като е влезна в техни води някоя ракета гранит или бастион щеше да свърши много добра работа като направи британската гемия изкуствен риф
239
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 275Ти да не спец по нагласени рефендуми и чистки че знаеш и можеш да определиш че там е било така? Или твойте шефчета така ти казват от флашката?
238
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 275 Както казах твоите виждания за Крим и мойте нямат значение! Крим вече е Руски толкоз опичай си акъла къде плаваш и как особенно с военен кораб!
237
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пробват ги да видят докъде ще стигне лудостта
236
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 274 Ти да беше чел. Референдума им беше пълна пародия, да не говорим за етническото прочистване, което спретнаха преди него. Тва, че руснаците са там, защото са силни не означава, че некой също толкова силен ще се прави, че имат право да са там, тъй че НАТОвските кораби ще продължават да си минават през украински води. Ако руснаците имат проблем с тва да се пробват. По ситуацията стана ясно, че само на приказки са силни. :))))
235
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 273Ми да беше гледал чел Години вече назад! Че имаше референдум и Крим се върна в Русия. Но това че ти не си съгласен или аз няма да накриви шапките на Руснаците!Така че внимателно в Черно море да не стане начало на ТСВ.
234
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото, явно управляващите в Русия имат много ниско мнение за живеещите там, защото не се и опитват дори да прикриват някои очевидни лъжи, като например, в НИТО ЕДИН репортаж,който дадоха по въпроса (те само това дават) не споменаха, че анексирането на Крим не е международно признато, и навсякъде повтаряха "руски териториални води". И на малките деца е ясно, че териториалните води на Крим са украински, а не руски, точно защото анексирането му е незаконно. Трагедията в Блатото е пълна. :))