Economist: Геополитическата игра на Путин води към война!

Ще успее ли дипломацията да предотврати войната?
14 яну 2022 21:00, Петя Славова
420
Economist: Геополитическата игра на Путин води към война!
Снимка: БГНЕС

Докато руските танкове навлизат на запад от Владивосток в тихоокеанското крайбрежие към границата с Украйна, американските дипломати се отправят на изток. Това пише в коментар екипът по Европа на "The Economist".

От балканските войни през 90-те години на миналия век в Европа не е имало седмица на толкова важни срещи на високо равнище по въпросите на сигурността. На 10 януари американските дипломати се срещнаха с руските в Женева. Два дни по-късно Съветът НАТО-Русия се събра в Брюксел. На 13 януари дипломатите се отправиха към Виена за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - група от 57 държави.

Целта на тази трескава дипломация е да се предотврати война. Правителството на Русия поиска, наред с други неща, НАТО да спре да се разширява и да се изтегли от местата, които са били част от Съветския съюз. То иска членовете на НАТО да спрат да си сътрудничат с Украйна и правна гаранция, че Украйна и Грузия никога няма да се присъединят към алианса (нещо, което на тези страни беше обещано по-рано). Америка и европейските ѝ съюзници се съгласиха да обсъдят заявените от Кремъл изисквания, като същевременно укрепиха отбраната си и заплашиха със санкции, ако руският президент Владимир Путин отново нападне Украйна.

На пръв поглед срещата на високо равнище охлади кризата. Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия, заяви, че срещата му с Уенди Шърман, заместник-държавен секретар на Америка, е била "много професионална" и "задълбочена". Г-жа Шърман, която предложи идеи за това как Америка и Русия могат да ограничат разполагането на ракети, както и за размера и прозрачността на ученията им, отбеляза, че Рябков е обсъдил дори "неща, които не са руски приоритети".

И все пак Рябков държеше това да не бъде разбрано погрешно. Сделките за ракетите и ученията били хубави, но странични като теми.

"За нас е абсолютно задължително да се уверим, че Украйна никога, ама никога няма да стане член на НАТО", каза той, уточнявайки на английски език: "Нуждаем се от железни, непробиваеми, правно обвързващи гаранции".

Такива не бяха предоставени, когато Русия се срещна с останалите 29 членове на НАТО в Брюксел на 12 януари за четиричасови преговори.

"Само Украйна и 30-те съюзници могат да решат кога Украйна може да стане член на НАТО", заяви след срещата Йенс Столтенберг, генерален секретар на алианса. "Никой друг не може да го направи."

Това не беше изненада за Москва, която очакваше исканията ѝ да бъдат отхвърлени. По-малко ясно беше дали целта на Кремъл е била да се получи претекст за нападение срещу Украйна, или просто да се генерира материал за пропаганда. Близки до Путин, твърдят, че той отдавна е загубил интерес към ежедневната работа по управлението на Русия, а се вълнува повече от всякога от геополитическия театър; през последните месеци руски официални лица правят грандиозни паралели с Кубинската ракетна криза. Путин е наясно, че обикновените руснаци имат малък апетит за голяма война. Въпреки това той се надява да ги държи в състояние на страх, за да отвлече вниманието им от многобройните недоволства, които таят срещу неговия режим.

Западните официални лица се стремят да продължават преговорите възможно най-дълго с надеждата, че кризата може да се разсее. Руски официални лица многократно са предупреждавали, че няма да бъдат въвлечени в това, което Путин нарече "блато" относно проточващите се дискусии, не на последно място защото нахлуването в Украйна ще стане по-трудно, след като земята в източната част на страната се размрази през пролетта. Столтенберг заяви, че Русия е отворена за идеята за по-задълбочен диалог, но е отказала да се съгласи на график за по-нататъшни срещи. Путин ще има последната дума, но неговите емисари не показват голямо задоволство. Александър Грушко, ръководител на делегацията на страната в Брюксел заяви, че ако дипломацията се провали, заплахата от НАТО ще бъде "парирана с военни средства".

Ако Русия наистина нападне Украйна, американски официални лица обещаха "масирани" икономически санкции, далеч надхвърлящи тези, наложени след предишните ѝ нападения през 2014 г., когато анексира Крим. Те намекват за изключване на Русия от мрежата "Суифт", която свързва банките една с друга, и за забрана да получава стоки с американска електроника в тях. Мерките ще бъдат "такива, каквито той никога не е виждал", предупреди Джо Байдън, американският президент, след разговор с Путин на 7 декември.

