Десетки от ядрените подводници на Путин са край Великобритания

Причината все още не е ясна
4 авг 2021 21:52, Нели Христова
271
Десетки от ядрените подводници на Путин са край Великобритания
Снимка: БГНЕС

Десетки стратегически ядрени подводници от четвърто поколение тип 955 "Борей" на Владимир Путин са се гмурнали изключително дълбоко в Норвежко море в близост до Великобритания, съобщава The Sun.

Предполага се, че тези стратегически подводници могат да носят новите хиперзвукови ракети "Циркон 3M22", които могат да изминават 2,7 км в секунда.

Военен източник каза пред вестник Mirror: "Причината за тези изключително дълбоки руски мисии все още не е ясна за повечето анализатори. Най-вероятно това може да е опит на Русия да осигури скрит достъп до целия Атлантически океан. Напоследък активността на руските подводници се увеличи, както и активността на повечето руски въоръжени сили. Очевидно руснаците тестват решимостта на НАТО. В момента Русия се стреми да демонстрира своята сила и влияние по целия свят, доколкото е възможно. Това важи особено за Северния й флот, който играе решаваща роля за осигуряването на достъп на Русия до Атлантическия океан".

Обикновено руските подводници не се гмуркат по-дълбоко от 400 метра, а максималната им дълбочина на гмуркане е около 900 метра.

Военният експерт Брус Джоунс заяви пред The Sun: "Отношението на руските военни е тревожно вече няколко месеца. Това се доказва например от неотдавнашната концентрация на руска военна мощ на границата с Украйна. Последната крачка на Русия с подводници може просто да бъде само "дразнене" на НАТО и изнервяне на членовете на Алианса. Но във всеки случай това определено означава ескалация на руската военна подготовка. Трябва да се отбележи специално, че сега те обръщат специално внимание на дълбоководните операции, като по този начин увеличават тайната на действията на своя подводен флот".

По време на срещата на върха на Г-7 по -рано тази година бяха изразени опасения, че руска подводница с крилати ракети може да патрулира край брега на Корнуол, където се провежда срещата на върха.

Тогава се твърдеше, че Кралските военновъздушни сили извършват "необичайни" операции във водите и въздушното пространство около района, което поражда опасения, че нещо не е наред.

The Sun съобщи, че за обезпечаването на сигурността на срещата на върха е създаден "стоманен пръстен" на стойност 30 милиона лири, който включва дори използването на самолетоносача "Принца на Уелс".

Както съобщи авторитетното американско списание The Washington Examiner, военноморските и военновъздушните сили на НАТО са участвали в отделни операции за противодействие на предполагаемите заплахи за сигурността, които представляват руснаците. Това включва повишена активност на ВМС на САЩ, британските военноморски и военновъздушни сили и френски противоподводни самолети, информира "Фокус".

По-специално, The Washington Examiner твърди, че разузнавателният самолет RAF P-8 Poseidon е бил разположен на 500 мили от базата му в Лосимут, Шотландия, "изпълнявайки патрули на малка височина и ниска скорост в района на Корнуол". Той е действал около 12-километровата морска граница на Обединеното кралство, което предполага, че този разузнавателен самолет може да е проследявал нещо по-специално.

Русия представи първата си подводница-чудовище от тип "Борей" през 2019 г., давайки ѝ името "Княз Владимир".

Атомната стратегическа подводница с ядрени балистични ракети тип "Борей" може да изстреля 20 междуконтинентални атомни ракети "Булава" и може да унищожава цели градове на разстояние до 11 хиляди километра от мястото на стрелбата.

Тази стратегическа руска подводница се смята за най-смъртоносната подводна лодка на планетата, отбелязва The Sun.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
Брей... кисело мляко преди 2 години
Така и от цялата статия не разбрах:Поне една руска подводница забелязана ли е в близост до острова, или всичко това се гради на предположения?
192
0
 
6
 
! Отговори
нАКа-47 преди 2 години
!0-ки? Абе, те едва имат 4. За какви десетки става въпрос?!
191
1
 
7
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Да питаме колхозниците, вкусни ли са? Че друго за плюскане те нямат!
190
2
 
11
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
"... ядрени подводници ... на Владимир Путин" :-))) По-плоска медийна инсинуация не бях срещал скоро! Да речем и "най-големите военноморски учения на Байдън", например ...
189
24
 
