Въпреки рекордните смъртни случаи: Руснаците не спират да се забавляват

Голяма част от тях не вярват в опасността от COVID-19
19 окт 2021 23:00, Нели Христова
93
Въпреки рекордните смъртни случаи: Руснаците не спират да се забавляват
Снимка: БГНЕС

В петък вече улиците на Москва жужат от енергия. В Simach, модерен бар и нощен клуб в центъра на града, малкият  дансинг е препълнен, а отвън се образува дълга опашка от бъбриви хора.

Гледайки тълпата, е лесно да забравим, че Русия е в центъра на световната пандемия от коронавирус, като ежедневно регистрира черни рекорди за брой инфекции и смъртни случаи, във време, когато глобалните смъртни случаи от COVID-19 са паднали до най-ниското си ниво за една година.

"Слава Богу, можем да ходим по барове и няма ограничения. Аз съм против всякакви блокировки, те ще унищожат бизнеса ми"“, казва 34-годишната Наталия Драганова, която управлява малък магазин за дрехи в града пред The Guardian.

Русия надмина символичната цифра от 1000 ежедневни смъртни случаr в събота за първи път от началото на пандемията и постигна нов рекорд по брой на заразените в понеделник - 34 325.

Длъжностни лица казват, че страната бързо изчерпва болничните легла, а главният лекар на Русия Денис Проценко определи ситуацията в петък като "почти критична". Ваксинацията, както и от самото начало, е в застой.

Няколко региона повторно въведоха QR кодове за достъп до обществени места миналата седмица, както и задължителна ваксинация за определени групи, но Москва и Санкт Петербург - домът на най-големите клъстери от инфекции - се отказаха от нови мерки. Двата града са сред най-отворените места в Европа.

За мнозина, като Драганова, говоренето за нови ограничения връща болезнени спомени от март 2020 г., когато Русия изпадна в пълен локдаун за повече от два месеца. Малкият и средният бизнес бяха непропорционално засегнати, тъй като властите предоставиха малка подкрепа на частни фирми, предпочитайки да изразходват ресурсите си за държавни служители, считани за ядрото на подкрепата на Кремъл.

"Почти загубих всичко, така че бих искала на всяка цена да избегна този сценарий", казва Драганова. Чувството е споделено от мнозина. По време на първата коронавирусна вълна 60% от руските домакинства заявиха, че са загубили доходи в резултат на икономическата криза.

"Руснаците постоянно проявяват повече загриженост относно икономическата ситуация, отколкото епидемиологичната", обяснява Кристиан Фрьолих, професор по социология във Висшето икономическо училище в Москва, който изучава общественото инакомислие. "Хората имат много ниски очаквания от правителството и не очакват да получат никаква подкрепа във време на локдаун. Това помага да се обясни защо мнозина предпочитат страната да остане отворена въпреки смъртта", казва той.

Това лято Москва въведе за кратко QR кодовете, но бързо се отказа от програмата, след като собствениците на фирми се оплакаха от намалени приходи. Но не само икономиката накара руснаците да приемат привидно живота заедно с COVID-19. Анкетите показват, че 55% казват, че не се страхуват от заразяване с вируса, а експертите твърдят, че противоречивите съобщения на Кремъл са посягали объркване и подозрения сред населението.

Заместник-председателят на руския парламент Петър Толстой направи признание за неспособността на държавата да информира ефективно обществеността за опасностите от пандемията. "Трябва да бъдем честни, правителството загуби информационната кампания за борбата с коронавируса", ​​каза той.

Денис Волков, директор на независимата избирателна организация Левада Център, заяви, че правителството е изпратило "твърде много смесени съобщения до обществеността за пандемията", докато държавните медии са прекарали прекалено много време в омаловажаване на пандемията и осмиване на другите нации заради тежките им блокировки.

"Когато властите най-накрая започнаха да заемат по-последователна позиция, вече беше твърде късно и мнозина се довериха на официалната линия", казва той. Едно проучване също така показва, че близо две трети от руснаците вярват, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено от хората.

Волков допълва, че Кремъл многократно е обявявал победа над пандемията, като отменя мерките за блокиране преди политически важни събития. В разгара на инфекциите през лятото на 2020 г. Москва внезапно премахна всички ограничения, за да премине парадът на Деня на победата, ежегодното демонстриране на военна техника на Русия, както и референдумът за конституционни промени, който позволи на Владимир Путин да се кандидатира за по-нататъшни мандати като президент .

"Каквото посееш това ще пожънеш. Мнозина спряха да приемат COVID сериозно, след като непрекъснато им се повтаряше, че пандемията е приключила. Това от своя страна се отразява в липсата на спешност за ваксинация", казва Волков.

Само една трета от руснаците са били ваксинирани и социологическите проучвания показват, че повече от половината от населението не планира да се имунизира. Бавната ваксинационна кампания в страната означава, че не е прекъснала връзката между инфекциите, постъпванията в болници и смъртните случаи, както страните от Запада.

В емоционална публикация в петък, която подчертава възприеманото от народа слабо отношение към пандемията, Проценко призова хората да се ваксинират:  "Хора, вярно е, че коронавирусът не е шега или измислица", написа той в Telegram. "Удивително е, че все още трябва да убеждавате хората в това през втората година от пандемията", каза той.

