Каква ще е съдбата на Украйна след срещата Путин - Байдън?

Има три сценария за развой на събитията
8 дек 2021 20:40, Нели Христова
215
Каква ще е съдбата на Украйна след срещата Путин - Байдън?
Снимка: БГНЕС

Преди ден руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън проведоха двучасов разговор, подтикнат от притесненията на Украйна, че Русия готви инвазия. Но ще има ли резултат от тази виртуална среща? Този въпрос си задава Джонатан Маркъс от Института за стратегия и сигурност, Университета в Ексетър, за BBC.

Дали видеосрещата на върха между руския и американския президент насърчи ново дипломатическо разбирателство между тях или военната заплаха на Москва за Украйна все още е жива?

Един разговор сам по себе си няма да сложи край на тази криза. Сега всичко зависи от това какво Владимир Путин ще приеме от тази дискусия и какви сигнали получава и изпраща в следващите няколко седмици.

Сериозността на тази ситуация не може да бъде надценена. Мащабът и естеството на военното струпване на Русия около Украйна са необикновени. Източници от американското разузнаване предупреждават, че Кремъл се готви за офанзива на няколко фронта още в началото на следващата година, включваща около 175 000 войници.

Майкъл Кофман, един от най-добре информираните западни наблюдатели на руските военни дела, в Центъра за военноморски анализи на САЩ, казва, че хората имат право да бъдат загрижени.

Още по темата
"Докато сегашната руска военна позиция поддържа редица непредвидени ситуации", казва той, "забележителното при нея е размерът на събраните бойни елементи и последващите сили, предназначени да задържат завзета територия. Следователно изглежда като надеждна сила за нахлуване, надхвърляща всичко, събрано през 2014-2015 г. (последният път, когато големи руски части бяха пряко ангажирани в сраженията), предназначено за мащабна военна интервенция."

И така, какво ще бъде въздействието на тази набързо организирана среща на върха между САЩ и Русия?

В общи линии има три потенциални резултата. Русия може просто да отстъпи пред заплахата от съгласувани и наказателни западни икономически санкции. Или може да се установи някакъв подновен дипломатически процес, който да предотврати конфликт. Или може би зарът е хвърлен.

Може би Путин е решил, че само преките военни действия могат да постигнат целите му по отношение на Украйна и предвид зимните енергийни проблеми на Западна Европа, възприеманата слабост на президента Байдън и разсейването на пандемията от COVID, сега е най-доброто време за удар.

1) Путин отстъпва

Това е може би най-малко вероятният от резултатите. Путин поведе войските си нагоре по хълма и те няма да се върнат в казармата си, без той да регистрира някаква победа. Президентът Путин има както международни, така и вътрешни притеснения. Усещаната слабост ще му послужи зле.

Въпреки всичките му приказки за историческата съдба на Русия и Украйна, които много западни коментатори отхвърлят като хипербола, той има реални опасения - не само за това, което вижда като дрейф на Украйна в орбитата на НАТО, но и за последствията от съществуването на жизнеспособна демократична система, установен в това, което той смята за част от руското сърце.

Той, разбира се, трябва да прецени очевидното усещане за трансатлантическо единство и заплахата от икономически санкции. Но Русия е издържала западните санкции и преди. И той може да вярва, че западното единство може да бъде изпитано до унищожение предвид енергийното оръжие, с което Москва може да разполага.

2) Дипломатическо решение

Президентът Байдън няма да приеме искането на Русия за вето върху потенциалното членство на Украйна в НАТО. Въпреки че в действителност всяко такова членство е далеч. Така че може ли на Путин да бъдат предложени някои по-широки дипломатически ползи, за да се предотврати войната?

Руският президент вече регистрира малка дипломатическа победа само с провеждането на тази среща на върха. Продължаващото натрупване на руски войски около Украйна принуди президента на САЩ да постави опасенията на Москва на върха на външнополитическия си дневен ред. Това е силно напомняне, че въпреки всички разговори за новия стратегически фокус на Вашингтон, който е върху Китай, той не може да пренебрегне дългогодишните си ангажименти в Европа и ако Москва се стреми да направи това, може - поне временно - да пренареди действията на администрацията на Байдън стратегически приоритети.

Връщането към масата на "суперсилата" е малък плюс за Путин. Но едва ли ще е достатъчно. Въпреки това двамата лидери започнаха подновен диалог на срещата си на върха в Женева миналия юни. Тогава и двете страни бяха доволни от резултата.

Тази последна среща засегна други въпроси извън Украйна, някои от които бяха повдигнати в Женева - диалогът между САЩ и Русия относно стратегическата стабилност, софтуера за откуп и съвместната работа по регионални въпроси като Иран.