13
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Примитивна Рус с конвенционалните си оръжия не може да се мери с космическа Америка, която живее в 25-ти век, 400 години преди човечеството.
188
9
 
29
 
! Отговори
чук преди 2 години
абе нали са "яката" работа натовски ***? що им се "опъват нервите" нали руските подводници се развалят , пушат от въглища и др.....пък те седнали и се запасяват с памперси смелчаците...ха ха
187
2
 
17
 
! Отговори
како нело преди 2 години
Една стига.Другите са на други места.Ама на страха очите са големи.
186
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Който е писал тази........дрррисня, добавям аз, защото не съм възпитан като теб, наистина не се е потрудил да научи бройката на подводниците тип "Борей". А днесаджии по навик показват грешната картинка. На снимката е свръхтихата дизел-електрическа подводница клас "Варшавянка - подобрена 636". Такива си имаме 6 броя в Черно море и яко им дъ на британци, янки и др. натовци! За съжаление и ние сме в тази бандитска компания!
185
5
 
9
 
! Отговори
Депресиран соросоид преди 2 години
Анимации мрън мрън Жуже мрън мрън Бояршник мрън мрън, Безаналогови мрън мрън, Чебурашка мрън мрън...
184
1
 
24
 
! Отговори
Който е писал тази преди 2 години
статия,е бил с потопени в легена крака.Русия няма десетки подводници от клас 955 Борей.Според руските планове,серията 955 Борей,ще включва 12 подводници,от които 6 за Тихоокеанския флот и 6 за Северния флот.До момента са построени(вероятно)8 подводници.Така че,дори всички да са били построени,дори всички да са били предислоцирани в Северно море,няма как десетки да са край бреговете на ВБр.Вероятно там са три,които в началото на годината бяха локализирани от брит.флот,а не от журналисти.
183
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разоръжаване...ограничаване на оръжията за масово унищожение И изведнъж...хиперзвукови ракети без аналог,което означава че се действа подмолно...Как да вярваш за напред на тези хора....Със сигурност в близко бъдеще НАТО ще запълни тази празнина,ама защо да се започне пак,меренето на пи...ки.
182
2
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Подводници от този клас са само 4. Нещо грешите за десетките.
181
7
 
3
 
! Отговори
Панде Ефтимиос преди 2 години
РОССИЯ ОТДАВНА НАБЛЕГНА НА МОРСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ...ИМАТ ПОДВОДНИ МИНИ-КАТЕРИ, СЪС АТОМИКО, БИОЛОГИКО И ХИМИКО ОРАЗИЯ...БРАВО НА РОССИЯ..ИМАТ И СЕЙЗМОсЛОГИКОС УЕПОН (ОРАЗИЕ)......САТЕЛИТИТЕ СА СЛЕДВАЩАТА ЦЕЛ НА РОССИЯ.
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нелата-да-се-гмурне-дето-трябва! Айде-стига-с-каруцарския-сленг-все-пак-сериозна-хартишка-е-днесбг!
179
5
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Русия има само няколко подводници които могат да се потопят до около 800м дълбочина. Освен това дълбочината при полуостров Корнуол е доста по-малка и за скрито преминаване там не може да се говори.Иначе британците да не се правят на луди-чий го диреше техния кораб около Крим?Нормално е да има ответни мерки. Впрочем, при ядрена война Великобритания първа ще даде фира.
178
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещастниците тук се радват, че еди кой си е в състояние да унищожи цели държави и континенти. Висша форма на идиотизъм. Не е за учудване впрочем.
177
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Борей - Може да унищожава цели градове". Не , цели градове, а цели държави, и дори континент. Тези 20 ракети. Всяка една от тях се разделя на 10 бойни ядрени глави. Тоест на подводницата има около 200 бойни глави, като всяка една от тях е няколко пъти по-мощна от тази пусната в Хирошима.
176
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
последния самолет не случайно се нарича ШахМат , чао англосакси, тежестта ви в света се свиваа драстично джудженца островитяни хаха
175
2
 
25
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Ако се разкрие ,че Путин има тайно споразумение с производителите на памперси в Англия,присъствието на руски подводници става съвършено обяснимо!
174
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ги мразя тия рускофобските неща. Пълни глупости. Тия източници...!