Европейците също проучват възможността за налагане на санкции на банки и лица, близки до Кремъл, казва Сабине Фишер от SWP, мозъчен тръст в Берлин, но те са по-нервни. Тя казва, че има "сериозни опасения" относно изхвърлянето на Русия от "Суифт", чието седалище се намира в Белгия, защото това би навредило на обикновените руснаци, и че санкциите на ЕС трябва да са целенасочени.

Съществува и несигурност относно съдбата на "Северен поток-2" - спорния газопровод от Русия до Германия. Американски официални лица твърдят, че Германия се е съгласила да преустанови строителството на газопровода в случай на война. Коалиционното правителство на Германия продължава да е разделено по въпроса, а някои служители се опасяват от ограничаване на доставките на газ точно в момент, когато Европа е изправена пред надвиснала енергийна криза.

Самата Украйна, която е в центъра на кризата, до голяма степен остава встрани от тази дипломация. На 2 януари Байдън разговаря с Володимир Зеленски, президента на Украйна, за втори път в рамките на един месец, а на 10 януари Столтенберг посрещна в Брюксел заместник министър-председателя на страната, за да изрази солидарност. Въпреки това на Украйна беше дадена само една възможност да участва в преговорите - на срещата на ОССЕ, която се разглежда като маловажна в сравнение с останалите.

В същото време Русия не показва никакви признаци на отстъпление. Нейното струпване обаче става бавно и все още не е достатъчно голямо за "сериозна" офанзива, казва служител на европейското разузнаване. Русия е разположила предимно оборудване, а не напълно окомплектовани единици; персоналът ще бъде докаран по-късно. Но фактът, че страната е започнала да изпраща сили от източния си военен окръг, на повече от 6000 км от Украйна, е "ужасяващ знак", предупреждава Конрад Мюзика от „Rochan Consulting“, който следи руските военни движения.

"Моята прогноза е, че тези преговори ще приключат без успех в рамките на няколко месеца", казва Руслан Пухов, директор на мозъчния тръст "Cast" в Москва. "Рискът от война с Украйна е много голям."/БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
0
 
0
 
! Отговори
Любен Стойков преди 2 години
До моник боневаНяма да има нищо, а ако нещо има то ще е между турските противотанкови дронове, управлявани от незнамкъдеси и руската бронирана техника. Из цяла Украйна ще има шумен лов на руски диверсанти, десантчици, агенти и шпиони. Като свърши лова в Украйна, руснаците ще подгонят Вовата с коне, кучета и рогове, а Украйна ще бъде приета в НАТО. След лова на Вовата руснаците ще подадат молба за членство в НАТО и ЕС, без да настояват за изключение от правилата защото са много велики. Тва е.
324
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив мънички, смешни писарушки. Геополитическата игра на САЩ води към война. Руската политика през последното десетилетие винаги е била в отговор на американската експанзия.
323
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кого ни дадоха този път? Много важна среща. решава се съдбата ни. дали все още сме членове на НАТО. Ами ако вече са ни изкарали и от Европейския съюз? Българите очакват съдбата си и решението на съда. Новият девиз на СДС-ГЕРБ ще бъде - "33 години стигат, времето е наше!"
322
8
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
Ами и аз помня, бе, Никита Сергеич, ама от преди 104 плюс 17 години и съм МНОГО, МНОГО ЯДОСАН/А. :) ДО БЯС СТИГАМ ДАЖЕ. :) И БЕСЪТ Е НАСОЧЕН В ПОСОКА МОСКВА. :)ВОЙНА НЯМА ДА ИМА, НО РУСКАТА ВИ МАМА ЩЕ Е.. Б.. А.
321
3
 
