Откриха фалирал банкер и семейството му мъртви в Москва

Яхонтов имал дългове в размер на повече от 8 милиарда рубли
27 окт 2021 07:58, Нели Христова
47
Откриха фалирал банкер и семейството му мъртви в Москва

Телата на мъж, жена и дете бяха открити в апартамент в западната част на Москва. Те се оказаха бившият топ мениджър на фалиралата Смоленска банка Михаил Яхонтов, съпругата му и осемгодишният му син, според съобщения в медиите.

Яхонтов имаше дългове в размер на повече от 8 милиарда рубли.

„Убитият е бившият заместник-управител на московския клон на Смоленска банка Михаил Яхонтов, съпругата му и осемгодишното им дете“, каза пред ТАСС източник от правоохранителните органи. Това съобщава и източник на Интерфакс.

Яхонтов преди това беше съден за присвояване и умишлен фалит.

Мотивите за убийството се установяват, "разглеждат се няколко версии, включително и финансовата", каза събеседникът на ТАСС.

„Убитият мъж вероятно е бил банкер“, каза източник на РИА Новости. По предварителна информация възрастните жертви имат прободни рани, при детето е налице нараняване на врата.

Представителят на московския отдел на МЦР Юлия Иванова потвърди само, че телата на жена, мъж и дете с признаци на насилствена смърт са открити в апартамент в жилищна сграда на улица Мосфилмовская във вторник следобед. Образувано е наказателно дело за убийство на две или повече лица.

Представителят на московската прокуратура Людмила Нефедова каза, че починалият мъж е на 57 години, жената е на 39, а детето е на осем.

През март 2016 г. беше заведено наказателно дело по част 4 на чл. 160 от Наказателния кодекс на Руската федерация срещу бившите заместник-управители на московския клон на Смоленска банка Михаил Яхонтов и Роман Шчербаков, както и собственикът на банката Павел Шитов.

Според разследващите, след като научило, че Централната банка ще отнеме лиценза на Смоленска банка, нейното ръководство спряло обслужването на клиентски сметки, позовавайки се на технически повреди, пише „Комерсант“. Лицензът е отнет още през декември 2013 г., през февруари 2014 г. банката е обявена в несъстоятелност.

Следствието твърди, че подсъдимите чрез московския клон са придобивали необезпечени ценни книжа от контролираните от тях фиктивни фирми, отпускали са заеми на фирми-еднодневки и са отчуждавали недвижими имоти в тяхна полза. След фалита банката остана в дълг към кредиторите в размер на повече от 19 милиарда рубли.

Яхонтов беше арестуван. Той беше обвинен в това, че заедно със свои съучастници малко преди краха на банката изтеглил от там над 600 милиона рубли по сметките на контролирани чуждестранни компании. Шитов се издирва.

През март 2019 г. Яхонтов, Шчербаков и трима други обвиняеми бяха осъдени, съдът ги намери за виновни за голямо незаконно присвояване и умишлен банкрут на банката. Яхонтов получи шест години в колония с общ режим. По това време те вече са излежали част от срока си в следствения арест. Кога Яхонтов е бил освободен, медиите не съобщиха.

Според аналитичната система СПАРК, през юни тази година съдебните изпълнители започнаха изпълнително производство срещу Яхонтов за принудително взискване на повече от 8,4 милиарда рубли със съдебно решение от 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
georgi преди 2 години
a kuceto????
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детето за какво е било виновно?
32
1
 
5
 
! Отговори
На преди 2 години
много хора с този фалит в следствие на далавери е съсипал живота! Правилно е да няма прошка. Другите ще се замислят. Само българинът изтърпява подобни гаври!
31
2
 
6
 
! Отговори
Мафиотски стил! преди 2 години
Хм. Отначало си помислих, че банкерът се е самоубил защото имал много дългове. После чак разбирам, че всъщност е бил убит. Остава да гадаем от кого. Но, в Русия такива убийства очевидно са ежедневие. Колко ли от тях остават неразкрити? Сетих се сега как убиха Андрей Луканов навремето. Намериха някакви дежурни обвиняеми, съсипаха им живота и после се оказа че са невинни и ги пуснаха. А виновни така и не се намериха.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така като гледам тази версия на НОВИЧОК действа без отказно,не е като при старата,тука няма пропуск...
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук Цветан го заточиха в Събия за да мълчи а там Путин без проблем им ликвидира цялото семейство.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Схемите се правят еднакви и тук и в Москва от едни и същи хора.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в България ги жалят...
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова Боко наля 3 милиарда от нашите пари в безмисления тръбопровед, понеже него, Шиши и Каскета ги очакваше същата съдба за ради умишления фалит на КТБ, където руска банка беше акционер.
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие вчера се върнахте от там, че знаете как е в Русия. Тая банка е фалирала през 2013 г., а у нас КТБ през коя година фалира? Присмял се щърбел на хърбел, че не е гърбел.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Близо 100 милиона евро е дължал.Пари за семки за наш Боко и за Пеевски.
23
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
Защо са убили детето само, тоя и жена му ок, ама детето защо.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкото дете...
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е мустакът от тяхното КТБ ли?На това ми мяза,само дето не е избягал.
20
1
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 2 години
Geeska ... 190 mil levceta
19
0
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Грешка, 8 милиарда рубли, 160 милиона лева.
18
0
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
16 милиарда рубли... 1 рубла е 2 стотинки. 32 милиарда стотинки - 320 млн. лева. Не е малко наистина... Как пък е натрупал такъв дълг?
17
5
 
10
 
! Отговори
GG преди 2 години
Россия, сър ! Там няма съд, а само куршум
16
0
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Много пари водят и до огромни проблеми ...Но най-гадното е убийството на дете ...
15
17
 
7
 
! Отговори
+ преди 2 години
Прочетох 10-12 коментара и всичките са на русофоби,неудачници,прозтаци...Много ниско е нивото на коментиращите..каква е държавата-таквъз и народа.Един смислен коментар не прочетох,за съжаление.