В руските затвори: Савелиев събра записи на побои и изнасилвания за 8 г. (18+)

Полицията е била на косъм пак да го арестува
25 окт 2021 22:30, Нели Христова
114
В руските затвори: Савелиев събра записи на побои и изнасилвания за 8 г. (18+)
Снимка: БГНЕС

Сергей Савелиев не прилича на човек, който е прекарал осем години в руски затвор и тайно е събирал видеоклипове с изтезания над затворниците.

31-годишният беларусин споделя пред BBC, че сега може да спи малко по-добре, за първи път от седмици. Той потърси убежище във Франция, след като избяга от Русия, страхувайки се за безопасността си.

Сега Савелиев свободно признава, че е бил човекът, който е предал повече от 1000 видеоклипа на руската правозащитна група Gulagu.net. Клиповете, които той прави, докато работи в затвора по време на присъдата си, предизвикаха възмущение в Русия, след като се появиха онлайн по-рано този месец.

Оттогава руските власти заявиха, че са започнали наказателно разследване за предполагаеми изтезания и сексуални посегателства в затворите и са уволнили няколко висши служители на затвора. А от Gulagu.net казват, че видеоклиповете не само документират побои, изнасилвания и унижения на затворници, но също така доказват ендемичния характер на малтретирането в затворническата система.

Избор между живота и смъртта

Савелиев започна да споделя видеоклиповете с активисти за правата на човека след освобождаването си през февруари тази година. В продължение на няколко месеца той изпраща стотици файлове.

Миналия месец той е спрян на летището в Санкт Петербург, докато пътува за Новосибирск. На гишето за регистрация мъже в цивилно облекло започват да го разпитват. Те му казват, че знаят всичко за кореспонденцията му с Владимир Осечкин - ръководителят на Gulagu.net.

"Казаха ми, че ме наблюдават от шест месеца. Заплашиха, че ще ме осъдят за предателство за 20 години", казва Савелиев и допълва, че  мъжете го предупредили, че ще "умре много бързо" в затвора". "Първо ще признаете всичко, а след това ще бъдете намерен мъртъв в килията си", цитира ги той.

Предложението, отправено към Савелиев, е той да сътрудничи на разследването и да признае, че е бил част от събирането на доказателства, "дискредитиращи руската затворническа служба" от "чуждестранния" Gulagu.net.

В такъв случай той щял да се измъкне само с четири години зад решетките.

"Истинският избор беше между живот и смърт. Аз избрах живота", признава Савелиев. Той подписва някои документи, с които се съгласява да сътрудничи с властите, а след това е пуснат да си тръгне. "Вероятно са мислили, че няма да се осмеля да избягам", казва той. Но не са прави. 

Савелиев наема микробус от Русия до Беларус и след това пътува през Тунис до Франция. Веднъж в транзитната зона на летище Шарл де Гол в Париж, той търси помощ от полицията.

"Те просто трябва да те разбият"

През 2013 г. Савелиев е осъден за престъпление, свързано с наркотици, на девет години затвор. Той избягва подробности, но казва, че случаят му е "тъжен и често срещан". Мъжът е изпратен в затвора в руския град Саратов, известен с обвиненията за насилие над затворници.

Савелиев твърди, че бил жестоко бит веднага щом пристигнал. "Те просто трябва да ви разбият, за да покажат кой е шефът", казва той. По-късно имал късмета да бъде забелязан като човек, който може да използва компютър и е доведен в офиса на затвора, за да работи като администратор.

"Беше много по-добре от това да се чудиш какво да правиш между храненията и да се опитвам да държа главата си надолу“, каза той.

Една от задачите му е била да преглежда видеозаписи от камерите на надзирателите в затвора. Скоро той осъзнава, че макар по-голямата част от записите да са нормални, документирайки обиколките на охраната из затвора, някои изглежда показват насилие над затворници и са дълбоко обезпокоителни.

"Не можете да си представите какво е"

Савелиев твърди, че изтезанията обикновено са били извършвани от други "специално обучени" затворници и са заснети на камери, раздадени от охраната. Част от работата му била да изтрие някои от видеоклиповете, докато някои, твърди той, "бяха изпратени някъде другаде, може би на по-високи нива".

Савелиев казва, че никога не е виждал лично този вид насилие, но видеоклиповете го шокират дълбоко.

"Всички знаем, че вътре има побои и изнасилвания, но не можете да си представите какво е, докато не го видите с очите си", казва той. Отнема му известно време, за да обработи случващото се и да разбере какво да прави по-нататък.

"Видях едно видео, после друго, след това трето и четвърто, пето. Тогава реших, че ще започна да ги копирам", разказва той. Първоначално Савелиев няма ясна представа какво да прави с видеоклиповете, но знае, че трябва да ги спаси. През 2019 г. той решава да събере видеоклиповете и по-късно да ги предаде на правозащитна организация.