Такива дискусии са музика за ушите на Москва. Но докъде могат да стигнат? Може ли да се измисли някаква подновена или изменена дипломатическа инициатива за сепаратистки, проруски райони в Източна Украйна, която да замени до голяма степен замиращия процес Минск II? Това беше дипломатическото споразумение от 2015 г., което имаше за цел да сложи край на боевете в региона на Донбас, с участието на Русия, Украйна и ОССЕ, с посредничеството на лидерите на Франция и Германия.

Може ли самите САЩ да се включат в такива преговори, повишавайки техния статут? Евентуално да. Но това все още няма да реши фундаменталните въпроси на Русия по отношение на правителството в Киев и цялостната траектория на Украйна.

Майкъл Кофман смята, че дипломатическо решение, което принуждава Украйна да направи отстъпки в замяна на изтеглянето на руските войски, е малко вероятно.

"Несъмнено", казва той, "руското предпочитание е да принуди Украйна и Съединените щати да променят политиката - първо по отношение на Минск II, и второ относно текущото състояние на сътрудничеството в областта на отбраната и бъдещето на разширяването на НАТО. Москва иска САЩ да се съгласят с де-факто неутрализация на Украйна, което би имало дълбоки последици не само за страната, но и за начина, по който се управлява сигурността в Европа".

То Кофман не вижда как това може да се случи и добавя: "Като се има предвид залога, човек се бори да си представи руските сили, които се оттеглят от полето, без да са спечелили нищо политическ"“.

3) Военни действия

Русия се готви за военни действия, независимо дали те ще се случат или не. Това може да приеме различни форми от голямо нахлуване до значителна инвазия в източната част на Украйна. Една от целите би била да се изведат основните бойни елементи на украинската армия в битка и да им се нанесе такова поражение, че киевското правителство да преосмисли позицията си.

Нахлуването на територия сред враждебно население крие значителни рискове. Въоръжените сили на Украйна имат известно западно оръжие и обучение и са много подобрени от 2015 г. Въпреки това руските сили също се подобриха през последните години. Огневата мощ, която Русия натрупва, е впечатляваща.

Въпреки всички приказки за украинския суверенитет НАТО не може и няма да се притече на помощ на Украйна.

А допълнителните доставки на оръжие може просто да допринесат за оправданието на Русия за война.

Изчислението на Москва за цената на конфликта може също да бъде повлияно от предишни военни разполагания. Докато Западът в момента вижда военните ангажименти през призмата на стратегическите поражения в Ирак и Афганистан, Русия може да заеме съвсем различно мнение. Нейните операции в Грузия, превземането на Крим, битките в Източна Украйна – да не говорим за участието й в Сирия – всичко това може да се разглежда от президента Путин като относителни победи.

От всички военни непредвидени ситуации Майкъл Кофман все още смята, че ако нещо се случи, то ще бъде голямо. "Мисля, че Русия е в най-добрата позиция от 2014 г. в икономически, политически и военен план за да изпълни такава операция, което не означава, че ще се случи, а просто предполага, че има най-малко ограничения в сравнение с други периоди, когато е провеждала настъпателни операции“.

Какво да наблюдаваме?

В изявлението на САЩ, разпространено след преговорите Байдън-Путин, се говори за това, че двамата лидери възлагат на екипите си да "проследят действията", което предполага, че най-малкото диалогът може да продължи и каналите да останат отворени.

И така, какви са шансовете за избягване на война? И какво трябва да следим, за да ни подскаже предстоящото избухване на военни действия?

Майкъл Кофман отбелязва, че "войната е въпрос на политика и знаците до голяма степен ще бъдат политически".

"Руската официална позиция не дава място за оптимизъм, че може да бъде постигнато споразумение", казва той.

От военна страна, въпреки че нахлуването не е неизбежно, има множество индикации и предупреждения, които могат да присъстват през седмиците и дните, предхождащи всяка операция. Характерът и разположението на руските сили и тяхната дейност са един знак.

