Проф. Захари Захариев: Тази студена война може да прерастне в гореща

Броят на потенциалните военни огнища нараства
20 окт 2021 22:40, Нели Христова
51

"Студената война отдавна е настъпила", на това мнение е международният анализатор проф. Захари Захариев. Той коментира "развода" между НАТО и Москва.

"Този ход беше напълно естествен, след като се стигна до експулсирането на огромна група от дипломати на мисията на Русия в Брюксел. Нещо непознато като стъпка, нито на базата на двустранните отношения на Запада и Москва, нито по линия на НАТО или на Европейския съюз. Москва, от една страна, беше длъжна да реагира по този начин, запазвайки собственото си себеуважение и давайки ясни сигнали, че тя твърдо стои на международната сцена", посочи проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е знак за решимост и категоричност в евентуални бъдещи действия по отношения на нарастващите конфликтни точки.

"Имаме демонстрация на готовност за диалог от страна на Белия дом. Нещата обаче ще вървят към по-зле. Симптомите вече за това са налице", категоричен е събеседникът.

Международният анализатор подчерта, че един от тях е именно дистанцирането на президента на Русия Владимир Путин от евентуални форуми, където той би могъл да контактува със западните му партньори.

Според него е съвсем възможно да се стигне до военен конфликт.

"Натрупва се толкова много барут на толкова много места. Броят на потенциалните военни огнища нараства все повече и повече. Рискът тази искра да запали бурето с барут става все по-голям. Единственият изход може да се търси към нормализиране на диалога между Вашингтон и Москва", уточни международният анализатор.

Събеседникът изтъкна, че такива наченки не се виждат обаче.

"Студената война отдавна е настъпила. Трябва да говорим за Студена война с предпоставки и наченки за една гореща война", добави проф. Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Според него процесите са се доближили до състояние на липса на контрол и на необратимост.

"Дори да има желанието за заден ход, механизмите така са се задвижили, че много трудно може да стане това. Путин е прав, когато твърди, че по този път ние отиваме към никъде", смята събеседникът.

За "газовото оръжие" на Путин, той изтъкна, че това е само и единствено спекулация.

"Норвегия се задъхва вече и е на предела на своите възможности за износ на газ. Остава единствено да се използва потенциалът на Русия, като се използват пълноценно пълните мощности на "Северен поток" и на "Балкански поток" през нашата страна. Някои държави побързаха да се възползват от това", уточни още проф. Захариев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
САЩ е време да включат 6 Американски Флот...и да се започваме...за да не стане късно!без гореща война Света ни няма шанс!...нима Слънцето грее за...путин и приятели?...така хитлер и компания...императори...диктатори...лъжеха Света ни!Справедлив Свят...или да го закрием!...прекалено много смърт и несправедрливости в 21 век!...не можем да продължаваме повече така!!!
44
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Ха ха хахората го знаят...путин си има армия от хакери,манипулиращи хората,държи политическият елит на ЕС!...нима германските канцлери не се пенсионират като служители...на Газпром?...за кого е тайна?...зависимости и предателства...и САЩ и приятели трябва да вземат крайни мерки...за да оцелее света ни...нима китай и русия не ни докараха да живеем във филми...като Заразно зло:Апокалипсис...създадоха чудовище през което убиват и насаждат страх!източна европа се управлява от кгб...зависими !
43
5
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Нещо друго да имаш да казваш за гьобелсовата пропаганда, руска ?
42
6
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Зелена сделка и азерски газ е формулата за излизане от ебергийната криза. Руснаците да си продават суровините на Китай и Северна Кореа. :)
41
5
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Вдички руснаци, подвизаващи се в Европа, САЩ и Канада са свързани ПРЯКО с КГБ. Пазете се от тях и ги проверявайте!
40
5
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Не ви ли се струва странно, че коментарите ми за Юлия Висотская имат толкова минуси по-долу? Кой я знае в България, че да гласува за нея? Е, това са гласове на руснаци, което е косвено доказателство за това, което съм написал. Нагла, нахална руска парцалеса е това.
39
7
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Значи, повтарям за тези, които са ме пропуснали снощи:1.В Италия да търсят Юлия Висотская, ако искат окончателно да разплетат кълбото на руската мафия в Европа. Ако госпожата не се върне в Европа, да я изискат от Русия.2.Европа чака азерския газ. Не чакайте газ от Русия. Това е загробване в някаква, каквато и да е зависимост от алкихолиците.3.Орбан се ОПИТА да сключи дългисрочен договор с руснаците и му е... ха ***. ***. та в Унгария.Пазете се от руснаците като от ЧУМА!
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37====Руснаците не му позволили да направи отклонение от газопровода на БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ! И ние сме им го платили хей тъй, за нищо! Ти чуваш ли се бе, ккрреттень?
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40, ако някога си чувал гласа на своята съвест, напиши тук кога?
36
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, русия отдавна води софт война - хибридна! Не е от сега тяхното поведение!
35
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тръбата минавала през България, но ние видите ли, не посягаме да си вземем газ от нея на ниска цена, защото видите ли, сме част от североатлантическия пакт. " ---------------------- ЛЪЖА! Нямаме изходна точка от тази тръба! Русия не позволи! А ние само им дадохме парите за построяването, че те да печелят! За нас остана нищо! Освен щети от разлив! Доста пиене изпиха руснаците, които работеха по нея на БГ земя и получаваха бая пари. Поне във Видин!
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На предстоящото заседание на Държавния съвет на Съюзната държава Руска Федерация - Белорусия ще бъде приета нова военна доктрина. Новата военна доктрина на Съюзната държава Руска Федерация - Белорусия е предстоящ факт с изключително важно глобално значение.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръбата минавала през България, но ние видите ли, не посягаме да си вземем газ от нея на ниска цена, защото видите ли, сме част от североатлантическия пакт. Унгария също е част, но Орбан има тaрaтaнци, сключи 15-годишен договор с Газпром и неговият народ няма проблем с високите цени. Значи проблемът на българския народ е в липсата на тaрaтaнци у нашите страхливи-лабави политици.
32
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко ви го каза отдавна - чакаме азерския газ. Чисти сметки - добри приятели. Всички заедно срещу руската наглост и простотия.
31
12
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Как ли не сме измръзнали преди изобщо да започнем да се греем с руска газ. :)))) Сигурно през 10-19 век сме купували газ от азерите. :)))) Баба ми печката я палеше с кедрови клонки от Сибир, май. :))))
30
6
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Но може и да не я хванете, защото, доколкото знам, имат много неплатени данъци в Италия и избягват да се няркат там. Същите са продали трупа на дъщеря си на евреите преди около 9 години. На здоровье всем! :) Някой нещо ме плашеше преди малко.:)Дай да те чуя пак, руска му.тро.:)
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като заначало, ще мръзнете, кат кучета русофоби.по натам други мерки.
28
6
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Както виждаш, таварищ, разнообразил съм гьобелсовата пропаганда с нови методи. :) Целя ви един по един. :)
27
6
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Повтарям още веднъж - Юлия Висотская род. 16.август 1973, мисля, че в Новочеркаск. Тя и екипът й, който уж снима безвредни ютюб клипчета. Жената на Андрей Кончаловски. Ще има инфо и за жълтата преса, освен ако по стар европейски обичай, не решите да сте мили и възпитани. :)))
26
10
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
А тоя с набиването на кола още сега да си стяга чемадана. :) Ше го набиеш на май.ка си, пияна руска разпрана.