Докато московчани се забавляваха и излизаха на закуска през уикенда, лекарите на фронтовата линия срещу коронавируса също нарисуваха тъмна картина на тяхната реалност.

"Не можем да продължим така. Няма да издържим друга вълна", казва 24-годишната Катерина, медицинска сестра, работеща във водещата болница "Комунарка" в Москва. Тя е един от многото студенти по медицина, мобилизирани от началото на пандемията за работа в болници в цялата страна.

"Всеки ден виждам хора да умират, докато ваксината се разпространява свободно. Това толкова ме ядосва", сподели тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
Много полезни лечебно деизнфекционни са качествени напитки вкл уиски,коняк,..Препоръчвам след прибиране в дома ,смяна на дрехите и къпане..Няколко лечебни глътки уиски,коняк,мастика,мента качествена ракия са отлична профилактика срещу навлезли в гърлото опасни мутанти и бактерии..Имах късмет да пробвам качествени *** в Кишинев и Одеса ..продават се в магазините..В Англия помагат всички марки уиски..
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"в САЩ живеят като стандарт по-добре" - това е мит който живее в източна Европа. В пост-социалистическите страни нямахме опит с ефектите на маркетингът и рекламата. Като деца се заблудихме че лъскавото е ценно. Още много хора тук си мислят че Макдоналдс е престижна и качествена храна. Истината е че в САЩ има много бедност. Много деца ходят гладни. Мои познати се изнесоха от Чикаго, след като за 2ри път за 3 години се намери убит чернокож в басейнът на комплексът им.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този с бутилката обаче е афро-американец или афро-европеец, по новите стандарти за именоване на ***. Може да има и афро-руснаци вече, но едва ли
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно попвителството се съобразява с хората. Щом не искат ваксини и строги мерки, значи така са решили. А може и да го преборчт, кой знае
72
4
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
ВЕРНО Е---ПРОСТОТИЯТА Е НЕУНИЩОЖШМА...ХААХААА...!
71
6
 
11
 
! Отговори
Рузвелт преди 2 години
До СталинДа бе, в САЩ живеят като стандарт по-добре, но за сметка на цялото блато от социални мрежи и хората спяха да имат мнение, полицейщина прикрита в жизнен стандарт..Русия е последната държава , която ще загине, понеже руснаците са неунищожими!!!И като мисъл и като дух са много напред!!!
70
1
 
5
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Такси трябва животът продължава !
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
измислен грип
68
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"близо две трети от руснаците вярват, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено от хората." И са прай!
67
6
 
12
 
! Отговори
100минуса преди 2 години
Вчера Великобритания регистрира над 45 000 нови заболели и абсолютен рекорд по смъртност! Рекокрда май е от Март насам или изобщо рекорд. Във Великобритания има над 75% население напълно ваксинирани и над 4 000 000 поставени трети дози. Явно според техните данни, ваксиниран или не, не е признак за интелигетнтост.НО аз питам друго,несвързано с ваксините-защо не се отразяват техните данни?Зашо не се отразяват протестите в цяла Европа срещу зелените сертификати?
66
2
 
12
 
! Отговори
Ева преди 2 години
"Толерантността ще достигне такова ниво, че на интелигентните хора ще бъде забранено д мислят, за да не обидят ***." Фьодор Достоевски. Мислете хора, мислете!
65
1
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
*Ако ще Умираме, Ще Умрем като Мъже, Това ще направим* -Реджеп Тайип Ердоган, Явно и Руснаците Мислят Така , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей, баба Кичка Сталинова почна и да трие. *** като й е толкова акъла.
63
1
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Не една световна империя е паднала когато народа и се е отдал на разгулно поведение. Да не говорим пък за малки държавици като нашата.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Баба Кичка Сталинова: Добре се справяш! Менкай малко стила де. Нищо, че смяната ти свършва.
61
11
 
11
 
! Отговори
БРАВО преди 2 години
БРАВО НА ТЯХ. НАПЪЛНО ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ ВСИЧКО Е МНИМА ИСТЕРИЯ, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ИМПЕРИАЛИЗЪМ МИНИМИЗИРАН В ПОНЯТИЕТО ВИРУС. САМО, ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА МНОГО УМНИ И НЯМА КОЙ ДА СЕ ВЪРЖЕ НА ТЪПОТИИТЕ НА НЯКОЙ СИ. БРАВО РУСНАЦИ САМО ТАКА!!!
60
20
 
15
 
! Отговори
Сталин преди 2 години
още Сталин го е казал: хората са слама! Животът в бившия соц лагер няма нищо общо и никога няма да бъде като на запад! Дори най изпадналия емигрант в Западна Европа, ЮК, САЩ живее в пъти по-добре от в Русия или нашите държави.
59
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в източните Ко чини хората живеят като животни и човешкият живот няма стойност...
58
6
 
8
 
! Отговори
Марш преди 2 години
Кви рекорди бе 1000души от 150 000 000милиона, а сметки за какво става въпрос, 20Българии.
57
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно руснаците са най-лошият пример за света. Няма цял народ дето да се напива с одеколони, антифриз и течност за чистачки :)))