Засега мнението на Майкъл Кофман е, че напрежението ще продължи. "Русия вероятно ще продължи да натрупва сили и ако възнамерява да се ангажира с този курс на действия, да ги подкрепи с логистичните елементи, необходими за мащабна операция."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
3
 
! Отговори
емо преди 2 години
много *** статия.русия ще направи с украйна каквото реши защото украйна е руска територия.колкото до запада джендерските им войници ще умрат от страх като видят руските командоси
162
4
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
съдбата ще е такава- Няма да има руска империя вече..
161
8
 
10
 
! Отговори
ква ще е съдбата преди 2 години
Крим няма да е руски, а Русия няма да е има.
160
11
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
"Нахлуването на територия сред враждебно население крие значителни рискове." - няма ли кой да обясни на тоя т, че в Донбас населението е руско? А и не само там, но и в цяла южна украйна? С украйна ще стане това, което Русия реши. Натовците очевидно ги е страх от Русия и няма да посмеят да се бият. Не смеят да наложат и сериозни санкции, европейските съюзници поне, защото дори не цяла Русия, а само Газпром ако наложи санкции НА ТЯХ, с икономиките им е свършено.
159
3
 
15
 
! Отговори
Мен преди 2 години
За решаване проблемите на територията на Европа би трябвало приоритет за преговори да има Европейския съюз и след това да се търси съдействие за преговори с участие на други световни сили. Отношенията в НАТО не ми се виждат коректни защото ако се стигне до военни действия, арената на тези действия са териториите на европейските народи и не би трябвало да залагаме живота на европейците в ръцете на военни от други континенти.
158
12
 
22
 
! Отговори
д-р Свилен Съботинов преди 2 години
Ало, *** Христова! Като автор следва да приведеш и някакви доказателства. Къде ги видя тези 175 000 руски войници готови за нападение? Не те ли смущава, че хората са си на тяхна земя за разлика от войските на НАТО? Не те ли смущава, че базите и вирусологичните лаборатории на САЩ никнат като мухоморки и все на чужда територия? Ама явно си гладна и за пари си готова да пишеш каквото ти кажат. Жалко.
157
0
 
15
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Който сее бури, жъне урагани.( бълг. поговорка)
156
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука украинците никой за нищо не ги пита! Те са само територия. Да си правят сами изводите.
155
16
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Руснаците си били "заслужавали" Украйна? Зверски бля*дьски руски ***! Ами защо не питате самите украинци бе, които ви мразят от дъното на душата си! С какво ще ги накарате да ви "заобичат"? С калашници ли?
154
10
 
18
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Не знам, но руснаците напълно си заслужават Украйна. Другите им направиха това, което те ни направиха на нас измисляйки Македония.
153
13
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Раздела на статията е объркан. Трябва да е Свят - Русофилски *** .. То и без това като гледам, само такива са се "изказали. Лауреати. Тоя под мен видя "изкуствено създадена държава". По надолу, "провидеха" плановете на Вовата и разделиха Украйна. Въобще, материала е излишен. Коментаторите са така добре запознати, щото материала бледнее.
152
10
 
22
 
! Отговори
Соломон преди 2 години
Украйна да се подели между Русия и Полша и цирка да приключва с изкуствено създадената държава.
151
9
 
29
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Когато САЩ говори за Украйна, украинците нямат думата. Така е в приятелските демокрации.
150
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно такива хора винаги лъжат. Щом казват, че Русия е заплахата, значи самите те - САЩ са заплахата за Украйна, а не Русия.
149
8
 
26
 
! Отговори
До 2S преди 2 години
Ти не се кахъри за парите на вова. Той война не иска. Ако иска пари бол. Провери колко милиарда повече направиха руснаците от вдигнатата цена на газа! Ще останеш изненадан.
148
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама ФАЩ имали разузнавателни данни. Те с такива "разузнавателни" данни съсипаха част от Азия и част от Африка. Заради тях милиони бежанци пристигнаха в Европа. Да ама на американците не им пука. Лодките не стигат до САЩ, а пеша път няма.САЩ трепят където си решат и крадат колкото си искат, ама били загрижени за Украйна. Ми нали и там те управляват. Само дрънкане за пред простия американец.
147
5
 
17
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 2 години
Много ефтино! Самите укри казаха че никъква инвазия не чакат. Тук с ефтин популизъм се стремим да откъснем Русия от Китай. Видя се последните месеци че не парите а стоката е ценна. Експортните мита на Путин на ред суровини и стоки бъркат запъда а не Украйна. Последната е бита карта. За 30г. да загубиш половината си население е постижение от световен мащаб
146
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваният резултат от този разговор е САЩ да се откажат да окупират Украйна, кокто бяха замислили, макар че я наричат по друг начин и съответно и от разполагането на американско оръжие срещу Русия на територията на Украйна. Всичко останало ще е следствие от този най-важен въпрос.
145
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми каква - разделена бедна , украинците се подведоха , че благата ще потекьт като пристанат на - сащУви не се случи
144
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква среща ....на телевизора ли ! Що Джо не посети Москва като толкова е пич ,или ще се на на ака кото види Путин ,тия американци и африканци си избраха старец ,който не става за президент