6
 
! Отговори
Запорожец преди 2 години
Ще победим.
320
6
 
9
 
! Отговори
моник бонева преди 2 години
Война ще има!Тя няма да е трета световна ще е локална но ще има и размяна на удари между САЩ и Русия!Русия няма да започне война в Украйна докато самата Украйна не атакува Донбас и разширяването на НАТО няма да свърши добре!Помнете ми думата не съм тука за плюсове или за слава. Това което го живеем е предвидено от големи аналитични умове преди 30 години!Аз помня и съм само го съобщавам за тези които тогава не са били родени или не са слушали с главите си,че да помнята, а само с ушите си!
319
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17-18 юли, Никита Сергеич, и извънредно грозните ви и *** дъщери, които, честно казано, и за готвачки като Висоцкая не стават, ще отстъпят собствеността си на евреите и ще се скъсат от чистене на чужда собственост. :) Нищо де, за пред обществото ще сте богати. :))) А там и государству конец. :) Через, сколько будет? :), 104 года? :) Ай, ай, ай, евреям Рассию подарить. :))) Мдаааа. :)
318
7
 
11
 
! Отговори
моник бонева преди 2 години
НАТО загражда отвсякъде Русия с военни бази и разполага балистични ракети, ала не се възприемат, като заплаха за самата Русия.Всички в САЩ ли са лишени от логика и здрава мисъл? Мнозина правят сравнение на кризата в Украйна с Карибската криза. Къде ти!Тогава са съзнавали сериозността на ситуацията,стремеж към баланс на силите и взаимен респект. Сега са надути пуяци, вярващи в своята изключителност и непогрешимост не виждат по далече от носът си. Да приравняват Кенди с Байдън,Боже мили боже!
317
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вовата ще смаже фашистите като разярена мечка гнили круши.....
316
6
 
8
 
! Отговори
моник бонева преди 2 години
Целият проблем произтича от това, че не се разбира ядрото на самият проблем!НАТО не се възприемат сами като заплаха за Русия, но реално са такава в очите на самата Русия!Украйна не е ядрото на проблема, ако и да е ябълката на раздора.
315
3
 
5
 
! Отговори
Чех преди 2 години
До КЕ НЕФА РАШИСТАН нещо объркал си.турски ке *** е ти си и приятелите си според Чехите и всички разумни хора
314
6
 
4
 
! Отговори
Скандинавец преди 2 години
Фюрере, прочетохме граматичните ви бележки със съпругата ми, която е със завършена " Българска филология" в СУ. Сваляме ви шапка на знанията. Дръжте гарда!
313
7
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 362 --- Явно пишем на "различни езици". Не отричам, че има такава българска поговорка, а акцентирам, че е написана граматически ГРЕШНО. Анадън му ? Първо, 'вълка' се членува с пълен член вълкЪТ, за да бъде вярно. Второ, пред "не" - във въпросната поговорка - се пише дефис, тъй като е пропусната подразбираща се от контекста част на изречението. Ти май си скаран яко с българския правопис ?! Loool
312
6
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анализирай това - Може ли да бъдеш по-обстоятелствен и дадеш някоя отправка. Иначе, думите ти са като цигарен дим на силен вятър.
311
4
 
6
 
! Отговори
Анализирай това преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер: Искрено съм изненадан от избирателното ти невежство!
310
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер: Чебурашкин "Вълка козината си мени, нрава не!" е БЪЛГАРСКА пословица и тя съществува в този си вид. Отнася се за такива трансатлантически твари като теб и не е променяема! Но ти си далеч от тази култура и не очаквам да го вденеш- макар че са те учили на българска граматика...
309
7
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анализирай това --- НИКЪДЕ Department of State (Стейт Департмънт) не е декларирал чрез свои представители за започване на война в Украйна, и ако има нещо подобно в българския печат, то е поради изгубване в преводите, както се случва обикновено.
308
6
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 358 Говорим за правопис, смисъл и логика в изреченията. BTW, написал си: "Вълка козината си мени, нрава не!". В така уйдурдисаното изречение си направил три недопустими граматични грешки. Редактирай изречението и се научи кога и къде се пише пълен и кратък член, къде се поставят дефиси - и ЗАЩО. Успех !
307
4
 
8
 
! Отговори
Анализирай това преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер: Войната в Украйна трябваше вече да е почнала според увереността на американския департамент- студовете декември, сега са отместили времето края на януари - началото на февруари. Въпроса ми е: за кога е следващото отместване в поредицата увереностти на американския департамент?
306
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер:Чебурашкин, нали знаеш "Вълка козината си мени, нрава не!" Та колкото да си сменяш името, не можеш да си си скриеш липсата на широта в погледа над нещата!