Докато работи в канцеларията на затвора, Савелиев твърди, че е видял и многобройните оплаквания, свързани с малтретирането на затворници, които са го накарали да осъзнае колко широко разпространено е насилието зад решетките.

В началото на 2021 г. Савелиев разбира за Gulagu.net и чува Владимир Осечкин да говори в канала си в YouTube за насилието в затвора, включително в затвора, в който той лежи.

Това кара Савелиев да осъзнае, че може да има и други, които да работят отвътре и да пропускат информация до неправителствената организация. Знае, че неговите видео доказателства също ще послужат за тази цел.

Разсъждавайки върху фурора, предизвикан от изтичането му и разследването на руската затворническа служба, Савелиев заяви, че не е достатъчно да бъдат уволнени някои пазачи или да бъдат преместени в други затвори.

Той иска те да "обяснят защо са направили това, което са направили"."Само тогава ще се почувствам по-добре", казва той.

Видеото не е подходящо за лица под 18 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Във всички затвори е така дори в казармите го имаше в комунизма
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ме--------Не изкарвай мечтите си на яве, практикувай тихо,да не ядосаш някого!
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от руските, западните затвори с като санаториуми, даже песни има за тях - "Гуантанамера"! А докато бяха в Ирак, американците направиха върховен хуманен затвор - "Ел Гариб"! Остави ги руснаците - някой са гледали "Гара за двама". Ужас ви казвам!
88
0
 
6
 
! Отговори
Georgi преди 2 години
Не само в Русия е така.
87
11
 
5
 
! Отговори
Ме преди 2 години
Щом е в Русия, значи така трябва :) Е, господа русофили идва видов ден - и вас така ще ви плющят - виждам че ви харесва:)
86
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин подава оставка, щял да става дребен престъпник...тайно се моли да го опандизят колкото се може по-бързо.
85
1
 
10
 
! Отговори
Нема начин! преди 2 години
В западните затвори се спазват правата на гейовете и е по-леко!
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия статии показват, че на запад макар и по-зле по затворите няма и свобода на словото! - Трят скверно по темите със затворите!
83
1
 
9
 
! Отговори
Хайлилаклитата преди 2 години
Съдейки по структурата на текста /не съм правил опит да се мажа с бозата/ - пак хайли лайклитата пишат фентъзи с елементи на хорър! Горките!
82
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския русофил стигна новини низини. Във видео показват как мъже го правят с мъже и скача да защитава матушшката си Русия като обвинява възмутилите се за обратни, толерасти и т.н. Русофилията наистина изглежда да е тежко психоизкривяване.
81
5
 
15
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
в Гуантанамо по демократично ли плющат ? питам за един приятел.
80
7
 
7
 
! Отговори
@ преди 2 години
До Анонимен 84Това са пълни глупости и само пълен *** може да ги напише. Затвора трябва да има цел да реабилитира и върне някой към нормален живот, а не да го направи животно, което да излезе озверяло и по зло от всякога. Иначе аз съм за смъртното наказание и подобни, но е супер глупаво да вкараш някой за нещо относително дребно в затвора и да го изкараш готов да убива и мачка всичко живо.
79
6
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Браво на този смелчага !!!___Но има ли затвори по сета, където да няма такива издевателства ?!___За жалост най-вероятно руското правителство ще изпрати убийци срещу Савелиев ... рано или късно ...
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85..За убийците съм твърдо... за...,но в много случаи покрай сухото гори и мокрото...
77
2
 
13
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
В Русия има схема при която охраната на затвора предлага видеоклип от побой над затворник (осъден за убийство, побой, изнасилване) на жертвите на престъплението. Някои жертви на престъпление изпитват облекчение от това и плащат за ежемесечни побои.
76
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Няма кой да пише за американските! Не се прави на луд! Нали веднага ще има цензура и дърпане на уши...
75
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си някой третополов толераст с меко ду** за да се трогнеш от това . В затворите трябва да е лошо. Трябва да е толкова гадно че никой крадец, изнассилвач или измамнник ДА НЕ ИСКА ДА СЕ ВРЪЩА ТАМ а да предпочете да ходи на работа То иначе в нашите и западни затвори какво е . Иззнасилиш или убиеш някое детенце. Толерасткия съдия ти даде 2-3 години. лежиш на бели чаршафи и ядеш по 3 пъти на ден. Лекар се грижи за тебе . И на половината от присъдата любезно те питат - Искаш ли да те пуснем?
74
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха-ха В момента четем за руските затвори и виждаме как е,утре като прочетем за американските ще ги плюем и тях,не отклонявай проблема другаде..
73
5
 
10
 
! Отговори
miko преди 2 години
Азиатски ценности.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аналитик+ Не! Не е достатъчно! За убийци, педофили и изнасилвачи всеки ден в затвора трябва да е ад! Толкоз!